Idag blir Ryssland ordförande för FN:s säkerhetsråd

FN. Säkerhetsrådet är ett av Förenta nationernas sex huvudorgan och har mycket stor makt i FN. Dess uppgifter, organisation och befogenheter regleras av FN-stadgans kapitel 5, där det står att rådet bland annat ansvarar för “upprätthållande av internationell fred och säkerhet”.

FN:s säkerhetsråd består av femton stater. Fem är permanenta och de är Folkrepubliken Kina, USA, Frankrike, Storbritannien och Ryssland

Övriga tio medlemmar väljs in på två år vardera enligt modellen fem länder från Asien och Afrika, två från Latinamerika, två från gruppen Västeuropa, Kanada, Australien och Nya Zeeland samt ett från Östeuropa.

 • Till 31 december 2023 är Albanien, Brasilien, Förenade Arabemiraten, Gabon och Ghana medlemmar.
 • Till 31 december 2024 är Ecuador, Japan, Malta, Moçambique och Schweiz medlemmar.

FN:s säkerhetsråd har i uppgift att ”upprätthålla världsfred och avvärja hot mot den internationella säkerheten”.

På lördagen blir Ryssland ordförande för säkerhetsrådet.

-Pettersson säger att det visar att FN inte fungerar och har drabbats av en politisk kris. FN behövs men måste reformeras.

Ryssland som systematiskt bryter mot alla grundläggande regler för internationell säkerhet är ordförande över ett organ vars enda uppdrag är att skydda och den internationella säkerheten.

Rysslands ordförandepost visar att FN är lamslaget – utrymmet för att utföra någonting är begränsat.

Ryssland bryter mot FN-stadgan som förbjuder användningen av våld mot ett annat lands territoriella integritet eller politiska självständighet. De enda undantagen från detta är när det handlar om självförsvar eller våldsanvändning som godkänts av FN:s säkerhetsråd. Rysslands invasion av Ukraina är ett uppenbart brott mot FN-stadgan och Ukraina har som alla länder rätt till självförsvar. Andra länder har också rätt att hjälpa Ukraina försvara sig.

Ryssland bryter även mot folkrätten som ålägger alla stater att lösa internationella dispyter på fredlig väg och utan att äventyra internationell fred, säkerhet och rättvisa.

Dessutom bryter Ryssland med minst tolv internationella och bilaterala lagar och avtal och Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har utfärdat en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin.

-Pettersson säger att det är 1 april men det är inget skämt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Idag blir Ryssland ordförande för FN:s säkerhetsråd

 1. Det är ytterst vrickat att ett land som terrorbombar ett grannland kan sitta som ordförande i säkerhetsrådet. Gör om. Gör rätt.

  17
  6
 2. Man hoppas verkligen att det här är ett aprilskämt men det är väl för mycket att hoppas på.

  13
  7
 3. Den efterlyste krigsförbrytaren Putin behöver hålla ett säkerhetstal i rådet på länk.

  17
  8
 4. Då kanske det blir lite ordning på säkerhetsrådet.
  Ett säkerhetsråd som för en tid sedan röstade MOT att världens största terrordåd i modern tid, sprängningarna av Nord Stream 1 o 2 i september 2022, utreds av av en internationell utredningsgrupp.

  22
  37
  • Håkan D, mannen som saknar all form av heder och anständighet hälsar oss APRIL APRIL! För inte ens han kan väl vara såååå dum och blåögd att han inte ser verkligheten även om han sitter i ett mörkt rum på ambassaden och putsar sina stövlar

   35
   20

Kommentera