Våffeldagen

GOTT & BLANDAT. Våffeldagen är en modern benämning på Vårfrudagen (Marie bebådelsedag), en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande.

I evangelierna berättas att ärkeängeln Gabriel nedsteg till Maria och meddelade att hon skulle föda Guds son nio månader senare. Dagen kallas därför i den kyrkliga kalendern för Marie bebådelsedag. I kristna länder har dagen firats åtminstone sedan 600-talet. Den infaller den 25 mars, nio månader före juldagen då Jesus sägs ha fötts.

I bondesamhället inledde vårfrudagen en period med intensivt vårbruk och markerade övergången mellan vinter och vår.

Fram till 1953 var Marie bebådelsedag en röd dag i den svenska almanackan. När helgdagen det året avskaffades, flyttades det kyrkliga firandet av jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars. När påsken infaller tidigt högtidlighålls jungfru Marie bebådelsedag söndagen före palmsöndagen. Det icke kyrkliga firandet av Marie bebådelsedag/vårfrudagen ligger dock kvar den 25 mars.

-Petterssons oäkta hustru hade igår gräddat våfflor som kvällsmat. De serverades med räkor, räkröra, hackad rödlök, rom gjort på tång som sköljdes ned med cava.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Våffeldagen

  1. ”Välkommen, vårliga våffeldag!” – skriver Bitte Assarmo i Det Goda Samhället, och att ”i tider som dessa, när det tycks finnas ett närmast outsinligt behov från etablissemanget att förneka svenska traditioner, är det ännu mer angeläget att fortsätta fira just sådant som våffeldagen. Propagandan mot det svenska är massiv och oförsonlig,…Sådant behöver vi inte finna oss, så låt doften av nygräddade våfflor sprida sig i hemmet. Här är ett recept från mormors gamla receptbok, daterad 1916, som ger omkring 10 mjuka, goda våfflor.”
    Läs vidare här:
    https://detgodasamhallet.com/2023/03/25/bitte-assarmo-valkommen-varliga-vaffeldag/#more-69216

Kommentera