Därför säger arbetslösa nej till jobb – ”Många går hellre på bidrag”

ARBETE & BIDRAG. 700.000 svenskar har fastnat i permanent utanförskap, visar nya siffror. Samtidigt vittnar företagen om att arbetslösa tackar nej till jobb. ”Det är för liten skillnad mellan lön och bidrag”, säger branschchefen Tina Wahlroth till Tidningen Näringgslivet.

Arbetskygg syrier. Illustration: Rasmus Sand Høyer

Sverige rusar in i en lågkonjunktur som många ekonomer befarar blir svårare i Sverige än i andra länder. Varslen ökar och arbetslösheten som en följd av det.

Samtidigt pekar en ny rapport från Svenskt Näringsliv på ett strukturellt problem som ingen hittills lyckats råda bot på. Det handlar om 1,3 miljoner svenskar som inte kan försörja sig själva.

– När vi tittade på hur många som återkommande varje år inte har inkomster som innebär att de är självförsörjande så får vi fram skrämmande siffror, säger Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

57 procent av de personer som 2020 inte hade en tillräckligt stor inkomst att de kunde försörja sig själva har inte heller haft det under ett endaste år sedan 2016.

Många har dessutom inkomster som inte kan klassas som självförsörjande. Vår klassificering kräver bara 13 600 kronor efter skatt per månad. Det är en inkomst mycket lägre än ingångslönerna på arbetsmarknaden och stämmer väl överens med OECD:s relativa fattigdomsgräns, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Läs vidare…

-Pettersson säger att friska människor ska naturligtvis inte kunna leva på bidrag år efter år. Det borde gälla politiker och dom längre ned på samhällsstegen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Därför säger arbetslösa nej till jobb – ”Många går hellre på bidrag”

 1. HELA arbetsmarknaden är totalt förstörd av diverse olika bidragsjobb ! När bidragen tagit slut kastas den bidragsanställde ut och ersätts snabbt med någon ny från AF Till största delen är de bidragsanställa folk ifrån MENA som kommit till Sverige de senaste 20 åren.

  En hel “industri” har byggts upp kring dessa bidragsjobb med konstulter etc. En “industri” som blivit självspelande och som HELA TIDEN kräver inflöde av nya “nyanlända” för att maskineriet skall hållas igång. Ett helt riskfritt byggt på statliga bidragspengar !

 2. Grundreglerna måste vara: Arbetar du inte ska du inte äta!
  Betalar du inte skatt, ska du inte ha bidrag!
  Har du inte betalt in till din pension, ska du inte ha pension!
  Inga som helst bidrag till anhöriginvandrare.
  —-och mycket mycket mer—

  23
  1
 3. Det finns även vissa kostnader som tillkommer med att arbeta så som t.ex resor. Det duger ju inte attförlora pengar på att jobba. Men mestadels tror jag att en upplevd frihetsförlust är i vägen liksom gammal klassisk lathet.

  23
  1
 4. När ryssen är bekämpad åker varje Ukrainare hem och bygger upp landet. Inte förr. När ska mena folket åka hem?

  40
  2
 5. Det är bara att ställa samma krav på att söka jobb som vi i Sverige blir tvungna till när arbetet upphör. Det ska vara krav för att få bidrag, att läsa svenska via SFI, att visa att man är intresserad och söker lediga arbeten. Man måste ställa krav på folk som kommer hit, duger det inte så är det bara att sänka bidragen gradvis.

  32
 6. Som ensamstående svensk utan barn är inte försörjningsbidrag fett.
  Skulle du däremot ha ett par barn, hamna i nystartsjobb (viklket du som svensk inte har tillgång tll) så ser det plötsligt betydligt bättre ut.

  22
 7. ÄR DU DUM ! Varför skall jag jobba ? Jag får bidrag samt gratis bostad,telefon,samt gratis resor.
  Det var svaret fick jag när jag frågade en person från menaland vad han jobbade med.

  54
  1
 8. Säg det till Strandhäll och kompani .
  Då kan man lika gärna prata kinesiska .
  De skulle aldrig tillstå att det är så .
  Varje köpt röst skulle försvaras med mera foskelprat .
  Nu låter vi den nya regeringen få sin tid att rätta upp Sverige .
  Så tittar vi på resultatet och röstar därefter.

  60
  1
 9. Det är väl massimporten av socio kulturellt och religiöst efterblivna som avses.

  Ukrainarna som kommit hit söker jobb och många får jobb. De kan nog bli en tillgång för Sverige medans somalier, afghaner, syrier, irakier, ………. osv ALDRIG kommer att bli annat än sänken.

  69
  1
  • Hmmm, dags att vakna nu. För några år sedan
   informerade vår elit att
   det var ett “kompetensregn ” som
   invandrade. Vi tveksamma kallades för
   div. olika saker. Resultatet ser vi nu,t.o.m
   dagstidningarna skriver
   om tillståndet. Arma land.

   52

Kommentera