Erdogan säger nej till Sverige i Nato så länge som koranbränning är tillåtet

NATO. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer att säga nej till den svenska Natoansökan så länge som det är tillåtet att bränna koraner i Sverige. Det säger han i ett tal i det turkiska parlamentet, enligt Reuters.

Sverige borde inte bry sig om att försöka i det här läget. I samma tal uppger Erdogan att han ser positivt på Finlands ansökan, men inte på Sveriges.

Media uppger att det är två händelser som provocerat Turkiet:

 • 12 januari – En docka föreställande president Erdogan hängs upp i fötterna utanför Stockholms stadshus. Erdogan jämförs med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini. Orgaisationen Rojavakommittéerna ligger bakom aktionen. Turkiet kallar därefter upp Sveriges ambassadör.
 • 21 januari – Den islamkritiske, danske politikern Rasmus Paludan tillåts manifestera i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm och bränner en koran. Demonstrationen går lugnt till, men väcker starka reaktioner i stora delar av den muslimska världen.

Det är snack, Erdogan och Turkiet var förbannade långt innan dess.

En stor anledning till bråket är Socialdemokraternas kopplingar till terrororganisationer som PKK och att man tillträdde som regering genom att muta den kurdiska kommunisten Amineh Kakabaveh. Det retade upp Erdogan och är grunden till att vi är här.

-Pettersson säger att Finland, Sverige och Turkiet har ett avtal. Där står inget om dockor och koraner eller om ändrade svenska lagar.men Erdogan borde läsa avtalet.

Nato har publicerat det trilaterala avtalet mellan Finland, Sverige och Turkiet, signerat av utrikesministrarna.

Avtalet går att läsa på Natos sidor, här.

Avtalet innehåller tio punkter, där den sista bekräftar att Turkiet stöder öppna dörrars politik i Nato och kommer att stödja en inbjudan för Finlands och Sverige att bli medlemmar i Nato.

I avtalet står att ett av de viktigaste elementen är solidaritet och samarbete i bekämpningen av terrorism, i alla dess former och manifestationer, som innebär direkta hot mot allierades nationella säkerhet och mot internationell fred och säkerhet. Avtalet innehåller också ett löfte om samarbete kring terrorismbekämpning framåt. Hela Natogruppen kommer att föra ett samtal kring samma ämne, bekämpning av terrorism, under toppmötet.

De tvistefrågor som varit under lupp i förväg står nu formulerade i punkterna 4, 6, 7 och 8.

I punkt 5 behandlas PKK, som sedan tidigare finns på EU:s terroristlista.

I punkt fyra avspeglas Turkiets krav på att pressa även andra kurdiska grupper: Det handlar om YPG/PYD, det vill säga det kurdiska unionspartiet i Syrien och den affilierade militära gren som deltagit i det syriska inbördeskriget och stridit mot IS. Dessutom nämns rörelsen kring aktivisten Fethullah Gülen, som av Turkiet kallas FETÖ. I avtalet formuleras nu att Finland och Sverige inte ska stödja dessa grupperingar. Finland har inte heller nu som land något sådant formellt stöd. De kurdiska styrkorna i Syrien har däremot stötts av USA i striden mot IS. Några krav på att klassa fler grupper som terroristgrupper finns inte nedskriva i avtalet.

I punkt 6 konstateras vilka terrorlagar som Finland och Sverige redan har berett eller som redan trätt i kraft. Punkten innehåller inte krav på ny lagstiftning.

I punkt 7 bekräftar länderna att det inte finns vapenexportförbud mellan dem. Något formellt förbud finns inte i nuläget, men det som har skett är att Finland i praktiken inte beviljat exportlov till Turkiet sedan 2019, en linje som varit gemensam i EU sedan Turkiet anföll kurdiska områden i Syrien. Kring detta har president Sauli Niinistö och försvarsminister Antti Kaikkonen sagt att Finland både tidigare och i fortsättningen behandlar alla vapenexportfrågor från fall till fall.

I punkt åtta nämns utlämningar av personer som Turkiet klassar som terrorister. Formuleringen lyder nu att Sverige och Finland ska behandla pågående och ouppklarade utlämningskrav. Till detta har Niinistö sagt att det för tillfället inte finns några ouppklarade fall, och att en del har redan behandlats i finländsk domstol enligt finländsk lag. Turkiet har under de senaste åren begärt 12 personer utlämnade.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

41 thoughts on “Erdogan säger nej till Sverige i Nato så länge som koranbränning är tillåtet

 1. För helvete, låt inte insändare med engelskspråkiga bidrag, förstöra för de som inte behärskar språket delta i debatten.
  Syndare är Hubertus och Dahlberg!

  11
  10
  • Grebom, Håkan Dahlberg är tillsagt att översätta sina kommentarer på engelska eller låta bli att publicera dem men han verkar fatta trögt.

   Jag raderar dem jag ser och risken är att alla Hubertus och Dahlbergs kommentarer kommer att fastna i spamfiltret eftersom systemet känner av icke önskvärda.

   10
   6
 2. Vem bryr sig om vad en muslim,dessutom turk vräker ur sig?
  Ingen med den minsta lilla erfarenhet av dessa som så gärna vill se sig som en högre stående
  varelse.

  7
  2
 3. För i helvete Pettersson, kan du stänga av folk som bara är ute efter att sabotera? Dahlberg vet att väldigt få läser lögnerna från TASS. Det handlar bara om att han vill sabotera din blogg. Han har samma inställning som Putin; gör inget gott, förstör för andra istället.

  15
  9
  • 1770 ryssar avlivade på 2 dagar! Hoppas de ryska mödrarna tycker det är värt att offra sina söner för Putin. Som tack skyfflar han in dem i sina mobila krematorier vid fronten och registrerar dem som ”försvunna” för att slippa betala ersättning till de stackars fattiga sörjande föräldrarna. Sånt gillar några här på bloggen!

   16
   6
  • Bara för att du är enkelspårig och endast tar in information från ena sidan så behöver du inte förutsätta att alla gör likadant.
   Den som vill hålla sig tillräckligt informerad för att kunna dra egna slutsatser, måste ha information från båda sidor.

   7
   15
 4. Vi skulle naturligtvis sagt nej för länge sedan till muslimer som vill komma till Sverige efter allt jävelskap dom gjort här.

  22
  2
 5. Erdogan är en ombytlig muslimsk kameleont. Utgör koranen en del av försvarsalliansen NATO? Hur ser yttrandefriheten ut i Turkiet? Hur många journalister är inlåsta?

  12
  4
 6. #SverigeÄrHaram

  Ut och häda allihop, med gemensamma krafter visar vi att det svenska folket bestämmer över sin nation!

  22
  3
 7. Det är dags att ändra reglerna för ett nytt NATO. Ett North Atlantic Treaty Organisation som skydd mot muslimer.

  20
  3
 8. Jag har ett meddelande till Erdoğan. Far åt helvete diktatorgris. Lägg dig inte i svensk inrikespolitik.

  23
  9
  • X – son, du hade kunnat lägga till “så är du hemma i ditt herres hus då du dör.”

   Det är uteslutet att någon efter sin död skall komma till en plats som ej existerar och definitiv t inte, Erdogan.
   “Såsom fänaden dör, dör och människan vilken efter sin död ej haver mer att förvänta sig än fänaden.”
   Fänad = djur.

   2
   1
 9. Att ö.h.t. åka till Turkland med ett svenskt pass i dagens läge
  – skulle jag akta mig jävligt noga för..

  22
  3
 10. Bra
  En diktator här och där tycks vara nyttigt för friheten.
  Tack gubbe lille för att vi slipper Nato.

  23
  4
 11. Det enda som är konsekvent från Turkiet är att man har en massa krav på Sverige, krav som ändras från dag till dag.
  Fast jag misstänker Sverige har svårt att lämna ut alla de som Turkiet vill ha utlämnade.

  16
 12. Finns det något i Koranen, eller i Turkiet som borde vara förbjudet att göra?
  (retorisk fråga)

  13
  1
 13. Sveriges snurriga utrikespolitik under Sossestyret börjar nu skörda sina offer .
  Om vi haft politiker som skött sina åtaganden mot dem som röstat fram dem och jobbar ihop skattepengarna , skulle Sveriges situation sett helt annorlunda ut .
  Desperadon Magda försöker hysteriskt flytta fokus , men det är det ingen som går på .
  Titta hur Sossar agerar i Göteborg och Norsborg och Kalmar .
  Så ser det ut innan hela bygget rämnar .

  32
  1
 14. Erdogan borde få fredspriset.
  För han förhindrarade att både Finland och Sverige blir ett nytt Ukraina och sen att befolkningen blir kanonmat.
  Han följer även strängt kraven i Montreuxkonventionen artikel 19 i konventionen som förbjuder passage av örlogsfartyg genom Dardanellerna och Bosporen.
  Det försvårar en eskalering av konflikten.
  Sen ska givetvis våra politiker skicka ut alla former av islamism från Sverige.
  En Win Win situation helt enkelt.

  30
  20
  • Finland kommer han att godkänna har han sagt. Är du så in i **** så du tror att vi klarar oss oskadda om det smäller mellan NATO och kommunistidioten i Kreml. Kommunisterna och NATO kommer att tävla om vilka som kan invadera Sverige först, för att Sverige har ett strategiskt läge. Båda kommer att offra Sverige, speciellt om Baltikum faller i kommunisternas händer. Neutralitet hjälpte varken Danmark eller Norge under andra världskriget.

   13
   5
   • Varför inte Finland går in i NATO utan Sverige kan du fundera på?
    Att dessutom ansöka om ett odemokratiskt NATO medlemskap mitt i en konflikt är enbart en Provokation mot Ryssland.
    Kommunismen tillhör det forna Sovjet och inte Ryssland.
    I en av de mest vidriga och blodiga statskupper som mänskligheten skådat 1917 så avrättades tiotals miljoner av de tidigare nätverken som styrt landet……….. inklusive kejsarfamiljen Romanov som ersattes med kommunister.
    Denna statskupp var till fullo planerad och genomförd med pengar från bankirer i väst.

    13
    9
  • Dessutom är Erdogan en av två statschefen som erbjudit fredsamtal kombatanterna emellan.
   Marine le Pen menar att Sveriges och Finlands eventuella Nato medlemskap kan vara orsak till ett utbrott av ett tredje världskrig.
   Är normalt ingen fan av Erdogan men nu måste jag erkänna att jag börjar gilla karln.

   10
   7
   • Ladna tovarish.
    Och jag antar att du kommer att stå i främsta linjen när putteterroristerna landstiger i Sverige.

    5
    6
 15. Det är bäst att strunta i Erdogan, inte bemöta, inte förklara.
  Vi kommer troligen med i Nato småningom ändå. Erdogan verkar gilla bråk och den glädjen behöver vi inte bjuda på.

  7
  13
 16. Eftersom Turkiet köpte ryskt luftvärnssystem har dom ingenting att göra i NATO. Upplös NATO, gör om gör rätt. John Bolton framförde kloka och kunniga synpunkter härvidlag. Erdogan är en opoplitlig skurk och muslim.

  28
  9
  • John Bolton är en av USA:s värsta neocon.
   Som Trump beskrev kraken, om han fick som han ville så hade vi krigat mot allt och alla.

   9
   4
 17. Dra in alla semesterresor till Turkiet, sätt igång och rusta upp försvaret 3- % av BNP,dessa siffror kommer vi ändå att komma upp i även om vi kommer med i nato,

  Att låta en despot styra våra lagar är i vart fall ännu sämre.

  40
  9

Kommentera