Turkiets agerande skäl nog att utesluta dem ur Nato

NATO. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger idag att han kan ge Finland ett annat besked än Sverige i Natofrågan OM inte Finland tillåter något dumt.

Putin och Erdogan

Turkiets behandling av Sverige och Finland under den pågående Natoprocessen är skäl nog för att utesluta landet ur försvarsalliansen. Det säger John Bolton, säkerhetsrådgivare i Vita huset under Donald Trumps tid som president, till SVT Agenda.

Det är befängt. Jag hoppas bara att folk i båda länderna inte tappar tålamodet. Det här är en sorts utpressning, säger Bolton om det turkiska agerandet.

Han säger också att han inte tycker att USA ska gå med på att sälja stridsflygplan till Turkiet före det turkiska valet senare i vår.

Vi borde inte låta Erdogan dra nytta av oss politiskt, säger Bolton.

John Bolton pekar bland annat på Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 2017 som skäl för uteslutning.

Köpet av luftvärnssystemet S-400 är praktiskt taget ett utträde ur Nato. Det kan samordnas med alla ryska luftvärnssystem men inte alls med Natos system, säger han i SVT:s Agenda.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Turkiets agerande skäl nog att utesluta dem ur Nato

 1. I Natos egna regler finns ingen regel om uteslutning, då kan det bli svårt att kasta ut Turkiet från Nato.;

  11
  1
  • Det är möjligt att utesluta en NATO-medlem. I själva NATO-fördraget så finns det ingen direkt skrivning om hur någon kan uteslutas. Men trots det så finns det möjligheter att åstadkomma detta genom att ett land anses bryta mot avtalet.

   7
   3
   • Om det skulle vara möjligt väcker det följdfrågor. Är det samma som ansökan, alla medlemsländer ska godkänna uteslutandet? Eller har något medlemsland veto. Hur lång tid tar uteslutandet? Är avtalsbrottet tillräckligt grovt för att ge anledning till uteslutande? Det är frågor som behöver få ett svar. Det blir nog mera komplicerat än väntat att bara sådär kasta ut en medlem som en gång i tiden fått godkänt av alla dåvarande medlemmar. Skulle jag tror iallafall.

    10
    1
   • “I motsats till frivilligt utträde ur Nato finns inte möjligheten till uteslutning av medlemmar beskriven i fördraget och det finns inga överenskomma former för hur det kan ske. Hittills har det inte heller skett eller prövats gentemot någon medlem. Däremot har det diskuterats i och mellan länderna hur man ska förhålla sig till om en medlem tydligt bryter mot sina åtaganden eller fördragets principer. Det har också orsakat flera konflikter i organisationens historia.”

    “Att utesluta ett land mot dess vilja skulle vara svårt i en organisation som fattar beslut med enhällighet. Den främsta möjligheten ligger således i att enskilda eller grupper av medlemmar på egen hand sätter det fördragsbrytande landet under politisk eller annan press, för att åstadkomma en förändring och ytterst ett eventuellt självvalt utträde. Folkrättsligt kan också möjligheten finnas att säga upp fördraget gentemot en medlem eller mellan alla medlemmar, för att sedan återskapa det. Det vore dock en politisk åtgärd med stora konsekvenser som hittills inte bedömts som önskvärd.”

    https://www.foi.se/nyheter-och-press/nyheter/2022-05-11-sa-fungerar-nato.html

 2. Man kan tycka vad man vill om NATO men Putin har genom sitt agerande visat att NATO behövs. Han har lyckats ena stora delar av världen. Endast fyra länder står på hans sida. Fyra andra terrorstater.

  16
  8
  • Det bästa alternativet är att stycka upp Putteland i sina beståndsdelar och ges tillbaka till de ursprungliga ägarna så behöver vi inte bekymra oss om aggressiva diktaturer i Europa – bortsett från den turkiska men den har eliminerats en gång förut.

   18
   8
 3. Stora Armeer är inte bästa sättet att vinna ett krig på, i så fall skulle dina idoler “Ryssarna
  som parkerade en flock på 125000 man utanför Ukraina,och sdom trodde det skulle ta
  3-4 dagar i anspråk att ta över Ukraina, hur det gick vet vi, dessutom har dom sen fyllt på
  med flera hundratusen man utan att komma längre. “Idag gäller effektiva vapen”

  15
  6
 4. Tycker inte vi ska hålla på och fjäska för odågan Erdogan, han kommer fortsätta att
  hitta på nya krav , låt Nato själva ordna det, under tiden kan folket här låta bli att resa till Turkiet och spendera semesterpengar. Han samarbetar med Ryssen redan idag så Putin
  hjälper honom att utpressa Sverige!

  24
  5
 5. När Turkiet gick med i NATO var det ett sekulärt land, inte islamistiskt som nu. Erdoğan är dessutom en va Putlers kompisar.

  26
  4
 6. Den förmedeltida ideologin Islam skall hållas borta från försvarsalliansen NATO, eftersom Islam eftersträvar världsherravälde.

  48
  5
 7. Krigshöken John Bolton vill slänga ut papperstigern NATO:s näst största arme’ (Turkiet)………. för att få med Sveriges HBTQ arme’ istället.
  Det är inte första gången den mannen gör konstiga uttalanden.
  2018 hotade han med att sanktionera Internationella brottmålsdomstolen i Haag om de åtalade amerikaner för misstänkta krigsförbrytelser i Afghanistan.

  23
  43
 8. Kanske bättre att Turkiet ansluter sig till de ca 3/100 av världens befolkning som tillhör ”Warszawapakten” tillsammans med Ryssland, Eritrea, Belarus, Syrien och Nordkorea. Islamister och de ryska anti-nationalistiska kommunisterna passar nog bra ihop… kanske… annars kan de alltid bråka med varandra 😂

  52
  10
  • Med tanke på att Putins anhängare på bloggen tjatat ett antal gånger om hur överlägsna ryska militären, tanks, flygplan är osv bla bla bla bla. Så kan man ju undra varför krigsförbrytaren Lavrov är i Afrika och tigger vapen och krigsmaterial? Hade ju inte behövts om Ryssland varit så överlägsna! Pinsamt av bloggens Putinsvans.

   https://archive.ph/LTEve

   45
   18
   • Glöm inte att Sossarna har krattat manegen för kurder och andra Turkar Erdogans krånglande är en effekt av Socialdemokratisk inblandning i saker de inte förstått . Så ser det ut på fler ställen i världen t.ex Palestina/Israel och Malmö .
    Godhetsteorierna har helt enkelt imploderat.
    Och naiva sossar står och gapar en stund innan de fattat vad som händer .
    Då börjar de skylla på andra .
    Och lydhundarna Lindberg och Mellin gläfser med .

    11
    1
  • Jaa i “”Warszawapakten”” finns väl inga potenta kärnvapen heller? Har de supersoniska kärnvapenbärande missiler skulle NATO känna sig hotade….. NATO representerar faktiskt så mycket som 1/8 av jordens befolkning ….. USA störst militär sedan Kina ….

   9
   12
   • Och ”Warszawapakten” representerar 3/100 av jordens befolkning om vi räknar in Ryssland.

    Båda sidor har tillräckligt med kärnvapen för att radera andra sidan och mer därtill. Enda sättet att förhålla sig till det är att radera motparten när den avfyrar första kärnladdningen.

    Att backa för hoten är omöjligt eftersom det medför fler hot och en ännu värre situation.

    23
    8
   • Båda sidorna har 1550 strategiska kärnvapenladdningar var och de är på några hundra kiloton vardera. Alltså inte några “citybusters” som fanns förr i tiden som låg på 4 megaton och uppåt.
    Idag kan inte en kärnvapenvinter inträffa eftersom det finna inte tillräckligt stora laddningar i tillräckligt stor omfattning för att det skulle kunna hända även om alla dessa 3100 kärnvapenladdningarna bränns av.

    9
    4
  • Hubertus
   Drar Sverige tillbaka den odemokratiska NATO ansökan så slipper vi Turkiet.
   En win win situation helt enkelt.

   23
   45
   • Gamling, “den odemokratiska NATO ansökan”

    Är ansökan odemokratisk för att Putins veto inte gäller?

    Annars har svenska folket valt en riksdag och i riksdagen röstade 6 av 8 partier för en Nato-ansökan.

    I Sverige har vi aldrig folkomröstat om säkerhetspolitik.

    15
    3
  • Han tar vad han kan få; afrikanska spjut, sköldar, pilbågar, slungor nu när han fattat att alla dessa ryska supervapen bara är lögner som serverats till honom för att han skulle betala… de tog pengarna och sprang…🤣 det bidde ingenting! Till och med uniformsförråden var tomma… ✌️

   35
   14
   • Haha ja,, men någon fredpipa kommer dom inte röka. Fred finns inte i deras värld. Bara det gamla militära skrotet. 🤣🤣🤣

    25
    7
   • De stöder dock inte Putin. Länderna som stöder honom omfattar bara 1/100 av jordens befolkning, i huvudsak analfabeter och lågutbildade utan tillgång till media. De vet inte om något krig.

    10
    4
 9. Turkarna är ett jävla folkslag alla kategorier muslimer opålitliga etc…
  Titta bara på hur dom far fram här i Sverige, säljer knark och skjuter folk.
  Att slänga ut dom ur Nato är inte lämpligt, men att stoppa leveransavtal på
  F 16 plan tills Erdoğan rätat in sig i ledet är nog bättre.
  Ha lite tålamod och vänta ut Erdoğan är nog bäst väg att gå.
  Han beter sig som en trotsig unge, typiskt för muslimer är det.
  Han är nog ordentligt trängd inför valet i Turkiet, i bästa fall kan hans era
  vara helt över snart, men Turkiet är så korrumperat så han ordnar nog till
  valseger ungefär som Putin gör i Ryssland.

  46
  11

Kommentera