Riksdagen har röstat ja till en svensk Natoanslutning

NATO. Strax efter 16.00 röstade Sveriges Riksdag igenom den svenska Natolagstiftningen med bred majoritet.

Nuvarande Nato-länder

269 riksdagsledamöter röstade för lagstiftningen och 37 riksdagsledamöter var emot den. Resultatet innebär att regeringen formellt har fått grönt ljus att ansluta Sverige till Nato när försvarsalliansens medlemsländer har ratificerat Sveriges ansökan.

Av riksdagens åtta partier röstade bara Vänsterpartiet (V) och Miljöpartiet (MP) nej. Röstsiffrorna blev 269 ja, 37 nej och 43 ledamöter var frånvarande.

Det som återstår innan Sverige kan gå med i Nato är att Ungern och Turkiet godkänner Sveriges ansökan. Utrikesminister Tobias Billström (M) sa inför voteringen att han är övertygad om att Sverige kommer vara fullvärdiga Natomedlemmar vid toppmötet i Vilnius den 11–12 juli.

Det är självklart att vi kommer att kunna bli medlemmar till Vilnius, sa han i debatten inför riksdagsbeslutet.

Riksdagsbeslutet innebär också slutet för 200 år av svensk alliansfrihet.

-Pettersson tycker beslutet är bra. Dels militärt men även att vi moraliskt visar på vilken sida vi står.

Om Turkiet och Ungern av någon anledning inte godkänner Sverige som medlem i Nato, kan vi som Norge gjort, försöka teckna ett försvarsavtal mellan Danmark, Finland, Island, Norge och USA eventuellt inklusive Storbritannien.

Sedan måste beslutet vara bra eftersom MP och V är emot.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

40 thoughts on “Riksdagen har röstat ja till en svensk Natoanslutning

 1. Håkan Dahlberg 23 mars, 2023 kl. 09:55

  Oj
  De enda folkvalda i Sveriges riksdag är de som kryssats in direkt av väljarna, och det är inte många.
  Jag är medlem i SD sedan mer än ett decennium tillbaka, men efter denna omröstning så är det slut med det.

  Det är din egen uppfattning, som fantiserat ihop för argumenten tagit slut.

  Grundlagen säger: “All offentlig makt utgår från folket.”
  och inte: “All offentlig makt utgår från de som personröstar i allmänna val.”

  **********
  Gammeldags Svensk skriver 22 mars, 2023 kl. 17:53
  Jag har inte valt att politiker besöker globalist gänget i Triatiala kommissionen, Bilderberga och WEF.
  Inte heller att Jakob Wallenberg ska vara involverad i NATO ansökan.

  Sedär det var en nyhet, att folket är du, alla ska rösta som du, annars är det inte folkstyre. Det är precis vad din uppdragsgivare i Kreml vill att ryska folket ska göra.

  Grundlagen säger: “All offentlig makt utgår från folket.”
  och inte: “All offentlig makt utgår från Gammeldags svensk som kommenterar på Petterssons blogg.”

  Regeringsformen börjar med grunderna för statsskicket och slår fast att all offentlig makt utgår från folket. Det betyder att medborgarna är med och bestämmer genom de politiker som väljs in i riksdag, kommuner och regioner. Detta kallas representativ demokrati.

  Den representativa demokratin

  “I regeringsformen betonas den representativa demokratin. Det betyder att medborgarna utser representanter till riksdagen, kommunerna och landstingen i allmänna val. De valda representanterna, politikerna, ansvarar för sina beslut inför väljarna. Politikernas arbete utförs öppet och deras handlingar granskas.
  Att svenska folket styr säkerställs genom den allmänna och fria rösträtten och genom vårt parlamentariska statsskick. Där står parlamentet, Sveriges riksdag, i centrum. Riksdagen beslutar om lagar, om skatt till staten och om hur statens medel ska användas.
  Regeringen styr landet och är ansvarig inför riksdagen. Regeringen måste ha riksdagens förtroende eller åtminstone accepteras av riksdagen för att kunna sitta kvar vid makten. Det brukar kallas parlamentarismens grundsats.”

  Källa: Riksdagens faktablad nr 6 om grundlagarna

  https://www.riksdagen.se/globalassets/15.-bestall-och-ladda-ned/informationsmaterial/1819/faktablad-6-grundlagarna.pdf

  4
  2
  • Al Gore Rythm
   Är det svårt med läsförståelse?
   “All offentlig makt utgår från de som personröstar i allmänna val.”
   Först förstår du inte det du läser, och sedan pådyvlar du mig ordalydelser som jag inte skrivit. Skapa inte fria fantasier om du skall delta i debatten.

   2
   1
   • Min läsförståelse är inget du och ditt russinhuvud inte bekymra er för, den är alldeles utmärkt. Bekymra dig du om din läsförstelse.

    Kryssa i kandidater på en valsedel är bara synonymt med personrösta. Om någon pådyvlar dig sådant du inte skrivit är det ingen annan än du själv.

    Men du vill även pådyvla andra din hemsnickrade definition av folkvald. Låter som Kreml lärt upp dag vad du ska säga och skriva.

    “Skapa inte fria fantasier om du skall delta i debatten” är bara en omskrivning av “håll tyst och försvinn, jag bestämmer vilka som delta.” Men det kommer jag inte sörru.

    1
    1
   • Vad jag gjort är bara att formulera om grundlagen, så du kan se hur lagtexten skulle se ut med din snäva definition av folkmakt. Dom flesta svenskar förstår det, det gör du med, men du ritar om demokratibegreppet så det passar dina “argument”.

    ‘Nuff said!

  • AGR

   Den representativa demokratin:
   “Men politik är inte bara ett uppdrag för politiker. I Sverige kan alla delta i den demokratiska diskussionen och vara med och påverka SAMHÄLLET” .

   Tycker du att riksdagens floskler stämmer med verkligheten?

   • Gammeldags svensk:

    Det råder lite begreppsförvirring, inget man kan lasta dig för. Det tycks vara mer vanligt än man skulle kunna tro.

    Reell demokrati

    Reell demokrati är det du klippt ut från riksdagens hemsida. Det innebär kortfattat att den valda riksdagen ska ta hänsyn till folk mellan riksdagsvalen. En del av den reella demokratin är lagreglerad, en del inte. Den lagreglerad innebär att lagförslag före de skriv ihop som en proposition till riksdagen, skickas till berörda myndigheter och intresseorganisationer och några av deras remissyttranden redovisas i propositionen. Oreglerad reell demokrati kan tex sägas vara att SD blev satta på avbytarbänken 2010-2018, med knepiga regeringsbildningar som hade kraftig slagsida, allt, precis allt för att hålla SD borta från makten.

    Floskler eller inte, så ja, det finns ett växande demokratiskt underskott. Det började att spåra ut i och med EU-inträdet. Förvisso gäller remissrundan av svenska lagar som stiftas pga EU-medlemskapet, men dom tas inte lika mycket hänsyn till. Den tråkiga utvecklingen har vidhållits av alla regeringar oavsett regeringsfärg. Verkar finns en bred konsensus kring den här frågan.

    Formell demokrati

    Det är demokrati för formens skull och denna är en nödvändig förutsättning för att Sverige öht ska kunna betraktas som en demokrati. Dvs regelbundet återkommande fria och allmänna val för svenska medborgare och som avses med grundlagens skrivning. Formell demokrati är också nödvändigt för att skapa och upprätthålla den reella demokratin. Ett land enbart med reell demokrati skulle innebär en enorm byråkratisk belastning. Av effektivitetsskäl har vi förstone formell demokrati som fylls ut med reell demokrati. Med ett reellt demokratiskt underskott återstår bara för medborgarna att utnyttja sin rösträtt. Att dryga 20 % inte gör det är dock också ett val per se.

    Sen kan man käbbla om demokrati hit och demokrati dit. Det hjälper inte så länge de här begreppsförvirringarna kvarstår. Den formella demokratin har betydligt skarpare gränse, medan den reella demokratin är otydlig och endast delvis lagreglerad.

 2. Det hade varit bättre om Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Färöarna hade bildat en försvarsunion, grundat på våra nära historiska band.

  Vilken kraft, med Sveriges kunskaper om atomkraften och andra förmågor, och våra söta släktingars stöd.

  8
  1
 3. Jag måste ändå göra en sista kommentar såhär på kvällskvisten. En av Putins muppar här på bloggen ville att jag skulle förklara vad folkvalda i riksdagen var för något. Jag trodde att jag diskuterade med någotsånär bildade människor här. Nu vet jag bättre. Gammelkommunisten har sämre kunskap än en genomgång somalier! Möjligen är svansen och dess ledare Dahlberg på samma nivå? Vita negrer som bistår Putin med sin propaganda!.
  För övrigt undrar jag var Hubertus är?

  13
  15
  • Oj, det är ju tur att det finns åtminstone en intelligent person här på tråden och som har all den kunskap som behövs.
   Jag måste erkänna att jag inte heller förstår det här med folkvalda. Är det inte som så att vi väljer parti till kommun, landsting och riksdag.
   Partierna har i förväg nominerat de personer man vill ha med sig i sina lag. Pratar vi nu folkvalda eller av partierna utsedda personer,. Personer som har det för partiet rätta tänket, värdegrunden och som man tror sig kunna lita på.

   Personval är än så länge väldigt ovanligt, även om det förekommer. Hur många riksdagsmän är tex inkvoterade i riksdagen genom att de blivit personvalda.
   I deras fall kan vi prata om folkvalda.
   Men är tex Morgan Johansson och Hultqvist folkvalda.

   Gissar att jag och gammeldags svensk är inne på samma linje när det gäller just folkvalda. Men vi kanske är helt ute och cyklar.

   Men visst folkvalda låter bra. Det låter demokrati . Ett demokratiskt styrt Sverige.
   Om vi sen har demokrati eller ej i detta land, får bli en fråga för någon annan tråd.

 4. Då det snart blir kväll är det dags att sammanfatta även denna tråd. Slutsatserna blir två av denna tråd:
  1) Sverige förbereder sig genom den folkvalda riksdagen för ett partnerskap i försvarsalliansen Nato. Gott så!
  2) Dahlberg och gammelkommunisten surrar och skriver sverigefientliga inlägg på grund av mutor från Kreml. Det kan inte uteslutas att vodkan intas redan ikväll!

  42
  21
  • Oj
   1) Du får gärna utveckla vad du menar med folkvalda i riksdagen.
   2) Du bemöter oss med påhittade etiketter…… ropar efter Hubbe när du känner dig övergiven.

   21
   27
   • Fattar du inte vad folkvalda i riksdagen innebär? Ja det ante mig faktiskt.

    21
    17
  • Oj
   har du hittat tummarna ikväll.
   👍👍👍👍👍👍👍👍👍

   16
   17
  • Rysspacket i sina T54or och annat skit får cancer, men först sprängs de i bitar, så cancern kan nog inte anses ha någon betydelse.

   53
   17
 5. Utan tvekan kommer Ukraina att förstöras.
  Det finns inget intresse i väst för ett fredsavtal i NATO.s proxykrig i Ukraina.
  Ukrainas president Zelenskyy lovade i sitt tal till den amerikanska kongressen att offra den ukrainska befolkningen för att “förblöda” Ryssland, om västvärlden tillhandahåller vapnen och håller biståndet flödande. Hittills har president Zelenskyy och NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg dödat och lemlästat flera hundra tusen ukrainska soldater och gjort omkring tio miljoner ukrainare till flyktingar. Om det ukrainska folket bestämmer sig för att behålla den amerikanska marionettregimen vid makten, kommer NATO att fortsätta att tillhandahålla vapen och pengar till oligarkerna.
  Användningen av utarmat uran kommer att skada barn, men ukrainare verkar inte bry sig om barn. Varje år säljs 2 500 barn av surrogatmödraskapsbyråer i Ukraina till rika familjer i väst. Priset är 35 000 USD per barn, tre byråer i Kiev säljer bebisar, bara att Googla! Allt är lagligt, under den fascistiska ukrainska regimen.

  30
  58
 6. Väst, NATO, vill att Ukraina ska förstöras.

  Storbritannien visar hänsynslöshet genom sin plan att leverera granater med utarmat uran till Ukraina, uppger Rysslands utrikesdepartement.

  (Bild) Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace poserar framför en Challenger 2 stridsvagn, med ukrainska soldater som genomgår utbildning i Storbritannien.

  Den brittiska regeringens planer på att skicka granater med utarmat uran till Kiev-regeringen för användning i konflikten med Ryssland visar att västerländska påståenden om att bry sig om fred och Ukrainas framtid är lögner, har det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova hävdat.

  När hon talade till Radio Sputnik på onsdagen insisterade hon på att uttalandet från London är ett tecken på USA:s och Storbritanniens “absoluta hänsynslöshet, oansvarighet och straffrihet” när det gäller internationella frågor.

  Hon betonade att ammunition som innehåller utarmat uran inte bara är kraftfullare och har större penetrerande förmåga, utan de förorenar också marken med strålning och tungmetalldamm, vilket ger bestående skador på miljön och påverkar många generationer av människor som bor i området.

  “Allt vi hör från dessa länder [USA och Storbritannien] om fred, lösningen av konflikten, Ukrainas framtid, det ukrainska folkets välbefinnande – allt är lögner, falskhet och absolut desinformation till det internationella samfundet. I verkligheten är målet helt annorlunda, säger Zakharova.

  Putin varnar Storbritannien för att leverera utarmat uran till Ukraina

  Efter att Storbritannien tillkännagav planer på att leverera pansarbrytande ammunition med skal av utarmat uran till Kiev-regeringen, “kan det inte finnas några tvivel om att den starkt uttalade avsikten hos det kollektiva väst, med USA och Storbritannien i spetsen, är att se Ukraina totalt förstört”, betonade hon.

  På måndagen sa Annabel Goldie, Storbritanniens försvarsminister, att “tillsammans med vårt beviljande av en skvadron av Challenger 2 stridsvagnar till Ukraina, kommer vi att tillhandahålla ammunition inklusive pansarbrytande, som innehåller utarmat uran.”
  Enligt tjänstemannen bör sådan ammunition skickas till Kiev eftersom den är “mycket effektiv för att besegra moderna stridsvagnar och pansarfordon”.

  Beskedet från försvarsminister Goldie är “ännu en brittisk provokation”, som syftar till att eskalera konflikten i Ukraina till en ny nivå, sade Zakharova.

  Det är ingen slump att det gjordes under den kinesiska presidenten Xi Jinpings besök i Moskva för samtal med sin ryska motsvarighet Vladimir Putin, och som var inriktade på internationell stabilitet och det kinesiska fredsinitiativet för Ukraina, fastslog hon.

  Putin hyllar kinesisk fredsfärdplan för Ukraina

  Ammunitionen som innehåller utarmat uran är faktiskt “massförstörelsevapen innehållande en kärnkomponent”, insisterade taleskvinnan och tillade att “frågan om massförstörelsevapen är en del av den anglosaxiska logiken för att destabilisera den globala internationella världsläget.”

  Hon påminde om hur Washingtons ogrundade påståenden om att Saddam Husseins regering hade varit i besittning av massförstörelsevapen blev en förevändning för USA:s invasion av Irak 2003. Hon noterade också att Nato hade använt ammunition med utarmat uran under bombningen av Jugoslavien 1999.

  “Cirka 15 ton utarmat uran 238” släpptes på jugoslaviskt territorium då, och Serbien lider fortfarande av nedfallet och rapporterar rekordmånga fall av vissa cancerformer, tillade Zakharova.

  Efter tillkännagivandet av leveranserna av granater med utarmat uran till Ukraina “har vi längre ingen anledning att i princip tvivla på vem som står bakom aktiveringen, inledandet av konflikten i Ukraina i alla dess faser. Det är verkligen det Nato-centrerade kollektivet väst, som i första hand leds av USA och Storbritannien,” insisterade hon.

  President Putin talade om frågan på tisdagen och varnade för att om London fullföljer sina planer, så “kommer Ryssland att tvingas reagera därefter, med tanke på att det kollektiva väst redan har börjat använda vapen med en kärnkomponent.”

  26
  54
  • Så mycket skit du skriver ikväll, har du öppnat vodkan du fick, innan helgen?

   53
   23
 7. Grattis Sverige. Iof väntat men ytterligare steg mot att avsäga oss all rätt att bestämma i vårt eget hus.
  Nu är det väl bara att hoppas på Turkiet och Ungern.
  Nu kan vi snart lägga riksdagshuset i malpåse, eller göra det till flyktingförläggning.
  Så alla EU/NATO ivrare klaga inte över att andra bestämmer hur vi ska ha det i landet.
  Klaga inte över matpriser, bränslepriser , hur många flyktingar vi ska ta emot mm. Våra politiker kan iallafall snart inget göra, bara följa direktiven från Bryssel.

  37
  47
 8. Ett bra beslut av Sveriges folkvalda riksdag. Att på sikt bli medlem innebär ett större skydd mot det imperialistiska Ryssland. Ett hjärta till Sveriges riksdag och ett rövhål till MP och VPK. För övrigt undrar jag om Dahlberg och gammelkommunisten är miljömuppar?

  54
  38
  • De befinner nog sig längst ut på högerkanten, typ nazister med tanke på vad de skriver.
   De kan ju naturligtvis också vara ryssar som sitter i S:t Petersburg och skriver på uppdrag av mini-Hitler i Kreml.

   47
   14
  • Oj
   De enda folkvalda i Sveriges riksdag är de som kryssats in direkt av väljarna, och det är inte många.
   Jag är medlem i SD sedan mer än ett decennium tillbaka, men efter denna omröstning så är det slut med det.

 9. Ansökan är ju redan inlämnad så detta var bara en formalitet. Politikerna verkar inte ha följt en särskilt ordnad process med denna medlemsansökan.

  Utan att bedöma rätt eller fel ang. NATO-medlemskap så kan man konstatera att det svängde oerhört snabbt för de svenska politikerna. Man undrar hur mycket de egentligen tänkt igenom beslutet och de för- och nackdelar det innebär långsiktigt.

  Ingen vet heller med säkerhet vad svenska folket tycker. Jämför med den noggranna processen kring EU-medlemskap (folkomröstning) och valutan Euro (folkomröstning). Samma med kärnkraft och högertrafik.

  32
  50
  • G
   Skulle vara intressant att veta vilka löften/påtryckningar eller rena hot som ligger bakom den snabba svängningen att sälja ut 200 år av fred.

   50
   48
   • Ja, det är märkligt att det inte höjdes fler frågetecken efter den kovändning som NATO-opinionen gjorde. Det allmänna svenska motståndet mot NATO som i princip alltid funnits (fortfarande finns?) tystnade väldigt snabbt. Kanske är det som Groucho Marx sa “om du inte gillar mina principer så har jag andra….”

    Om inte Turkiet satt sej på tvären hade denna process kanske redan varit avklarad.

    26
    48
  • Ja det är intressant nu måste NATO folkomrösta om att kasta ut turkarnaa! Erogan tolererar inte demokratin och kommer därför inte att stå rätt sida i en konflikt .
   Och det räcker med tveksamma stater i Europa Erogan och Putin kan blåsa liv i Warszawa pakten

   5
   4
 10. “All offentlig makt utgår från folket”.
  Vilket skämt.
  När ett gäng korrupta och hög avlönade globalist politiker går USA och Storbritanniens ärende istället för folkets.
  NATO är en krigsallians och Inget annat.

  55
  60
  • Gamling, du uttrycker dig felaktigt. Du borde skriva att jag tycker att Nato är en krigsallians.

   Nato som allians har bara varit inblandade i ett fåtal krig, betydligt färre under 74 år än vad Ryssland är inblandade i nu.

   Men fakta är inte din starka sida.

   Nato bildades 1949 i skuggan av kalla kriget som ett svar på Sovjetunionens aggressiva politik i Östeuropa.

   Idag behövs Nato som ett svar på Rysslands aggressiva politik i Östeuropa.

   63
   37
   • Pettersson, vi får inte glömma att USA har en stark ställning innom NATO och om vi nu ska jämföra krig varför då inte jämföra USA med Ryssland.
    Hur många krig startade Bush, Clinton och fredspristagare Obama?

    29
    51
  • Det står att all offentlig</b makt utgår från folket.

   INTE

   All makt utgår från folket.

   Med offentlig makt menas riksdagens representanter och att den församlingen följs vart fjärde år.

   Vilket skämt att du inte begriper detta!

   55
   10
  • RÄTTELSE:

   Det står att all offentlig makt utgår från folket.

   INTE

   All makt utgår från folket.

   Med offentlig makt menas riksdagens representanter och att den församlingen väljs vart fjärde år.

   Vilket skämt att du inte begriper detta!

   48
   12
   • Jag har inte valt att politiker besöker globalist gänget i Triatiala kommissionen, Bilderberga och WEF.
    Inte heller att Jakob Wallenberg ska vara involverad i NATO ansökan.

    32
    48
   • Äntligen, där kom den jag väntat på.

    Jaha så folkvilja består bara i vad Gammeldags svensk, Gammeldags svensk, Gammeldags svensk, …. röstar på? Den mörka synen och det föraktet för demokrati är en bra presentation av dig. Nu kan vi sluta spekulera. Du vill inte ha demokrati om det inte är på dina villkor. Det känns igen från 1930-talet och dom härskarna med samma attityd.

    Gammeldiktatorisk svensk är ett bättre nickname för dig.

    12
    10
 11. Skit bra..Hoppas vi många Nato baser samt usa baser.
  Kärnvapen vore toppen oxå.
  Sen kan vi titta på svt i lung och ro

  28
  4
  • När börjar Talang o Lets Dance? Jag sover i soffan för att inte missa ngt.

   18
   3

Kommentera