Sydafrika i stor marinövning med Ryssland och Kina

UTRIKES. Parallellt med att västvärldens ledare samlas till säkerhetskonferens i München genomför Ryssland, Kina och Sydafrika en stor gemensam marinövning i Indiska oceanen, rapporterar flera medier. Enligt ryska medier ska den nya ryska hypersoniska roboten Zirkon provskjutas under övningen, en uppgift som dock Sydafrika förnekat, skriver Sky News.

Den ryska fregatten Admiral Gorshkov i Kapstaden tidigare i veckan.

Sydafrikas beslut att stå värd för övningen har väckt kritik på hemmaplan och spätt på västs oro för ökat rysk och kinesiskt inflytande i Afrika.

Den sydafrikanske försvarsministern har försvarat övningen med att Sydafrika som oberoende och suverän stat har rätt att bedriva den utrikespoliska linje man anser gynnar landet. I november övade landet med Frankrike.

-Pettersson säger att Ryssland tar alla chanser att visa att man har vänner i världen, dock har både Kina och Sydafrika lagt ned sina röster i omröstningar om kriget i Ukraina.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Sydafrika i stor marinövning med Ryssland och Kina

 1. Problemet är ju också att vi har delat teknologi till S.Afrika som tex JAS 39 Gripen som kan delas via S.Afrika till Ryssland . Ryssarna letar militär teknologi för eventuella framtida erövningnar och konflikter med Nato.

  7
  1
 2. Det intressanta är väl varför Sydafrika ställe upp med lekstugan ?? Att Putin försöker skrämmas förstår man ju med ganska dålig framgång? Att kineserna skickar på en pungspark på jänkarn det förstår man sen den korkade kärringen till talman i USA tvungen skulle turista på Thaiwan ! Vilket gjorde kineser väldigt bundits med ryssar dom minsjudom hundra åren av förnedring med honkong!
  Det ja inte förstår är vad Sydafrika har att hämta i detta är det erogans krig i Syrien som får jihadister att explodera

  3
  4
 3. Nu skippar Afrikas länder Palmedoktrinen med SIDA-bidrag och emotser nu hellre Kina och Ryssland. Men det tar tid att i Stockholm stoppa den kraftiga strömmen från SIDA utan kontroll så nu kan de njuta av flera kranar. De från öster är säkert noga kollade från källan.

  12
  • Min plan är att vi tar valuta för pengarna genom att upprätta transitcenter i Sydafrika dit alla asylsökande samt de utlänningar som ska utvisas skickas om de vägrar åka hem.
   Alla asylsökande som får asyl får stanna i Sydafrika.

   Sydafrika är 3 gånger så stort som Sverige så ytterligare 2 000 000 utlänningar skulle inte ens märkas i landet.

   7
   1
 4. Förstår ni nu hur stor arme’ Ryssland har?
  MSM medierna och vissa på bloggen påstår att Ryssland snart har förlorat kriget i Ukraina…………. men ändå så deltar Rysslands militär i en övning (indiska oceanen) med Kina och Sydafrika.
  👍

  23
  27
  • Du gammelnazisten, det är nog rysspackets rostiga flotta som övar, inte deras armé.
   Fast armén skulle kanske öva på att simma, de lär behöva kunna det när de ska fly hem över floderna i vår och sommar.

   19
   20
  • Gammelnasse, du använder förbjudna ord. KRIG är förbjudet att använda för den ‘Särskilda operationen’ titta på sidan 32 i materialet du fick på utbildningen.

   11
   13
  • ANC som leder Sydafrika är ett korrumperat kommunistparti med inkompetenta politiker som enväldigt styr landet diktatoriskt. Ett parti som troligen känner sig mer hemma med totalitära Ryssland än de övriga västländerna.
   Kaka söker maka, skurkstat känner samhörighet med annan skurkstat.

   13
   8
   • Så de är precis som alla andra socialistiska partier i resten av världen med andra ord.

    6
    1
 5. Sydafrika, som åtminstone för något decennium av en del sågs som Afrikas ekonomiska motor tillsammans med Nigeria, att Sydafrika kunnat blanda sig med sopor som ryssarna. Men, shit happens.

  24
  11
  • Hörde på radion att de har stora problem med strömavbrott. Tydligen har allt med elproduktion och nätunderhåll blivit eftersatt de senaste årtiondena. Märkligt, SA hade ju mest tillgängliga elförsörjningen av alla länder söder om Sahara. Vad kan ha hänt…

   Eller kan det ha nån koppling till nuvarande styret, som i sin vishet nu ger sig i lag med planetens värsta banditregimer också?

   22
   8
   • Som de flesta redan vet har ju ryssarna haft flera militärövningar med andra länder under det senaste året. Bla Kina. Så en del vänner har de uppenbarligen.
    Kina tjänar multum på sin internationella handel och måste därför vara lite diplomatiska av sig. Men man kan ju undra hur starkt deras stöd för Ryssland i själva verket är?
    Gissar att Kina bara väntar på att USA ska försvagas så man kan ta sig an Taiwan. Och gör man det är det ju också en fördel att ha stöd från andra länder.
    Och alla dessa sanktioner mot Ryssland. Hur hårt slår de egentligen?
    Kanske rentav är vi i väst som drabbas hårdare?

    15
    11
  • Sydafrika är med i BRICS, världens ekonomiska framtid.
   Tillsammans har dom ungefär 40% av världens befolkning inom organisationen och med ett flertal stora folkrika nationer som står på kö för medlemskap där.

   19
   15
   • BRICS blir snart BRICS+.
    Argentina, Egypten, Saudiarabien, Indonesien, Iran med flera står på väntelistan.
    Totalt blir det omkring halva världsbefolkningen som kommer att ingå.

    15
    17
   • Ja verkligen tunga kort där, eller inte. Alla som jobbat med kineser eller indier vet varför de inte kan bli världsledande. De kan kopiera vad vi i väst hittar på, och även göra det kostnadseffektivt, men deras hierarkiska kultur förhindrar effektivt större innovationer. Just nu lever Kommunistkina stort på att de har världens mest effektiva organisation för storskaligt industrispionage, men det måste ju alltid finnas någon som ligger före så att de kan stjäla deras teknik.

    Och om befolkningsmängd har någon koppling till ekonomisk framgång så torde ett gäng länder i södra Afrika bli planetens framtida stormakter. Men så är det ju inte. 1 miljard gånger noll blir ändå lika med noll.

    17
    11
   • Jonas
    Kina examinerar ut fler civilingenjörer än vad resten av världen mäktar med tillsammans. Det utfärdas betydligt många fler kinesiska patent än amerikanska numera, kopierandets tid är förbi.

    14
    19
   • Mikael och Håkan ni är endast enfaldiga dilletanter.
    BRICKS är en förkortning, bankterm för de som vill satsa i fonder i tillväxtländer och utläses Brasilien, Indien, China och Singapore. Inte någon formaliserad sammanslutning.
    Argentina duktiga på att föda upp nötdjur och grilla dem. Men äter upp det mesta själva. Ständigt bankrutt med hög inflation.
    Saudiarabien, Egypten, Iran och Indonesien islamistiska länder säger väl allt.

    13
    10
   • BRICS. Invånare: Brasilien 215 milj, Indien 1408 milj, Kina 1412 milj, Ryssland 143 milj, Sydafrika 60 milj. Dessa länder har stora förbättringsmöjligheter (kostnader) när det gäller miljön. Kina (diktatur) och Indien (demokrati) drar inte riktigt jämt.

    9
    2

Kommentera