17 olagligt förflyttade barn har återvänt till Ukraina

KRIGSBROTT. 17 barn som som olagligt förflyttats till Ryssland har nu återvänt till Ukraina, skriver AFP. Bland dem finns Denys Zaporozhchenkos son och två döttrar, som inte träffat sin pappa sedan oktober.

Barnen lämnade Cherson i oktober för ett så kallat ryskt sommarläger på Krimhalvön. Löftet från de ryska myndigheterna var att lägret skulle pågå i en eller två veckor. Pappan skickade dem dit i desperation när striderna i hemstaden blev allt hårdare. – När vi insåg att vi inte borde ha gjort det var det redan för sent, säger han.

Över 16.000 barn har enligt Kiev förts till Ryssland sedan den storskaliga invasionen inleddes den 24 februari i fjol. Många ska ha placerats på olika institutioner eller i fosterhem. Ryssland förnekar brott och hävdar att man ”räddat barnen” från krigets fasor.

TIDIGARE 2023-03-17. ICC i Haag har utfärdat en arresteringsorder mot Vladimir Putin för krigsbrott

KRIGSBROTT. Den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag har utfärdat en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar Reuters. Domarna anklagar Putin för att ha begått krigsbrott i form av olaglig förflyttning av ukrainska barn till Ryssland. En arresteringsorder utfärdas även mot Rysslands barnrättskommissionär Maria Lvova-Belova av samma skäl.

Enligt domstolen finns det ”rimliga skäl att anta att personerna bär ansvar för krigsbrotten olaglig deportering av befolkning och olaglig förflyttning av befolkning från ockuperade delar av Ukraina till Ryska federationen”, skriver The Guardian.

I en kommentar säger ryska UD:s talesperson Maria Zacharova att Ryssland inte skrivit under Romstadgan, grunddokumentet för ICC:s bildande, och därför inte har några skyldigheter gentemot domstolen.

ICC:s beslut ”har ingen betydelse överhuvudtaget”, tillägger Zacharova.

-Pettersson säger att oavsett hur kriget går har Putin förlorat och snart börjar fyra-åringarna på bloggen, men USA då…

Från Internationella brottmålsdomstolen, ICC

***

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “17 olagligt förflyttade barn har återvänt till Ukraina

 1. Om ICC verkligen bryr sig om ukrainska barn och de brott dom utsatts för så borde man undersöka den ukrainska arméns beskjutning av främst staden Donetsk de senaste drygt 9 åren.
  Finns en minnesplats i staden tillägnat alla de barn som dödats av den ukrainska armen.
  Alley of angels heter monumentet.

  10
  14
  • Mikael, de påstådda brotten i Donetsk är undersökta.

   Påståenden om att Ukraina angriper sitt eget territorium och förföljer sin egen befolkning är absurda. För att öka det inhemska stödet för Rysslands militära angrepp har ryska statskontrollerade medier oförtröttligt svartmålat Ukraina genom att anklaga landet för folkmord i östra Ukraina, dra ogrundade paralleller med nazismen och andra världskriget och fabricera historier i syfte att väcka negativa känslor hos målgruppen.

   Det finns många exempel på sådana fabricerade historier, som bäst illustreras genom det berömda exemplet från ett ryskt tv-reportage där ukrainska styrkor anklagades för att ha korsfäst en liten pojke i östra Ukraina i början av konflikten. Faktagranskare bevisade snabbt att historien var helt och hållet uppdiktad. Liknande historier produceras fortfarande.

   I själva verket finns det inga bevis för att ryskspråkiga eller etniskt ryska invånare i östra Ukraina utsätts för förföljelse – än mindre folkmord – av de ukrainska myndigheterna. Detta har bekräftats i rapporter som publicerats av Europarådet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, och OSSE.

   14
   4
   • Vakna Pettersson.
    Det har pågått en etnisk utrensning av Ryssar i Ukraina sen 2014
    Det är bara att inse fakta.
    Att sen Putins Ryssland sätter stopp för folkmordet är väl enbart positivt ur mänsklig synvinkel.
    Västvärlden ser tydligen inga problem med att använda uran-238 (Du vapen) mot befolkningen i Ukraina.
    Vad blir nästa steg……
    “volframammunition”?
    Eller ett fullskaligt kärnvapen krig med ren Uran?
    Det är ni krigshökar som legaliserar kriget i Ukraina som något gott för mänskligheten.
    Det Orwellska språket “krig är fred” och “slaveri är friheten” är slående just nu.

    https://swebbtube.se/w/rj2aZeTh6JPkjfZPLum2pE

    8
    11
   • Gamling, jag är vaken och det har inte pågått någon etnisk rensning av ryssar i östra Ukraina. Det är du som är lättlurad och hittar anekdoter på nätet som du tolkar som bevis.

    9
    7
   • Såg en intervju 2014 med den dåvarande tungviktsboxaren Vyacheslav Glazkov bördig från Lughansk.
    Han berättade att hans farmor (eller om det var mormor) dödades av ukrainskt artilleri när hon stod I en matkö i centrala Lughansk.
    Finns massor av liknande händelser, flera ggr har exempelvis Toshka missiler träffat städerna i östra Ukraina.
    En av dessa missiler hade ett serienummer bara ett par nummer ifrån den missil som träffade järnvägsstationen i Kramatorsk i våras.

    5
    2
   • Mikael, det är sedan 2014 krig i Donbass, påbörjat efter infiltration av ryssar och i krig dör människor. Jag ger inte mycket för dina anekdoter.

    Bra att du tar upp attacken mot Kramatorsk som Ryssland låg bakom. Då kan vi anse att även Ryssland låg bakom attacken mot matkön.

    https://petterssonsblogg.se/2023/02/21/rysk-attack-mot-tagstation-ett-krigsbrott/

    Jag hörde en gång en gubbe som var närmare 100 år och rökt hela sitt vuxna liv och tog det som bevis på att tobak är ofarligt. På samma nivå ligger dina och andras bevis.

    1
    2
 2. ICC:s anklagelse riktad mot Vladimir Putin för ”kidnappning” eller ”deportering” av ukrainska barn gränsar till förlöjligande.
  Presidenten för ICC Piotr Hofmanski hänvisar till, Genevkonventionen utan den dimmigaste förståelsen för civilbefolkningens rättigheter i en krigszon.
  Azovbataljonen såväl som ukrainska styrkor har rutinmässigt bombat civila i Donbass sedan 2014.
  ICC misslyckas med att erkänna att dödande av barn i en krigszon är ett brott mot mänskligheten.
  Från och med 2014 gavs tusentals Donbass-familjer inklusive barn en fristad i Ryssland, som en del av ett humanitärt initiativ under överinseende av
  Moskvas krigsministerium.
  Ryska familjer har välkomnat dem och gett hjälp.
  Många av barnen är föräldralösa vars föräldrar dödades av Azovbataljonen.
  Och detta kategoriseras av ICC och media som ”kidnappning av barn” av Ryska federationens president.

  19
  34
 3. ICC i den Haag NL skrämmer de ryska fascisterna!!!!

  Vem vill bli utmålad som “war criminal”?

  30
  15

Kommentera