Ukraina flaggar för stor motoffensiv

UKRAINA. Den sedan länge planerade ukrainska motoffensiven kommer att inledas ”mycket snart”, uppger generalöverste Oleksandr Syrskij enligt Reuters.

Oleksandr Syrskij

Trots blodiga vintermånader har den ryska offensiven ännu inte lett till att Ryssland kunnat ta kontroll över Bachmut. Enligt Syrskij håller Wagnergruppen på att ”tappa kraften”.

Mycket snart kommer vi att utnyttja den möjligheten, som vi har gjort tidigare i Kyiv, Charkiv, Balaklija och Kupjansk, säger Syrskij med syftning på vändpunkter i kriget under förra året.

Nyhetsbyrån skriver att Syrskij var en av de ledande befälhavarna bakom den strategi som förra året gjorde att Moskvas styrkor motades bort från stora områden.

-Pettersson tror att världens näst största militärmakt efter att under drygt ett år inte nått något av sina mål har stora problem, med manskap, med vapen, med moral, med ekonomi, med allt…

När Vladimir Putin invaderade Ukraina den 24 februari 2022 hade han fyra mål. Putin har inte lyckats uppfylla ett enda. När Putin höll ett tal till nationen tidigt på morgonen den 24 februari listade han upp fyra mål för Rysslands ”speciella militära operation”.

 1. Invånarna i Donbass skulle skyddas
 2. Ukraina skulle avmilitariseras
 3. Ukraina skulle avnazifieras
 4. De ”som begått blodiga brott” skulle ställas inför rätta.

Punkt 1: Invånarna i Donbass har inte skyddats, tvärtom. Städer har förvandlats till grushögar och männen i Donetsk och Luhansk har tvångsinkallats och stupat i tusentals.

Punkt 2: Ukraina skulle avmilitariseras men Ukraina har aldrig varit så militariserat som nu.

Punkt 3: Ukraina skulle avnazifieras, det målet var omöjligt från början eftersom det inte fanns något att avnazifiera.

Punkt 4: De som begått blodiga brott är mest ryssar och dom tänker knappast Putin ställa inför rätta.

USA var säkra på att invasionen skulle komma och varnade sina europeiska allierade och Ukraina om det. Många ledare i Europa var skeptiska. USA satte också upp fyra mål före kriget.

 1. Ingen direkt militär konflikt mellan USA:s militär och Nato, och Ryssland.
 2. Begränsa konflikten inom Ukrainas geografiska område.
 3. Förstärk och behåll Natos enighet.
 4. Förstärk Ukraina och ge dem resurserna att utkämpa kriget.

Punk 1: Har lyckats.

Punkt 2: Håller hittills.

Punkt 3: Ett viktig mål för Putin var att splittra Nato och EU. Han har inte lyckats, banden inom Nato och EU är starkare än på länge.

Punkt 4: Ukraina är starka, dels på grund av egen rustning och utbildning sedan Ryssland ockuperade Krim år 2014 men framförallt genom hjälp från USA och övrig västländer.

-Pettersson säger att det enda vi vet är att kriget inte är över än och krig går sällan som planerat, så vi får se, men hittills har Putin misslyckats totalt medan den skröplige och gaggige Biden har lyckats.

För övrigt väntar jag på ytterligare ett svenskt paket med vapen och humanitär hjälp till Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Ukraina flaggar för stor motoffensiv

 1. Putte har inte världens näst största militärmakten. Det är knappt att han har den näst största militärmakten i Ukraina.

 2. Ukriana måste dela Ryssland såonfrastrukturen havererar. Och man måste stoppa in och ut flödet av varor till Kina?
  Det dom kommer att hända sen är att sattelitstater kommer att se om sina hus .. om den rysska krigsmaskin inte klarar av att trycka till ukriana som dom andra satelitstat då kan det vara idé att aligera sig med segrare ! Få behöver man ju inte oroa sig för ryska stritvangnar kommer farande

  6
  3
 3. Nu när Ukraina är på gång kommer dom kanske att befria Belarus från Smilfinken
  till ledare som springer Putins ärende?

  20
  7
 4. Tja, att dra igång en större offensiv i Ukraina i slutet av Mars månad är förenat med stora risker.
  Under 2:a världskriget väntade såväl tyskar som sovjeter tills sommarmånaderna att dra i gång större opperationer såvida marken inte var tillfrusen.
  Den ukrainska myllan höll inte för stridsvagnarna då och lär knappast göra det nu heller då vagnarna dessutom väger mer idag.
  Däremot är Ukraina väldigt pressat att göra någonting snart.
  Västvärldens problem med att förse Ukraina med ammunition är ingen hemlighet, Ukraina har dessutom stora problem att hitta nya soldater, man har sänkt värnpliktsåldern och kallar in 16 åriga pojkar numera.
  Förmodligen satsar Ukraina nu allt på ett kort för ett längre utnötningskrig som nu pågår kan dom aldrig vinna.

  13
  20
  • Vem har sagt att de drar igång en offensiv i slutet på mars? Är fullständigt övertygad om att ukrainska befälhavare är väl bevandrade i att göra ett bedömande och fatta välunderbyggda beslut. I detta ingår som utgångsvärden bl a geografi, terräng och väderförhållanden.
   Beträffande Ukrainas problem med både materiel, ammunition och soldater så är det en västanfläkt mot Rysslands. T 55???

   15
   3
   • Vad T55:or beträffar i denna konflikt så är det mig veterligt bara Ukraina som använt modellen.
    Slovensk uppgraderad version dock.
    Förövrigt tror jag inte att det är främst ukrainska befäl som tar besluten här.

    1
    1
   • Visst, det är bara att vänta och se vad ryssarna gör med de T 55 de nu transporterar västerut.
    Självfallet är det ukrainskt befäl som planerar och beslutar på både operativ och taktisk nivå. De har jobbat upp en förmåga i detta som överstiger gemene NATO-befäl. Därtill kan de ryskt militärt tänkande innantill. Addera till detta en högre teknisk nivå på vapensystem som är på väg från väst.
    Ryssland får det kämpigt och vi ser det redan genom att dom de-eskalerat från försöket att inledningsvis bedriva manöverkrigföring, till att nu försöka med utnötningskrigföring.
    Ryssland kommer falla samman innan de förlorar.

    1
    1
 5. Det är väl väntat. Skulle knappast bli förvånad om fjorårets utveckling upprepar sig. I så fall är det ett klart bevis på ryssens inkompetens på slagfältet.
  Slava Ukraini!

  21
  13
 6. Krigsförbrytaren Putin har inte alla hästarna hemma. Hoppa upp på din björn.

  26
  16
 7. Lysande, nu ska terroristerna ut ur Ukraina 🇺🇦. Jag vill återigen meddela svansen att hela Ukraina tillhör Ukraina. De ryssar som bor i Ukraina ska ges två val. Antingen accepterar ni reglerna i Ukraina eller så drar ni hem till Ryssland. Det finns inga andra alternativ även om vissa lågbegåvade tror det!

  40
  29

Kommentera