Dagens tankeställare 190

Spågummor och ett samhälle i upprivning.

Som lekman tänker man sig att väderprognoserna skulle blivit allt mer träffsäkra med satellitdata, ökat antal mätpunkter och snabbare datorer. Magkänslan säger det motsatta. Nu lutar jag mig inte mot forskning eller statistik, detta är bara vad jag och de flesta i min bekantskapskrets tycker. Hur ofta stämmer väderprognosen ens för följande dag, för att inte tala om långtidsförutsägelser? Olovligt sällan. Bäst man bara tittar ut genom fönstret på morgonen, brukar vi säga.

Jag kan tänka mig åtminstone fyra förklaringar till fenomenet.

1. Det selektiva minnet. När man en gång börjat tvivla på prognoserna, så är det lätt hänt att man lägger på minnet bara de gånger siandet slagit fel.

2. Klickrubrikerna. Kvällspressen överdriver saker och ting för att göra braskande rubriker. Och om man läser bara löpsedlarna om helveteseldar på sommaren eller arktiskt inferno på vintern, så får man uppfattningen att värmeböljan eller snöovädret gäller området där man själv befinner sig.

3. Ideologin. Även de små kuggarna i maskineriet vill tro på klimatkrisen, och skulle någon känna ett gnagande tvivel innerst inne, så vågar han eller hon ändå inte tala ut. Således blir också meteorologernas framställning biaserad – tänk bara på hur väderkartorna numera färgläggs i sommarvärmen, som ett exempel.

4. Misstron. Allt fler får upp ögonen och inser att det pågår ett fulspel i samhället, att makten ljuger folket rätt upp i ansiktet. Så när man inte kan lita på vare sig politiker eller myndigheter, media eller experter, varför skulle man tro på spågummornas väderprat?

Rune Holmström

7 thoughts on “Dagens tankeställare 190

 1. Meterolgerna ha blivit allt sämre på att tolka de data som datorn bygger sina prognoser på.

  17
 2. Det absolut bäst för den mentala hälsan är förmodligen att sluta läsa eller titta på nyheter. Men det är svårt, det är nästan som en drog.

  15
  1
 3. Jamen bara SMHI får mer pengar till flera datorer och satelliter och fler anställda så blir det bättre.
  Kommer ändå bara i bästa fall kunna förutsäga vädret några dagar framåt.
  Frånsett stabila högtrycksperioder som kan hänga i för en längre tid.
  Människan spår men verkligheten
  (Gud) rår.

  19
  • Du har så rätt Rune.Klimathysteriker jagar upp barn och ungdomar så dom får psykiska besvär.Jorden ska gå under om vi inte gör det och det och det är akut trumpetas det ut med jämna mellanrum.Vokabulären i media är förfärliga snösmockor,köldsmockor och den akuta globala uppvärmningen.Korna fiser för mycket också och det är ju inte bra för klimatet enligt dessa vädergurus ! Om det tjatas det dagligen.Så att det är kallt på vintern och värmeböljor på sommaren är ju inga “smockor “utan helt normalt väder för årstiderna.Jordens klimat ändras i cykler men det finns det ju ingen ekonomisk vinning i att påpeka för dom som tjänar pengar på denna nutida skrämselpropaganda….

   18

Kommentera