Vinterfåglar inpå knuten

GOTT & BLANDAT. Fågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten pågår år 2023 mellan fredag 27 januari och måndag 30 januari. Då kan du tillsammans med 15 000 – 20 000 andra svenskar räkna fåglar och därmed ge kunskap om hur våra vinterfåglar har det och hur de påverkas av ett förändrat klimat.

En blåmes utanför Petterssons torp

Resultaten är en så länge preliminära, men talgoxen är ohotad etta och blåmesen tvåa. Trots alla eländes rapporter om klimat och miljö verkar det inte vara någon fara för fågelbeståndet på vintern.

Runt 20 000 observationer görs av privatpersoner kring fågelbord och matningsstationer runt om i landet, statistik som sedan rapporteras in till Birdlife Sveriges projekt ”Vinterfåglar inpå knuten”.

Många har uttryckt farhågor om att småfåglarna blivit många färre, men det visar inte våra observationer. Det är ungefär samma antal fåglar varje år, säger Niklas Aronsson som är talesperson för organisationen.

Vädret har en viss betydelse för hur många småfåglar som dyker upp vid matningsstationerna och låter sig räknas. Kalla och snörika vintrar är det fler fåglar som visar sig.

Fåglarna har större yta att söka föda på när det inte är så mycket snö och befinner sig ute i naturen i stället för att besöka en fågelmatning. Lite tråkigt för oss, men vädret kan vi inte göra så mycket åt.

Vanligaste vinterfåglarna i januari 2023

 1. Talgoxe
 2. Blåmes
 3. Pilfink
 4. Domherre
 5. Koltrast
 6. Skata
 7. Grönfink
 8. Gulsparv
 9. Gråsparv
 10. Kaja

Källa: Birdlife Sverige

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Vinterfåglar inpå knuten

 1. Dom flesta av dom fåglar som försvunnit är dom råkat komma i närheten av miljöpartiets vansinnesprojekt vindkraften.

  11
   • Glasstruten/tapetskarven/motoruven/hålltruten/lastkajan/smilfinken är också sällsynta i dagens uppräkning?

    Hur många fåglar räknas flera ggr. är de numrerade på ryggen?

    6
    3
 2. Jag tror att talgoxar och blåmesar är betydligt färre än som anges. Blåmes och talgoxe tar ofta ett frö eller jordnöt och sätter sig en bit ifrån och äter och blir troligen räknad som en ny individ när den kommer igen. Pilfinkar, gråsparvar, gulsparvar med flera sitter oftast och äter på ett och samma ställe hela tiden och är därför lättare att få någorlunda korrekta siffror för. Har du några gråsiskor Pettersson, vi har haft dåligt med sådana i fyra år nu. Det gäller även domherre, stenknäck och i viss mån grönfink.

  • Domherrar brukar vi ha 6-8 st om vintern men i år räknade vi till ca 23 vid ett och samma tillfälle.

  • Hemlig X-sson. Dubbelräkning är nog inget större problem. Du ska bara räkna det högsta sammanlagda antalet individer av en art som du ser vid ett och samma tillfälle.

   Det är dåligt med gråsiskor. Jag tror att dom drog förbi snabbt i höstas och håller till söderut.

   Domherre är några få som vanligt, grönfink har ökat.

   Stenknäck ser jag inte på vintern, men verkar ha ökat annars…

 3. Skall jag jämföra med småfågeltillgången och ex Orre och Tjäder så är det en enorm skillnad på fågeltillgången generellt sedan min ungdom under 50 talet, uppskattningsvis är 50% borta i dagens läge.

  • Du kanske såg mer och var ute oftare i ungdomen, så är det för mig. I ungdomen gick eller cyklade jag överallt, nu är det luftkonditionerade bil. Naturligtvis såg man mycket mer från cykeln eller gående.

   Men många fåglar har ökat enormt i antal som sångsvan, tranor, grågås, andra gäss, havsörn, korp med flera.

   Storspov, sånglärka, ortolansparv, svärta med flera har blivit färre.

Kommentera