Dödade maskerade rånare i sin lägenhet, åtalas för dråp

BROTTSLIGHET. En 22-årig man vaknade av att två maskerade män krossade en ruta och tog sig in i hans lägenhet från balkongen på andra våningen. Mannen tog en jaktkniv och dödade de två inkräktarna. Nu har han åtalats för dråp i två fall, i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Det var natten mot den 14 september som två personer klättrade in via en balkong i ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn. En 22-årig man som befann sig i lägenheten vaknade när de två krossade en ruta och tog sig in i lägenheten. I lägenheten fanns också en 16-årig flicka. Den 22-årige mannen angrep inkräktarna med en jaktkniv och skadade dem så allvarligt att de avled. Sedan ringde han polisen och berättade att han dödat två personer.

Mannen, och flickan, greps och anhölls, men efter förhör släpptes flickan på fri fot och misstankarna mot henne avskrevs.

Nu har 22-åringen åtalats, för två fall av dråp, i andra hand för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Sammanfattningsvis har lägenhetsinnehavaren befunnit sig i en nödvärnssituation och därmed haft rätt att försvara sig. Min uppfattning är dock att det våld han använt sig av har varit uppenbart oförsvarligt och han ska inte heller gå fri från ansvar på grund av så kallad nödvärnsexcess. Vid en sammantagen bedömning anser jag att det uppsåtliga dödandet är att anse som mindre grovt och har därför rubricerat det som två fall av dråp, säger senior åklagare Martin Svensson.

Dessutom åtalas två personer, kumpaner till de två dödade männen, för försök till grovt rån och rån, samt ytterligare en person åtalas för medhjälp till försök till grovt rån alternativt skyddande av brottsling, grovt brott.

Målnummer i Borås tingsrätt: B 3075-22 (dråp) och B 3088-22 (försök till grovt rån).

-Pettersson noterar att det var narkotikaaffärer på gång. Balkongklättrarna tänkte råna lägenhetsinnehavaren. När två maskerade män krossar en ruta och bryter sig in, ska man först fråga vad de tänker göra och om de är beväpnade eller ska man försvara sig?

Jag tycker att lägenhetsinnehavaren ska frikännas för dråpen men straffas för narkotikan. Han hade 13,8 gram kokain och 2,66 gram cannabisharts i försäljningssyfte.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Dödade maskerade rånare i sin lägenhet, åtalas för dråp

 1. Bryter någon sig in så skall man ha rätt att försvara sig… om fanskapet dör så må det vara…

 2. Påminner om mannen som sköt inifrån sin ytterdörr på två mobbare, som dog.

  • Detta var väl i Rödby i Skåne ? Där fyra idioter står och skriker i trädgården att dom skall mörda sonen i en familj som for i huset? Ut ur huset kommer en sjuklig gubbe utmed en hagel brakare och rensar upp i trädgården.

 3. Bara PK idioter övar på att gå på knä och göra hand hjärtan för hela familjen vid sängdags, istället för att beväpna alla.

  19
  1
 4. Kritiken från myndigheterna mot självförsvaret bottnar i avundsjuka. Här har alltså en amatör lyckats med vad “proffsen” nästan aldrig lyckas med. Inte kul att få smäll på fingrarna.

  34
  1
 5. Dagen våld är inte anpassad till våra gamla lagar, lagen om självförsvar förutsätter att du är stor och stark nog att ta hand om alla busar själv med bara händerna (busar som då givetvis förutsätts vara obeväpnade).

  34
  1
 6. Rättssystemet skyddar de sina. Gör aldrig motstånd! Lev på knä och skänk allt du har till den som angriper dig.

  30
  2
 7. Det är inte nödvärnsexcess. Med flera kriminella som anfaller är kriteriet för nödvärnsexcess först om offret går tillbaka till en neutraliserad kriminell och avslutar jobbet.

  15
  4
 8. I ett normalt land med rättvis lagstiftning skall naturligtvis personen frikännas. Självförsvar kan inte bara handla om frågor vad personerna som trängde sig in vill.
  Men nu är det Sverige och då kan man förvänta sig en helt annan dom.

  60
  2
 9. Det är inte säkert att åklagaren kommer någon snstans med detta. Det finns ett utrymme för självförsvar! Och om två maskerade idioter klättrar in genom ett fönster då finns det ett stort utrymmen för själv försvara det gäller att påstå att man fruktade för sig eget liv!? Men det gäller ju inte uppgörelser mellan kriminella gäng . Det viktigaste är att skaffa en bra advokat! Och det är viktigt att advokaten tillhör rätt sida det finns advokater för polisen och advokater för buset

  34
  2
  • Jag tycker han gjorde rätt och ska frikännas helt. Hela familjen låg o sov och de bröt sig in i lägenheten. Jag hade reagerat likadant. Om de inte brutit sig in hade det aldrig hänt så…..

   49
   1

Kommentera