Fortum och Rolls-Royce utreder kärnkraft i Sverige

ENERGIPOLITIK. Det finländska energibolaget Fortum och den brittiska industrijätten Rolls-Royce vill bygga småmodulära kärnkraftverk, SMR, i Sverige och Finland. Bolagen har skrivit avtal om att undersöka möjligheten närmare, enligt ett pressmeddelande.

Samarbetet är del av en tvåårig studie som Fortum genomför för att utreda ”kommersiella, teknologiska och samhälleliga förutsättningar” för både små och stora kärnkraftverk.

Fortum hsr även ingått samarbetsavtal med franska EDF, svenska Kärnfull Next och finländska Helen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Fortum och Rolls-Royce utreder kärnkraft i Sverige

 1. Ska det vara så f. b. svårt för svenska staten/regeringen att själv bekosta några nya kärnkraftverk?
  Vårt problem här är att det är imbecilla idioter utan adekvat utbildning som krävs för att besluta om energifrågor.
  Ebba är absolut en lika kass energiminister som sossarna i förra regeringen skakade fram. Alla i den här regeringen verkar inte förstå varför vi har en galopperande inflation.
  Ebba har gått och blivit propellerförespråkare och Johan Persson har börjat yra om klimatförnekare. Tror inte heller den lille Kristersson förstår nåt.
  Allt verkar i det närmaste hopplöst.
  Energi och drivmedelsfrågan tar de inte på allvar, vilket är helt obegripligt. De kunde fått en snabb lösning på våra viktigaste problem om de bara ville.

 2. Ja det är intressant men vad är det förbränsleman tänker kör med?? Det är ju viktigt att veta på grund av den kritiska massan. SMR görs ju av RR och där påstår man att bränslet är vanligt anrikat uran 235 . ? Och det är väl inget man behöver ? Vad blir anriknins graden då?
  Det är väl i så fall bättre att köra på plutonium !? Det finns ju en del av det som få kallas avfall? Och samtidigt kan man väl anta att det finns en del uran 238 som skälls som av fall.
  Och det skulle man ju då kunna köra i en bred raktor och gå plutonium!? Det håller ju upp energi mängden man får ut !?
  Samtidigt som man får ned avfalls mängden i form av rest produkter? Det vore intressant att veta vad det är man försöker lura på regeringen särskilt i detta fall med miljö muppar dom lurar i vassen!!?

  2
  1
 3. Så blir det med bolag som ser till kundens bästa. Det gjorde också gamla Sydkraft som tyvärr köptes av tyska E.ON. som avknoppade kärnkraftverken och värmekraftverken till Uniper samt vattenkraftverk till Statkraft.

  För E.ON/Uniper så är det Merkels Energiewende som gäller och för Vattenfall så är det Miljöpartiets underbordets mygel med ledningspersoner, godkänt i officiell tystnad av Löfven, som gäller.

  21

Kommentera