Kyrklig ledare i Kiev sätts i husarrest

UKRAINA. En ukrainsk domstol har beslutat att en ledare för den ukrainsk-ortodoxa kyrkan, metropolit Pavel, ska sättas i husarrest efter anklagelser om att han stödjer den ryska invasionen, rapporterar AP. Själv förnekar han anklagelserna.

Metropolit Pavel

Jag har aldrig varit på angriparnas sida. Det här är mitt land, sa Pavel utanför domstolen.

Under lördagen gjorde ukrainska säkerhetstjänsten SBU en razzia mot hans bostad i klostret Petjerska i Kiev samtidigt som ett femtiotal av hans följare demonstrerade utanför.

Klostret Petjerska i Kiev

Det så kallade grottklostret, även benämnt Lavra, grundades 1015. Klostret har stor historisk betydelse för den östortodoxa kristendomen och anses mycket viktig i både Ukraina och Ryssland. Omkring 200 munkar och 300 elever bor i klostret.

Ukrainas ortodoxa samfund, sorterade tidigare under den ryska ortodoxa kyrkan.

Ukrainas ortodoxa kyrka bröt dock med Moskva och patriarken Kirill när det ryska anfallskriget inleddes mot Ukraina för att patriarken Kirill aktivt stödjer den ryska invasionen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kyrklig ledare i Kiev sätts i husarrest

 1. Det är Putins polare . Putin är religiös och just denna gren av kristendomen är en del dom har fått rätten att existera i Ryssland och det tak vare Putin?? Man kan alltså utgå från att just denna av art av kyrklig verksamheten är en del av KGB ! I klartext man skiter i religion man vill styra och kontrollera folket !? Den ryskk ortodoxa kyrkan kontrolleras av KGB och det är Putin som styr den MAD hjälp av mindre mentala förmågor som religionen faktiskt innebär!

 2. Om han spionerat eller så måste han naturligtvis arresteras, om han bara tycker i största allmänhet tycker jag Ukraina kan låta bli att hålla på som Ryssarna. Men å andra sidan, om det är krig i ett land så är det inte så konstigt kanske…

  2
  1
 3. Grottkyrkan är helt otrolig. Om det blir möjligt att resa till Kyiv igen så rekommenderar jag ett besök dit.

  3
  1
   • “Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?” är en fråga många enögda bör ställa sig. Ukraina, lika lite som Ryssland, är inget demokratisk föregångsland.

    8
    1

Kommentera Avbryt svar