Varför granskas inte vinstjakten av skattemedel på djupet?

INSÄNDARE. Vi hör ofta vinstuttagen ur friskolorna diskuteras, speciellt från vänstersympatisörer! Så fort det visar sig att ägarna bakom någon friskola har gjort en vinst värd namnet så väcks debatten om friskolornas vara eller icke vara. Visst det kan ju vara befogat, frågan är bara om media och vänstern inte har missat en liten detalj.

Man tycker med andra ord att det är förfärligt att företag tjänar pengar på att utbilda våra barn och ungdomar, än värre blir det när miljoner kronor i vinstuttag blir kända.

Det som stör vänstern och mainstreammedia är att företag och aktieägare gör en vinst på och av skattepengar.

Om detta får man ju tycka vad man vill. Men sanningen är ju faktiskt den att dom som gör den största vinsten och berikar sig allra mest med hjälp av våra skattemedel är dom stora byggbolagen!

Byggbolagen bygger skolor, idrottsanläggningar, sjukhus, äldreboenden, kontorsbyggnader och vägar med mera.

Detta med hjälp av samma skattemedel som driver våra friskolor, det märkliga är bara att vinstuttagen ur dessa byggbolag aldrig ifrågasätts eller granskas!

Kampanjen mot friskolorna är i det stora hela irrationell.

Hur kommer det sig att samma människor och vänsterpolitiker som irriterar sig över att företag tjänar pengar på att undervisa barn, inte stör sig på att andra företag gör miljardvinster på de fastigheter och byggnader som bland annat friskolornas undervisningen sker i?

Tydligare än så här kan inte den socialistiska trångsyntheten bli, man tänker aldrig efter och begriper inte hur samhället fungerar.

Peab ,Skanska och NCC är Sveriges tre största byggbolag, det finns självklart andra byggare men just dessa företags logotyper ser vi allt som oftast vi stora statliga, regionala och kommunala byggprojekt vilka alltid bekostas med skattemedel.

Men märkligt nog så ifrågasätts aldrig vinstuttagen ur dessa företag!?

2021 omsatte friskolorna cirka 20 miljarder kronor, den totala vinsten landade då på 1,3 miljarder kronor, enligt bolagsverket så har de fyra största skolkoncernerna tjänat 4,6 miljarder kronor under åren 2017-2021. Totalt kostar skolorna c:a 310 miljarder per år. Friskolornas vinst är 0,4 procent av skolans kostnader.

Under samma period omsatte våra största byggbolag 100-tals miljarder kronor, främst bestående av skattemedel!

Man undrar därför varför vinstuttagen från våra byggbolag aldrig granskas, samt hur stor del av deras vinster som bestod av skattemedel?

Magdalena Andersson och socialdemokratin envisas till leda med att stirra sig blinda på friskolornas vinster vilka i jämförelse med byggbolagens är helt ointressant! 

Jag missunnar inte företag att tjäna pengar, vad som fascinerar mig är vänstersidans märkliga förmåga att oavsett ämne alltid fokusera på fel saker!

Tror man på fullt allvar att byggbolagen med skattemedel bygger om Stockholms tunnelbanenät och nya idrottshallar med mera till självkostnadspris, inbillar man sig att byggbolagen inte gör några vinster på alla de hundratals miljarder kronor som man varje år fakturerar staten, regionerna och kommunerna med?

Om man tror att så är fallet så är man inte naiv utan rent ut sagt dum på riktigt!

Att vänstern och media väljer att hugga mot friskolorna istället för mot byggbolagen beror på att skolornas vinstuttag är lättare att överskåda, “symbolpolitik” är med andra ord än en gång ordet vi ska ta in! 

Johnny Hornbrink, Sverigedemokraterna

Engelska skolan. Bild från StockholmDirekt.se

Här är skolan som gör succé bland föräldrar och elever samt vinst åt ägarna. Reglerna är tydliga, bestraffningar, belöningar – och mamma och pappa får veta allt.

Det är inte så svårt. Ta läraren i hand inför varje lektion, inga kepsar, mobilförbud, tydliga regler, belöningar och bestraffningar

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Varför granskas inte vinstjakten av skattemedel på djupet?

 1. Stat, kommuner och landsting försörjer en väldig mängd privata företag. Allt från personal, tjänster och varor. Det är som han skriver Johnny, varför ska man hänga upp sig på det? För att bringa någon reda i detta finns offentlig upphandling. Trots detta finns det företag som tjänar övermycket på offentligheten, men många företag skulle inte överleva utan offentlig verksamhet som kund.

 2. Ej att förglömma alla IT-företag som säljer tjänster till statliga och kommunala bolag..

 3. Så länge det är klassiskt manliga branscher (bygg- och fastighetsbolag, lokaltrafik, snöröjning etc) så har S inget emot privata inslag, handlar det däremot om kvinnor som vill driva framgångsrika företag, ja då sätter vänstersidan ner foten. Sjukvården borde privatiseras/konkurrensutsättas då den är bland de dyraste i världen och bland de sämsta i EU vad gäller tillgänglighet, patienter är bara besvär.

  9
  4
  • Samtidigt är det just kvinnor som röstar på de rödgröna. De rödgröna hade haft 239 mandat i Riksdagen om bara kvinnorna hade fått rösta. Regeringen och SD hade tillsammans fått 110 mandat.

 4. Att byggbolagens vinstuttag inte granskas av det politiskt korrekta etablissemanget beror mycket riktigt på att man ingenting fattar!
  När det byggs någonting större i det här landet så blir det alltid dyrare än beräknat, detta accepteras av allt och alla trots att det då är våra skattemedel som förbrukas.
  Märkligt nog så kräver dock i princip aldrig friskolorna ngr extra pengar, trots det så är det deras vinstuttag som stör!?
  Med andra ord är det helt ok att bränna miljarder extra kronor på statliga, regionala och kommunala byggen, men djävulen ta den som driver en skola och lyckas hålla sin budget och få pengar över!

  22
 5. Man kan tycka vad man vill om privatskolor. Dessa har många gånger ett bättre elevresultat, mycket beroende på just ordning och reda. Samt, kanske också lika viktigt, man har en möjlighet att välja sina elever. Om man tar Lundsbergs och Sigtuna humanistiska tex, hur många ensamkommande har möjligheten att komma in där?
  Eftersom jag är aktieintresserad läser jag också bolags rapporter och när det gäller storbankerna anser jag det omoraliskt med deras höga vinster, på ett flertal miljarder per kvartal. Samtidigt som spararna får 0% ränta på sina sparpengar delar SEB ut 5,23%, Nordea 6,92% och SHB 4,27% till aktieägarna i utdelningar.
  Alla vi som har bostadslån har sett våra lånekostnader öka under det senaste året, i många fall ganska kraftigt.
  Byggbolagen då, Skanska 3,98%, NCC 6,06% o j PEAB 7,04%.(siffrorna är baserade på fredagens slutkurser).
  Jag insåg för länge sedan att det är bättre att spara i aktier än på bankkonto.
  När kriget är över i Ukraina kommer det att bli ett Klondike för byggbolagen och övriga företag som sysslar med återuppbyggnad.

  22
  2
 6. Om nu privata skolor är bättre på att få eleverna att uppföra sig bra, så borde alla skolor vara privata

  30
  3

Kommentera