Upp till 100 ryska soldater vill överlämna sig – varje dag

UKRAINA. ”Jag vill leva” är namnet på den ukrainska arméns insats som ska få ryska soldater att ge upp frivilligt. Projektets jourtelefon kontaktas upp till 100 gånger om dagen av ryssar som vill överlämna sig, säger projektets talesperson Vitalij Matvijenko till SVT.

Vi erbjuder dem att rädda sina liv, bli frivilliga krigsfångar och sedan återvända till sina nära och kära.

Projektet startade ungefär samtidigt som hundratusentals män kallades in till den ryska armén i september. Genom en jourtelefon och sociala medier kan soldater vid fronten, eller på väg dit, kontakta dem.

De måste uppge i vilken del av Ukraina de befinner sig och sedan tar våra specialister fram en säker utväg för dessa soldater, säger Matvijenko.

Enligt Matvijenko blir de kontaktade mellan 50 till 100 gånger om dagen – vid sin höjpunkt tog man emot drygt 120 samtal om dagen.

Hur många soldater som faktiskt överlämnat sig vill inte Matvijenko säga, då det är information som kan vara av intresse för den ryska sidan. Telefonloggarna är sekretessbelagda och uppgifterna kan därför inte verifieras av SVT.

Soldaterna som överlämnar sig placeras i läger för krigsfångar och blir formellt inskrivna som tillfångatagna under strid.

Det i sin tur garanterar att de får alla bidrag och utbetalningar som gäller för ryska soldater (av ryska myndigheter), säger Matvijenko.

De kan också få delta i fångutväxlingar, och lämnas över till ryska myndigheter om de önskar, tillägger han.

-Pettersson säger att det inte kan vara så kul att slåss på krigsförbrytarnas sida…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Upp till 100 ryska soldater vill överlämna sig – varje dag

 1. Jag gör en sammanfattning av denna tråd.
  – Vissa ryska soldater verkar kloka nog för att vilja sluta kriga mot Ukraina, de tror sannolikt på fred istället för Putins terror!
  – Dahlberg och gammelkommunisten hyllar krig och rapporterar smörja från tass. De är definitivt inte kloka. Fascistiska krigsförbrytare är nog en mer adekvat benämning.

  31
  14
 2. Intressantast är de ryska soldater som tar kontakt med Ukrainas artilleri för att tala om var de ryska spärrtrupperna befinner sig. Spärrtrupperna är till för att stoppa de ryska soldaterna från att fly.

  22
  7
  • Du är ju den som sprider desinformation helt ogenerat. Ingen mentalt frisk människa sprider skit från tass.

   43
   21
   • OJ
    Sprider och sprider…? Det står Tass i länken, då är det väl ingen som kollar? Alla vet att Tass är tvingade att sprida lögner så varför ska man kolla? Det blir bara tumme ner direkt!

    21
    11
  • Håkan
   Ägnar du all din tid åt att sprida Rysslands synpunkter på kriget?

   45
   24
  • Ringer Ryssarna från en telefon kiosk eller har dem egna mobiltelefoner med sig ut i striden?
   Hur som helst……. Så måste nog alla Ryska avhoppare prata ostört
   i telefonen med fienden annars är nog risken överhängande för dålig stämning i gruppen .

   21
   37
   • De har sett ljuset, och ringer nog säkert. Alla är inte så korkade att de vill stödja terrorism

    31
    12
   • Det räcker med att en av dem ringer så kan hela gruppen få hjälp att komma bort från ondskan.

    21
    8
 3. Tja vad säger man, snart behöver inte Ukraina skjuta dem, puttes armé deserterar. Slava Ukraina 🇺🇦

  39
  18
 4. Ukrainarna fungerar inte som Putin gör eller Hitler/Stalin gjorde. Respekten för liv är framträdande. Man har bara ett liv, vilket de skamlösa fega lössen inte respekterar.

  33
  16

Kommentera