Är Israel svaret på Europas energikris?

ENERGIPOLITIK. Rysslands energikrig mot Europa har ställt till med lite besvär men i det stora hela har Putin misslyckats. Oljan och gasen har gått att ersätta. Dock kvarstår Europas beroende och EU:s energiförsörjning förblir sårbar. Har Israel lösningen på en del av energikrisen?

Israel kan leverera till Turkiet och södra Europa och bli en maktfaktor olje och gasmarknaden.

Israel skulle tillsammans med andra länder kunna avhjälpa den allvarliga energibrist som Europas brytning med Ryssland inneburit. Det skriver Martin Blecher, generalsekreterare för Vänskapsförbundet i Sverige och påpekar att Israel i förlängningen kan bidra till en klimatvänlig energiomställning inom EU, enligt Världen Idag.

För närvarande har Israel utvecklat naturgas motsvarande 1 000 miljarder kubikmeter. Landet kan ha ytterligare reserver på mellan 1 000–2 000 miljarder kubikmeter. Man uppskattar att Israel skulle kunna förse Europa med 15 miljarder kubikmeter årligen under en period av 15–20 år. Israeliska och cypriotiska gasreserver kan tillsammans med regionala aktörer som Irak och Libyen fylla upp en väsentlig del av det tomrum som lämnats av rysk gas. 

Förutsättningar finns att länka samman Israel till det grekiska fastlandet via Cypern och Kreta med en pipeline. Efter flera års förhandlingar tecknade Israel, Cypern, Grekland och Italien ett samförståndsavtal om att lägga världens längsta undervattens­ledning för export av gas från östra Medelhavet till Europa. Det samförstånds­avtalet tecknades redan år 2017. Europeiska Unionen har spelat en aktiv del och tidigare gått in med 100 miljoner dollar för genomförbarhetsprov.

Pipeline skulle kunna frakta väte eller annat låghaltigt kolbränsle i framtiden. Genom denna satsning skulle man också stödja EU:s energiomställning.

I framtiden skulle ett partnerskap mellan EU och de länder som undertecknade Abrahamavtalen påskynda en hållbar energiomställning i synnerhet när det kommer till grönt väte. Israel är erkänt ledande inom ren energi vilket medför stora möjligheter för att landet tillsammans med Europa och gulfstaterna trappar upp innovativ ren energiproduktion, lagring och transport.

På grund av det brådskande behovet av att gå vidare med europeisk energisäkerhet bör EU arbeta med länderna vid östra medelhavsområdet och länderna som tog del av Abrahamavtalet för att påskynda strategiska lösningar. 

Tillsammans kan Europa och länderna i medelhavsregionen påskynda frigörelsen från ryskt energiberoende samtidigt som man bygger en mer stabil och hållbar framtid för Mellanöstern. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Är Israel svaret på Europas energikris?

 1. Tror inte att Israel vill ta i araber eller tyskar med tång!!
  Israel bör prata med hinduer buddister till och med asarna eller kristna går bra men man bör undvika katoliker och muslimer samt klimatrörelsen !

  3
  2
 2. Kineserna spelar GO-spel mot västvärlden och med hela världskartan som spelplan.

  Ett steg i taget tar dom nya länder till sin allians. Vad man ännu inte verkar ha uppfattat är att snart har kineserna strategiskt tagit alla OPEC-länderna och ryssen till sin allians. Nu gäller det bara långsamt, och inte för hastigt, strypa energiförsörjningen till väst för att få västländernas ekonomi omkull. Sinsemellan kan oljeländerna, ryssen, kineserna och u-länderna utföra energihandeln med råvaror, politiska avtal, industriprodukter och tjänster. På detta sätt kommer dom successivt höjda energipriserna gälla inte för Kina och dess allierade. Dom är för att skada väst och dess lydriken.

  Och i detta spel, kommer Kina och dess olje-alirade inte låta någon Israel störa deras planer om världshärreväldet. Det vore dumt av Europa att tro på Israel som sin räddare. Israel kommer knappast kunna rädda ens sig själv.

  4
  18
 3. Rysslands energikrig mot Europa, står det i rubriken?
  Lite missvisande faktiskt, kanske t.o.m. mycket missvisande, ja helt fel skulle jag nog vilja påstå!

  Fakta är ju att EU själva har valt att EJ köpa rysk olja eller gas och hur man då kan skylla bristen på energi på Ryssland förstår jag inte alls?
  -Om jag slutar köpa Skogaholmslimpa på ICA, ska jag då skylla bristen på limpa på ICA?

  Och sen kan vi naturligtvis också skylla bristen på energi på den globale terroristen Biden som sprängde den Ryska gasledningen!
  Han är skyldig till mycket ont och bör utlämnas till rysk domstol!

  28
  69
 4. Alla möjligheter behöver beaktas för att pressa tillbaka skurkarna i Kreml.

  58
  11
 5. Vi har “utbränt” kärnbränsle som skulle räcka i tusentals år bara vi bygger Gen IV kärnkraftverk. Bygg modulera sådana intill större tätorter så har vi el och fjärrvärme med låga förluster. Dags att bygga bort beroendet av utlandet. Norrmän, ryssar, araber eller israeler kommer att vara sig själv närmast om det krisar.

  36

Kommentera