Mumintrollet lämnar Ryssland

GOTT & BLANDAT. Ryssar älskar mumintrollen och Tove Jansson men nu är det slut. Mumintrollet, Lilla My, Snusmumriken och resten av Tove Janssons älskade sagofigurer får inte längre synas på rysktillverkade produkter, rapporterar oberoende exilryska Meduza.

Detta sedan Moomin Characters, det finländska familjebolag som drivs av Janssons arvingar och förvaltar rättigheterna, beslutat att inte förnya licenser med partnerföretag i Ryssland.

Muminmuggar och liknande föremål är en finländsk exportsuccé, och i Ryssland är marknaden stor. Janssons sagotroll har i generationer varit mycket populära bland ryska barn.

-Pettersson säger att Vladimir Putin har ställt till det. Det ryska folket, som till största delen är européer, har fått det svårare att resa till Europa och är välkomna på allt färre platser.

Valen i Rysssland är manipulerade, demonstrationer och protester straffas med fängelse. En skämtteckning eller en kommentar i sociala medier kan ge fängelse.

Vladimir Putin har ändrat grundlagen för att kunna sitta kvar på livstid som en falsk tsar. Putin jämförs med Voldemort, mörkrets härskare i Harry Potter. Det är synd om det ryska folket, det är ännu mer synd om det ukrainska folket, det är inte synd om dem som försvarar Putin. Fakta finns men de är faktaresistenta…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Mumintrollet lämnar Ryssland

 1. Tills vidare obekräftade.rykten gör gällande att “Ryska posten” inte längre tillåts och ska döpas om till “Ukrainska posten”.

  • Oj, vill du vara kvar på bloggen får du sluta med personliga påhopp och vårda språket.

   Vill eller kan du inte det så finns det tusentals andra bloggar.

   Pettersson

 2. Det skulle inte förvåna mig om ryssarna fortsätter att göra äkta muminmuggar. Då kanske de kanske de kommer att säljas till sitt rätta värde. Vad AR 2121 sätter för värde är svårt att sia om. Den som lever får se. Det kanske har gått i kras hela skiten.

  3
  16

Kommentera