Utlänning försökte slita ringar från åldringars fingrar

BROTTSLIGHET. Den misstänkte mannen ska ha försökt slita en halskedja från ett offer och ha klippt ett vittne i handen och armen med en avbitartång när hon försökte stoppa överfallet. Det menar kammaråklagare Carl-Johan Norström som nu åtalar en 39-årig man för fyra olika brott.

De misstänkta brotten, rån, två försök till rån och misshandel, har alla begåtts mot äldre personer. Vid två av tillfällena har 39-åringen inte fått med sig något byte från rånen och dessa rubriceras alltså som försök till rån.

Vid ett tillfälle ska den misstänkte enligt åtalet ha lyckats få med sig en ryggsäck som bland annat innehöll en plånbok med drygt 500 kronor. Det rubriceras som rån.

Det första rånförsöket inträffade den 29 oktober i ett trapphus på Västermalm i Västerås. Där ska den misstänkte ha försökt stjäla en halskedja med berlock samt ringar från en äldre kvinna. Vid överfallet knuffades kvinnan omkull bakifrån och ramlade mot sin rollator. Mannen ska då ha försökt rycka av henne halskedja, men också flera ringar som kvinnan hade på fingrarna. Enligt åklagaren misslyckades 39-åringen med rånet då den överfallna kvinnan gjorde kraftigt motstånd och bet gärningsmannen i handen samtidigt som ett vittne kom till kvinnans undsättning. Vittnet blev enligt åtalet i samband med det klippt i vänster hand och arm av 39-åringen. Detta orsakade sårskador, blodvite, svullnader, blåmärken, smärta och ömhet, enligt åklagaren.

De två andra brotten, ett rån och det andra rånförsöket, inträffade den 3 december förra året med en timme mellan två händelserna. Vid brottet som rubriceras som rån skriver åklagaren i åtalet som lämnades in till tingsrätten i Västerås under måndagseftermiddagen:

”Den misstänkte har stulit en skinnväska av ryggsäckstyp innehållande en plånbok med 540 kronor och en mobiltelefon från rånoffret genom att rikta en kniv med knogjärn mot henne och ta tag i hennes arm. Hotet var eller verkade för NN vara akut. Det hände den 3 december 2022 omkring kl 15.15 i ett trapphus på [adressen på Malmaberg] i Västerås, Västerås stad.”

Rånförsöket mot en äldre man skedde i dennes bil utanför Ica Supermarket Haga. Vid det tillfället ska den misstänkte ha försökt stjäla kontanter och dra av offrets vigselring från dennes finger.

I samband med det, som slutade som ett försök till rån, misstänks 39-åringen ha slagit den äldre mannen i huvudet och riktat en kombinerad kniv och knogjärn mot densamma. Att det slutade som ett försök till rån berodde enligt åklagaren på att den äldre mannen gjorde motstånd så att den misstänkte tappade vigselringen på bilens golv i samband med att han flydde ur bilen.

Åklagaren radar upp flera olika bevis på att 39-åringen är den skyldige till de olika brotten.

När det gäller rånet mot kvinnan i ett trapphus på Malmaberg så återfanns kvinnans plånbok i den misstänktes ryggsäck när han greps av polis. Bland annat finns det dna från den misstänkte i blod som polisen anträffade i offrets bil, den misstänktes plånbok anträffades i samma bil.

I fallet med damen som den misstänkte ska ha försök ta en halskedja ifrån har polisens tekniker hittat blodspår som innehåller dna från 39-åringen.

Om mannen fälls riskerat han utvisning från Sverige. Åklagaren, Carl-Johan Norström, har nämligen yrkat på att 39-åringen ska utvisas och förbjudas att återvända hit under tio år.

När rättegången i Västmanlands tingsrätt ska hållas är ännu inte bestämt. Mannen nekar till brott.

-Pettersson vet inte var mannen kommer ifrån åldringsbrott utförs ofta, men inte alltid av en folkgrupp från sydöstra Europa och det är inte fördomar utan erfarenhet…

Anders Gustaf Dalman, skarprättare, borde kallas in lite oftare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Utlänning försökte slita ringar från åldringars fingrar

 1. Synd om kraken. Nu kommer han till Hilton där han har egen TV, egna fickpengar och betydligt bättre mat än de gamla han rånat. Mycket synd om kraken…

 2. Varför använder man sig av termen : riskerar utvisning i domstolar ? Dom här kräken ska inte ha någon tidsgräns på utvisningarna.Dom ska för evigt förbjudas att sätta sin fot på Svensk mark igen….

  58
  • Dessutom bör vi ta bort att åklagaren yrkar på utvisning. Efter dom bör en myndighet helt dedikerad till att avvisa folk som inte hör hemma här helt rnkelt lyfta ut dem ur landet. Dömd, inte svensk, ut. Enklare än så blir det inte. Vart de tar vägen är irrelevant så hemlandets vägran att ta emot dem ska inte spela någon roll.

   34
 3. Riskerar utvisning? Vad är det för trams. HAN SKALL UTVISAS!!!!!

  Varför ha ett TIDÖ avtal om det ändå inte ger utdelning?????

  (SD) är en enda stor besvikelse. Det var sista gången jag röstade om det nu inte dyker upp ett parti som menar allvar.

  43
  1
  • Trams, det är ju inte SD som stoppar förändrad lagstiftning om att bli av med grova brottslingar.
   Det är ju regeringen som obstruerar, Kristerssons passivitet. Ebba och Johans sabotage mot ingångna avtal. Du kan vara viss om att SD verkligen försöker genomföra Tidöavtalet.
   Man kunde tro att du är en propagandist för Afs.

   32
   4
 4. Vad sägs om att begränsa knivlagen så den slutar gälla när man fyllt 70, dvs är du äldre får du bära valfritt tillhygge att försvara dig med.
  Det är faktiskt onaturligt för människor att inte bära något att försvara sig med mot djur och de som djur bete sig.

  45
 5. Vänsterns “goda” krafter tror sig kunna tämja vilddjurets raseri.
  Dags att inse verkligheten och låta oss civiliserade människor leva i på en fredad plats på jorden. Vi är födda på den här stenplaneten och ingen har rätt att tala om för oss vem vi ska ha som granne eller föda upp gratis.
  Mota bort feminism, hbtq, xxx och rasifierade i maktens korridorer, de är den nya adolf som de påstår sig på vilja mota bort!

  32
  4
 6. Detta är en gobbit för näthats polisen! Det är naturligtvis rasdiskriminering att någon för något liknade ! Håll i hatten nu kommer djurplågaren Åberg farande

  42
  1
 7. Naturligtvis var denna guldklimp en av Sossarnas importerat “ensamkommande barn ” han var 39 år vilket ingår i den normala bedömningen av ensamkommande barn 14 – 16 år. Ps. glöm inte en Sosses påstående att vinsten kommer senare.

  62
  1
 8. Varför begränsa utvisningen?
  Livstids utvisning låter rimligt i det här fallet.

  74

Kommentera