Våra kunder vill inte köpa el från kärnkraft

ENERGIPOLITIK. H2 Greensteel bygger en ny fabrik för fossilfritt stål i Boden och kommer att bli en av landets största elanvändare – men vill inte köpa el från kärnkraft. – Våra kunder kräver förnyelsebar el, säger hållbarhetsdirektör Lina Håkansdotter, rapporterar SVT.

H2 Green Steel

Om bara tre år ska H2GS tillverka fossilfritt stål i Boden med hjälp av vätgas. Företaget räknar själva med att skapa runt 10.000 jobb, direkt och indirekt.

Då behövs mycket el, i ett första skede runt 10 TWh per år – lika mycket som hela Skåne förbrukar.

Trots att man knappt börjat bygga stålverket har man redan sålt runt 1,5 miljoner ton stål, över hälften av sin planerade produktion, till storföretag som BMW, Mercedes, Scania och Electrolux. 

Krav från kunderna: Enligt hållbarhetsdirektören Lina Håkansdotter bryr kunderna sig väldigt mycket om sina klimat- och miljöavtryck, även hos sina leverantörer. När de köper ”grönt stål” ska det inte bara vara producerat fossilfritt, utan även utan kärnkraft. – Det står till och med i våra kontrakt, säger Lina Håkansdotter.

Några sticker ut i kärnkraftsfrågan: I en enkät som SVT skickat ut till 20 av de största elförbrukarna i Sverige svarar sju av elva storföretag att de hellre vill köpa förnyelsebar el än el från kärnkraft. Det gäller till exempel skogsbolagen SCA och Holmen, dataföretaget Bahnhof och gasföretaget Linde.

Samtidigt svarar dessa företag – och sammanlagt nio av elva storföretag – att det också behövs ny kärnkraft i Sverige.

Men några sticker ut genom att säga att man helt vill undvika el från kärnkraft. 

-Pettersson undrar om företagen förhandlat med personalen om att de bara ska arbeta när det blåser? Jag tror inte det finns något alternativ till vatten- oh kärnkraft. Vindkraft är inte grönt…

Vindkraftsparker förstör enorma naturområden

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

37 thoughts on “Våra kunder vill inte köpa el från kärnkraft

 1. Hybris är en bra beskrivning på hela geschäftet. Bara Hybritstålet kräver energi i storleksordning vad hela Finland förbrukar, som vi inte på långa vägar har.
  Det är sorligt att det tycks sitt jubelidioter i ledande ställning i för landet viktig basindustri.
  Ett tydligt bevis på att det svenska utbildningsväsendets allvarliga förfall.

 2. Samma industri som satsar på grönstål har intressen i vindkraftsutbyggnaden. Där finns extremt mycket pengar att tjäna. Och precis som med massimmigrationen (som också gjort många entreprenörer rika) så är det skattebetalarna som står för fiolerna. Det handlar i grund och botten om en slags planekonomi och överföring av kapital från folket till ägarklassen. Jag är inte kommunist men ibland lönar det sig att tänka lite Marxistiskt för att se hur det hänger ihop.

  Grönt stålm kanske går att sälja men storvinsten är den enorma överföringen av kapital från folket till utbyggnad av alltihop, inkl. vindkraft.

 3. När statens reporter ringer och frågar om man är positiv till grön el så svarar man ja. Allt annat vore riskfyllt med tanke på de drev som annars startas.

  I perspektiv så undersöker t.ex. Bahnof om de kan bygga mini-reaktorer vid sina datacenter. Företag som inte drivs med skattemedel måste planera för verkligheten och sin överlevnad. Miljöaktivism fungerar bara när någon annan betalar.

  13
 4. Lögner och dimridåer. ”Hållbarhetsdirektör”, Lina är en av miljöfånarnas papegojor, som sprutar ut osanningar, varje gång näbben öppnar sig. Bara bullshit!
  SVT:s undersökningar utfaller alltid till miljödårarnas belåtenhet, efter att vissa justeringar av resultatet.
  Bara bullshit!
  Industrin vill ha fungerande och säker leverans av energin. Det får den via kärnkraft.
  Allt annat är lögn!

  35
 5. Jag tror nog att de matematiska lagarna struntar rätt friskt i deras kontrakt. Vill de ha ström behövs kärnkraftverk.

  26
 6. Hållbarhetsdirektör (!?) Lina Håkansdotter blir nog inte så hållbar bär notan ska betalas.

  36
 7. Har sålt stål redan. Men ännu inte säkrat upp el för att göra det. Ligger helt i linje med vad utopiska miljövurmare brukar göra. Lägg ner och ta bort innan ersättning finns. Kan bara fungera i ett företag som drivs och stöttas med offentliga pengar.
  “Hållbarhetsdirektör” !!!! Man tar sig för pannan.

  45
 8. Om man har en process baserad på vätgas så är man inte beroende av att ha 100% tillgänglighet på kraften. I det läget är vindkraft billigare än kärnkraft. För en industri som måste stoppa processen när strömmen bryts ser det annorlunda ut.

  5
  13
  • Ja man har bara ett problem man skall också produsera all denna vätgas? Dessa tio terrawatt hur många vinsnurror är det om dom dessutom bara ger el på tio prosent av tiden då höst och vår alltså norr om polcirkeln lycka till

  • På om du har en turbin som du matar med vägas? Få är du beroende av att mata turbinen ? Om du slutar med det få upphör ju energiproduktionen?
   Så visst är du beroende av energiflödet . Vad får dig att tro att du kan stoppa en energiförsörjning och ändå ha kvar enegi som inte då produseras ? Har du händiga troll i en låda som sköter produktionen

  • Tyvärr är verkningsgraden för tillverkning av vätgas ur el ej speciellt hög. Tekniken har inte förändrats till det bättre ännu (Elektrolys). Mängden propellrar kommer att bli så många så att de nästan blir omöjliga att husera. Det kanske inte finns utrymme till så många som behövs.

 9. Och stockholmarna vill inte ha kärnkraft; https://www.svt.se/nyheter/inrikes/han-vill-bygga-karnkraft-i-centrala-stockholm

  Jag förutspår att H2 Greensteel och Hybris, f’flå Hybrit kommer att vara borta om Max fem år. Om nu inte H2 Greensteel vill ha energi från kärnkraftverk, för vilken orsak det månde vara, så ska de inte heller ha energi från vattenkraftverk som är miljöbovar fast långt borta så södermalmarna slipper se dem. De kan processa järnmalm, som också är miljövidrigt, när solen skiner, fåglarna kvittrar och det blåser. Det lär inte bli många ton högkvalitativt stål av det.

  Dessutom kommer H2 Greensteel att skövla friluftsområde och förpesta miljön för de befintliga ovilliga grannarna. Vilka svin!

  49
 10. Ja det är ju så att företaget har möjlighet att bestämma vilka leverantörer dom vill. Det är ju bara att skriva ett långsiktigt avtal med ałla vind snurrig miljömuppar.det är ju bara att ta kostnaden för det!!!
  Det är ju jättebra då kan man begränsa kostnader och och dyligt till dom som skapat kostnaden!! En snabb konkurs av dom som skapat det !!sanningen är ju den att detta så kallade fossil fria stålet skall ju säljas ???och det kommer inte att fungera om det inte är billigare än vanligt stål och det kommer liksom inte att ske!!!om man tror att Volvo som man bearbetar skulle få högre kostnader och plötsligt förra konkurs ?

  32
  • Sålt- men INTE betalt ännu! När prislappen kommer så köper de från annat håll. Och tullskydd kan de glömma – hur skall detta ske när EU egen stålproduktion även efter att vätgastriggad produktion startar? Svenska skattebetalare lär belastas av att betala årliga enorma subventioner för att andra länders företag skall kunna skryta med “hållbarhet”.

   30
   1
 11. Så ni vill köpa grönt stål till bilplåt.
  Okay, men då får det bara var milöbilar så som ….

  21
 12. Med en ärlig elproduktion / distribution så vore det inga större problem elen i sig är inte speciellt dyr, sen är det väl upp till konsument att använda energin med förstånd.

  3
  13
  • Nä el sålts på någon form an konstlad aktion som då bestäms av EU ? Det är därför el priser kan landa på priser på tio kronor kilovatten?? Och det har svensk industri inte råd med!

   26
  • H-plåt bilen kommer att finnas ibara en färg GRÖN. Någjot mer törs jag inte skriva min kära Fr Elsa

 13. BMW, Mercedes och Scania är tyska bolag som således vill skövla Sveriges natur med stålmonster. Vill de inte köpa stål så ska vi välja bort deras fordon.

  38
 14. Då kan de köpa den elkraften och överlämna kärnkraftselen till oss andra som då får ett lägre pris eftersom dessa bolag är storförbrukare vilket driver upp priset.
  Och ja, jag är medveten om att vi måste ändra elmarknaden för att göra det men det är en ändring vi gärna gör.

  35
  • Tyvärr det finns inget jobb idag, det blåser inte vi kan inte producera… Du kan inte gå hem nu det blåser vi måste producera och vi ligger efter i produktionen. Det finns en anledning till väderkvarnar inte används idag. Men vissa människor verkar ha glömt detta.

   26
 15. Petterssons är väldigt bekymrad över att naturen förstörs. Men det är priset för vårt välstånd, trist med granplantager istället för naturlig skog. Dock det ger pengar till Sverige. Ibland tar jag mig ut till naturen, ser nästan aldrig en människa, de är i köpcentra och handlar kinesiska varor.

  6
  21
 16. Det kommer INTE att finnas några kunder för DYRT “grönt stål” från subventionerade stålverk när klimathysterin somnat in. Så framtiden blir KONKURS för gröna stålverk.

  53
  2

Kommentera