Arbetslösheten bland invandrare i Dalarna “bland de högsta i landet”

INVANDRING. Offentliganställda ska få hjälp att motverka diskriminering i arbetslivet kopplat till hudfärg, etnicitet och religion, rapporterar Sveriges Radio.

För landets länsstyrelser har tagit fram ett slags praktisk vägledning, som ska kunna hjälpa exempelvis kommuner och regioner.

Ett tecken på rasism är att utlandsfödda har svårt att få jobb i Dalarna, säger Patric Samuelsson som är strateg inom integrations- och rättighetsfrågor på Länsstyrelsen Dalarna.

-Pettersson tror Samuelsson svamlar, får invandrarna inget jobb beror det på deras bristande kompetens eller inställning och inte på rasism.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

31 thoughts on “Arbetslösheten bland invandrare i Dalarna “bland de högsta i landet”

 1. Sozzarna styr Länsstyrelsens och så kallade strateger är utbildade av 68-vänstern på socialhögskolan. Regeringen måste skriva nya regleringsbrev så fort det är möjligt.

  • 68 vänstern på soc högskolan utbildar (“uppfostrar”) oxå sina snorungar. Dom sk milenialls och Z generationen. resultatet syns tydligare o tydligare i vårat sk Samhälle.

 2. …de går minst 1 Socialarbetare hos Soss på varje arbetslös blatte…isf skulle dessa “gynnare” hos Soss bli arbetslösa (ifall blattsen får respass)

 3. Tror inte ens om man bygger ut Domnarvets jernverk eller om LKAB bygger nytt järnverk i Dalarna istället för i Norge, så kommer ingen enda av de från Somalia invandrade att bli anställningsbar. Troligen ingen av deras avkomma heller. Okunskap och oviljan att utbilda sig har inget med rasism och göra.

  21
 4. En människa kan göra en klassresa under sitt yrkesverksamma liv, det tar några decennier och ett jäkla slit.
  En välfärdsflykting flyger hit med reguljärflyg, sitter några år utan att göra någonting. Från första dagen regnar det pengar (en del tom retroaktivt) över välfärdsflyktingen och klassresan är gjord… Heeeeelt utan ansträngning förutom krav på rättigheter.

  Säkert inte alla, men aaaaldeles för många!

  31
 5. Det ser för jävligt ut i Mellanöstern. Är det inte bättre dom åker hem och snyggar till i Mellanöstern?

  32
 6. Jag håller med “Pettersson” om att det inte handlar om att svenskar är “rasister”/har ett främlingsfientligt bemötande av invandrare, men jag skulle vilja utveckla “inställning” (arbetsvilja: ‘att göra rätt för sig’ — håller denna inställning på att försvinna även från den yngre generationen svenskar?) till att även innefatta kulturella skillnader (missförstånd, felaktiga antaganden p.g.a. kulturkrock) såsom uppförande/beteende- och klädkoder, och kunskaper i svenska språket.

  Dessutom… ‘rasism’? i jämförelse med vem/vilka? Adolf Hitler och hans nazister? Invandrares (forna) landsmän i hemlandet? Är det så att bl.a. Länsstyrelserna använder en moralmåttstock för att mäta svenskars människosyn och en annan för utlänningar?

  Vidare, hävdar Länsstyrelserna att…

  – “Vi behöver lyfta fram den STRUKTURELLA RASISM som finns i Sverige och SOM MÅNGA OMEDVETET UPPRÄTTHÅLLER [Mina versaler], säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).”
  – “Regeringen ger LÄNSSTYRELSERNA [alla, Min anm.] i uppdrag att utveckla arbetet mot rasism på arbetsmarknaden. I arbetet ska länsstyrelserna öka kunskap och medvetenhet bland aktörer på arbetsmarknaden om rasism, med fokus på afrofobi.”

  (ur Arbetsmarknadsdepartementets pressmeddelande 2020-07-02 “Rasism på arbetsmarknaden ska synliggöras och motverkas”, vilken baseras på Justitie- och Kulturdepartementets “Samlat grepp mot rasism och hatbrott – Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott” 2017-01-04)

  … vilket försätter svensken i en omöjlig situation: Ingen fri människa kan försvara sig mot en beskyllnig som denne inte är medveten om, eller erkänna fel för något denne inte anser sig vara skyldig till (t.ex. ‘jag blånekar; jag har varken en ‘rasistisk’ bevekelsegrund eller människosyn!’), oavsett vad andra säger, inklusive/framför allt svenska staten/statsförvaltningen.

  När det handlar om invandrare från muslimska länder har arbetsgivaren anledning att fundera extra på lämpligheten: Kommer den arbetssökande ställa krav på arbetsgivarens anpassning?

  Till exempel:
  -att bära slöja;
  -att be på arbetsplatsen [1];
  -förtur till ledighet/semester för islamska högtider;
  -att vägra handhälsning på motsatta könet;
  -arbersprestation under fastemånaden [2].

  Detta kan påverka stämningen bland övriga anställda — finns det homosexuella?, judar?, muslimer som har antytt/berättat om hedersförtryck?, samtal i fikarummet (där integrationen sker, om svenskar vågar) om samhällsfrågor såsom slöjförbud koranbränning hädelselag, och svensk värderingar — och i mötet med externa kontakter och kunder.

  Normalt för svenska förhållanden är att arbetsgivaren inte ska lägga sig i den arbetssökandes/anställdes privatliv. Men, om denne skyltar med sin religion blir det en angelägenhet för arbetsgivaren då det kan påverka verksamheten. Och leda till polisanmälan, åtal eller fällande dom.

  (Se exempel på domar i slutet av min kommentar till “Petterssons” text 2022-12-11 “SD: förbjud slöja inom polisen”.)

  *

  Jag avundas inte arbetsgivaren/personalavdelningen/anställda som ska navigera en social min-preparerad terräng där risken eller rädslan för rasiststämpeln, med svenska staten som avsändare, måste till varje pris undvikas och samtidigt försöka, som det heter, stå upp för svenska värderingar. (Stackars människor!)

  Är denna situation självförvållad?
  — Som man röstar får man, och alla andra, inklusive barnen, leva (om man/de överlever).

  PS
  Jag undrar vad som skulle hända med en arbetsgivare som på ett vänligt sätt sade till en arbetssökande att ‘vi skulle uppskatta att du respekterar våra svenska klädkoder’. Fällande dom?

  Det är svårt att förstå/acceptera vilken enorm makt invandrare kan utöva på arbetsgivare, svenskar och Sverige.

  [1]
  2019-12-09 Sveriges Television
  “MTR backar om böneförbud efter intern kritik”
  – I ett pressmeddelande tar Henrik Dahlin, VD vid MTR Pendeltågen, avstånd från böneförbudet och fastställer att medarbetare har rätt att be på sin rast.
  – “Jag ber å företagets vägnar om ursäkt för innehållet i mejlet. Ingen inom MTR ska behöva känna sig diskriminerad på grund av sin tro.”

  [2]
  2019-05-18 Tidningenproffs.se
  “Inga praktiska körövningar för muslimer under ramadan”
  Yrkesakademin: “Regler kommer före religion”
  – “På Yrkesakademin i Östersund tar man fastans biverkningar på stort allvar efter en incident för några år sedan och gör inte skillnad på om någon kanske klarar fastan bättre än en annan person.”

  15
  1
   • Tack för återkopplingen. Jag skulle vara intresserad av vad “Öskute guschelov” inte håller med om.

 7. Problemet med Sverige är att man är så satans ängsliga att ställa krav på folk, utom
  på Svenskfödda förstås,? Inget medborgarskap om man inte sökt eller skaffat jobb inom
  en 2 års period? Jag begriper att det inte går att städa upp på några månader som andra
  haft tio år på sig att skapa. Men att sätta krav på att dom inom en viss tidsperiod försöka
  skaffa jobb, eller inget medborgarskap. Här flyter runt en massa figurer som vi får dras med tills dom dör, där Sverige ger dom grundtrygghet , och dom toppar med knarkförsäljning så att dom kan flyta runt i miljonkärror? Att lära sig Svenska ska vara
  obligatoriskt, bedrövligt att folk som varit här uppemot 10 år och behöver tolk för att
  förstå, samma här inga krav ställs?

  28
 8. Dalarna ligger för långt norrut för att vara intressant för investerare.
  Dessutom är det ganska trist där utom på sommaren. De välutbildade jobbskaparena flyttar söderut. Jag håller med petterssons att många saknar kompetens där.

  4
  11
 9. Bara i Dalarna? Det tror jag inte på. Det finns ju lata negrer och syrier i hela Sverige. Kodnamn Muslim

  37
  2
 10. VARFÖR HÖR VI INGET FRÅN (SD)? Finns de fortfarande? När börjar återvandringen?

  Att (M) inte går att lita på ser vi. Före valet skulle allah PUT kontrolleras och ersättas med TUT. Nu verkar inte det gälla längre.

  ATT DET SKALL VARA SÅ SVÅRT ATT FATTA? Politikerna måste vara helkorkade.

  Problemet är bara att om man vill visa sin godhet i alla sina handlingar går man under bland alla de som inte är goda utan onda..

  Man kan inte fantisera om ett gott samhälle som aldrig existerat utan man måste utgå från hur människor verkligen är.

  Många av oss har goda sidor medans andra inte har det.

  Även om de flesta är goda kan man inte bygga samhällen på den förutsättningen därför att då kommer människor som inte är goda att utnyttja det.

  Om man i stället utgår från att människor kan vara onda skapar man ett samhälle som ger trygghet och framgång åt alla människor.

  NU VILL VI SE ÅTERVANDRING OCH UTVISNING AV DE KRIMINELLA IMPORTERNA. HELA FAMILJER SKALL UTVISAS. MEDBORGARSKAP SKALL ÅTERKALLAS.

  Ny polischef, ny migrationschef, genomgång av rättsväsendet, nya straffnivåer, fängelser utomlands, ……. NÅGOT MÅSTE HÄNDA!

  Vart tog Jimmie Åkesson (SD) vägen? Någon som sett honom?

  29
  4
 11. Arbetslösa svenskar, ofta med funktionshinder eller arbetsskador, ska alltså diskrimineras till förmån för araber, afghaner och allsköns slödder.
  Och det röstar majoriteten av de boende i länet för.
  Under tiden organiserar frikyrkor i Dalarnas län matutdelning till fattiga. Åtminstone ett hundratal eller fler per ort per vecka är nu så fattiga att de behöver dessa matpaket för att kunna äta varje dag.
  Då avses i övrigt fullt normala laglydiga svenskar, inte brottslingar eller narkomaner.
  Kalla det nyliberalism, kalla det socialdemokrati – jag kallar det förräderi mot folket, och för det finns bara ett straff.

  39
  1
 12. Den svenska skatteslaven skall inte försörja detta klientel. Dom får vända sig till respektive ambassad för sin försörjning. Statslösa skickas till Palestina.

  42
  1
 13. Varför skall dom arbeta ? BIDRAGEN ger mer i plånboken än arbete. Det finns inga krav från Sveriges regering att importfolken skall försörja sig själva, Svenska hjärntvättade folket arbetar och försörjer importen.
  Så har det varit i minst 30 år och det kommer att fortsätta.
  Ps. TACK FÖR ATT NI VALDE SVERIGE !

  48
 14. “För landets länsstyrelser har tagit fram ett slags praktisk vägledning, som ska kunna hjälpa…” –> återvandring så är problemet löst och inga utgifter för skattebetalare.

  47
  1
 15. Man kan inte anställa folk som inte har dom rätta kvalifikationerna.Företag kan inte anställa någon med bristande kunskaper i Svenska språket t.e.x.det säger ju sig själv.Det har ingenting att göra med vad du har för hudfärg.Är du kompetent och kan språket så får du ett jobb.Man blir så trött på detta hudfärgstrams jämt som orsak till detta problem.Jag har haft rekryteringsansvar och man kan säga att om man har haft 10 anställningsintervjuer under en dag så i bästa fall träffar man på en lämplig person för jobbet.Dom resterande 9 är ditskickade från AF och var inte kvalificerade.Så att skylla på hudfärg är svammel och strunt….

  61
 16. Ja, vad kan det bero på ?? Jag trodde att alla invandrare ville jobba här. Varför kommer dom annars hit för ?? Det kan ju absolut inte vara bidragen…….
  Det är rasistiskt att ens tänka så

  57
  1
 17. Exempelvis i Borlänge finns det gott om arbetskraftsinvandring men ingen vill jobba.
  Det är så dom fungerar, 7-16:00 socialbidrag
  18:00-03:00 knarkhandel och annan kriminalitet.
  Finns lediga jobb men inga sökande.
  Detta är invandrar Sverige 2023 en jävla
  massa kostnader och samhällsproblem är
  vad vi fick.

  56
  2
  • Dom kan ju fråga sina kommunist polare i Sandviken hur dom gör, som tjänar i runda slängar 500 miljoner, ( är det om året? ) på invandringen. Eller ljuger DN och kommunen?

   34
  • Ja men Sverige ger ju själva dessa signaler genom att inte ställa krav.
   Man kör fortfarandev låt gå linjen, man lyssnar hellre till en tyckasynd om frofet.

   12
   1
 18. Ursäkta Patric, men vilken Svensk pratar språken dom kan tala och på sin höjd prata för ståligt och säkert inte läsa själva. Börja du, dom klarar säkert det idiot jobbet du har enkelt.

  20
  2
 19. Svensk arbetsmarknad har inga jobb för okvalificerad arbetskraft alt analfabeter och dysfunktionella .

  Detta borde de tidigare regeringarna haft vetskap om .

  Ändå har det brustit vad gäller importen av de som nu lever all inclusive liv på arbetarklassens bekostnad.

  Inled återvandringen innan Sverige fullständigt störtar samman pga brottsligheten.

  73
  2

Kommentera