Japan planerar exportbegränsning på chipputrustning

TEKNOLOGI. Japan kommer att införa restriktioner kring export av 23 typer av utrustning som används vid chipptillverkning, rapporterar Reuters.

2 nm chipp från Japan

Reuters skriver att Japan därmed närmar sig USA:s hållning när det handlar om att försöka begränsa Kinas möjligheter att tillverka mer avancerade chipp, även om Japan inte vill peka ut Kina som en måltavla för restriktionerna.

”Vi tar vårt ansvar som en teknologisk nation när det handlar om att bidra till internationell fred och stabilitet” säger Japans ekonomi- och handelsminister Yasutoshi Nishimura i ett uttalande.

Kampen om de avancerade chippen…

Japan, Sydkorea, Taiwan och USA är de länder som tillverkar avancerade chipp.

De allra mest avancerade är Kina är, liksom resten av världen, djupt beroende av Taiwans produktion av avancerade 5 nanometers mikrochips. TSMC sitter ensamt på en marknadsandel på hela 92 procent. De resterande 8 procenten tillverkas av sydkoreanska Samsung och är mikrochips för minnesenheter och inte för processorer som de som TSMC tillverkar.

 • De mest avancerade idag är 5 nm-chips, som innehåller 7 miljarder transistorer – eller switchar – men de ledande företagen arbetar för att skapa 2- och 1,4 nm-chips 2025 och 2027.
 • För att illustrera hur liten ett mikrochips är: Med en maskin som skriver med 50 nm stora bokstäver kan du få plats att skriva ut bibeln 2 000 gånger på ytan av ett enda riskorn.

Det holländska företaget ASML är ett exempel på den specialisering som gör det nästan omöjligt att bli självständig i tillverkningen.

ASML har utvecklat metoden för att kunna projicera ofattbart små strukturer på mikrochippet med hjälp av så kallat extremt ultraviolett ljus, EUV, som ligger nära röntgenstrålning. Forskningsinstitutioner och tillverkarna TSMC, Samsung och Intel deltog i utvecklingen och idag har ASML, som har huvudkontor i Nederländerna, monopol på maskinerna. De nyaste kostar närmare tre miljarder kronor.

– ASML har i princip bara tre kunder – TSMC (Taiwan), Samsung (Sydkorea) och Intel (USA).

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Japan planerar exportbegränsning på chipputrustning

 1. Borde gjorts för 20 år sedan. Att Västvärlden hjälpt Kina att bygga en högteknologisk krigsmakt är ett mycket stort misstag.

  1
  1
 2. Pettersson, du har lagt in en bild på ett vanligt kretskort med motstånd och kondensatorer, garanterat inga kretsar med 2nm teknik inuti sig.
  Man tager vad man haver…

  2
  1
  • Hans Backlund, du har rätt, ett p om man skriver på engelska. Jag föredrar dock svenska.

   Engelskans chip har lånats in i svenskan i ett par olika betydelser, främst ’tunn, friterad skiva av potatis’ och det i datorsammanhang vanliga ’integrerad elektronisk krets’.
   I betydelsen ’potatisskiva’ har den engelska pluralen chips sedan länge använts i svenskan, även i singular. Skriv alltså: ett chips, chipset, flera chips, de där chipsen.

   I betydelsen ’integrerad elektronisk krets’ rekommenderar vi, i likhet med Svenska datatermgruppen, att man använder chipp eller integrerad krets för engelskans chip och integrated circuit. Skriv alltså: ett chipp, chippet, flera chipp, de där chippen.

   https://frageladan.isof.se/visasvar.py?svar=78299

 3. Historien visar att totalitära system kollapsar inifrån förr eller senare. Demokratier är mer hållbara.

 4. Bara bra om exporten till Kina av högtech begränsas till dess Kina blir mer transparent och demokratiskt.

  GLÖM ALDRIG HUR DET GICK FÖR HONG KONG TROTS LÖFTEN OM MOTSATSEN

  10
  1
 5. Ja det är hög tid att kineserna börjar tillverka sin egen utrustning ! Om man skall konkurrerar så skall man göra det i alla led. Och Kina folkmängd motsvarar den anglosaxiska
  Så det blir väl gämt med forskning och frågan blir ju då vem som är spjut forskningen dvs först !? Är det USA eller kineserna !??
  Ryssland är det bara att glömma sönder fallet är totalt där!

  7
  2

Kommentera