Extremvänsterns ligister har skadat fler än 149 poliser

FRANKRIKE. Fler än 149 poliser skadades i gårdagens protester mot höjd pensionsålder i Frankrike, uppger landets inrikesminister Gérald Darmanin enligt France 24. Minst 172 personer har gripits.

Paris stinker, renhållningsarbetarna strejkar i protest mot pensionsreformen.

Darmanin går till hårt angrepp mot vad han kallar ”ligister inom extremvänstern” och säger att 1 500 upprorsmakare anslutit till protesterna i Paris med avsikten att attackera poliser och offentliga byggnader. Totalt protesterade 119 000 människor i huvudstaden – totalt gick en miljon fransmän ut på gatorna.

Fackliga rörelser hade uppmanat till icke-våld, något som ignorerades på många håll. Bland annat sattes stadshuset i Bordeaux i brand.

Höjd pensionsålder i Frankrike var ett av president Emmanuel Macrons främsta vallöften i valet 2022. Macron vann valet i andra omgången med 58,55 procent av rösterna mot Marine Le Pens 41,45 procent. En klar seger.

Förslaget att höja pensionsåldern från 62 till 64 år har mötts av omfattande protester och skadegörelse trots valresultatet.

Frankrikes parlament är indelat i två kammare, överhuset (senaten) röstade för förslaget. Sedan rundade regeringen nationalförsamlingen, vilken den har rätt till, och tvingade igenom förslaget.

Oppositionen blev upprörda, men de har en nödutgång, och krävde misstroendevotum för att försöka fälla regeringen, även det misslyckades. Så oavsett vad man tycker om höjningen av pensionsåldern så verkar Frankrikes regering och premiärministern Élisabeth Borne ha majoriteten av det demokratiska Frankrike bakom sig i tre olika omröstningar.

Frankrike flitigaste strejklandet i världen

Enligt en undersökning av Hans Böckler-stiftelsen i Tyskland är Frankrike det land i världen där det strejkas mest. Sverige hamnar däremot långt ned på listan. Undersökningen är inte helt färsk men jag tror den stämmer något så när.

Här strejkas det mest och minst (några länder saknas, exempelvis Italien och Grekland)

 • Frankrike (132 dagar)
 • Danmark (124 dagar)
 • Kanada (110 dagar)
 • Belgien (84 dagar)
 • Finland (71 dagar)
 • Spanien (63 dagar)
 • Norge (55 dagar)
 • Irland (28 dagar)
 • Storbritannien (23 dagar)
 • Malta (16 dagar)
 • Tyskland (15 dagar)
 • Nederländerna (8 dagar)
 • USA (8 dagar)
 • Sverige (5 dagar)
 • Österrike (2 dagar)
 • Schweiz (1 dag)

Siffrorna avser antalet strejkdagar per 1 000 löntagare under perioden 2005-2015.

Källa: Hans Böckler-stiftelsen (länk till text på tyska)

-Pettersson menar att Frankrikes alla strejker och protester ibland verkar sympatiska, men de gör inte landet rikare, när strejkerna dessutom kombineras med omfattande skadegörelse, strejker bland renhållningsarbetare med flera så skräms mängder med turister bort och därmed arbetstillfällen och inkomster.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Extremvänsterns ligister har skadat fler än 149 poliser

 1. Över 442 skadade poliser sa dom på nyheterna när jag vid lunch åkte och handlade Englands kung ställer in sitt besök p,ga detta

 2. De vill inte arbeta, de vill att andra skall försörja dem.
  I Sverige är det bättre även om många utlänningar och landsortsbor här, gärna lyfter bidrag.

  3
  1
 3. Konstigt, för när någon klagar på hur Sverige blivit kallas dom alltid för Extremhögern
  i den helt “Neutrala” SVT, men om klagan kommer från extremvänstern kallas
  det bara för protester! Då är SVT inte så noga med ettiketten, precis som att dom molltiger om Agenda 2030?

  18
 4. De fanns säkert också ett “antal” FASCISTER som stödjer FASCIST RYSSLAND bland demonstranterna. Kanske dit skickade och betalda av Fascist/Tsar Putin himself.

  ONDSKAN saknar gränser och den ryska fascismen kämpar med näbbar och klor för att förgöra demokratin, yttrandefriheten och kulturen i väst.

  Men fria människor finner INTE någon framtid i varken fascism eller islamism. Där råder endast TERROR och ren ONDSKA!!

  9
  9

Kommentera