Samtal pågår om stridsflygplan

UKRAINA. Ukraina för samtal med väst om ett ”snabbspår” för att skicka bland annat långdistansrobotar och stridsflygplan till landet. Det uppgav Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, på lördagen, rapporterar AP.

Jas Gripen skulle passa bra i Ukraina men jag tvivlar på att de finns i tillräckligt antal.

Enligt Podoljak har väst förstått hur kriget har utvecklats och därmed insett att Ukraina behöver flygplan för att skydda de stridsvagnar som bland att USA och Tyskland kommer att skicka.

Samtidigt förnekar Ukrainas flygvapen tidigare uppgifter i spanska tidningen El Pais om att landet redan specifikt bett om 24 stridsflygplan.

DN har pratat med den svenska överstelöjtnanten Peter Lidén som säger att han inte ser några hållbara argument för varför väst inte skulle bistå Ukraina med flygplan.

Det är egentligen ingen principiell skillnad mellan att skicka stridsvagnar och stridsflygplan, säger Lidén.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

31 thoughts on “Samtal pågår om stridsflygplan

 1. Mikael mfl.:

  “Du vet organisationen med omkring 40% av världens befolkning inom sina gränser.”

  Är inte synonymt med 40% av världens nationer, vilket du försöker påskina, snyggt försök men den jämförelsen är irrelevant. Du vet sådana som har parlament med beslutande församlingar och som skickar varsin representant till FN:s Generalförsamling!

  Hubertus, Pettersson mfl.:

  “Ni antinationalister som drömmer om en återuppstånden rysk kommunistdiktatur fortsätter varje dag, men ännu har ingen av er lyckats prestera ett enda vettigt argument till Putins fördel.”

  Något som Putinisterna blottlagt flertalet gånger vid detta laget.

  Debatten med Putinisterna har blivit rena rundgången. Är själv ingen MÖP så rena militärkäbblet håller jag mig utanför. Men att debatten hamnat i ett tes-antites-syntes-läge som aldrig tar slut är uteslutande på bristen på argument från Putinisterna. Lägg ner om ni (Putinister) inte har några hållbara argument, ni vet sådant som innehåller påstående+bevis=slutledning. Utan (trovärdiga, dvs verifierbara) källor blir era kommentarer enbart ostyrkta påståenden. Det finns dock inget som tyder på att de här diskussionerna kommar ta slut snart. Helt enkelt eftersom tron på att upprepade osanningar väger tyngre än förståndet hos Putinisterna.

  18
  3
  • Puttebrigaden fortsätter att hämningslöst sprida Kremls lögner oavsett hur många gånger de blir motbevisade om dess sanningshalt enligt premissen om att den “siste idioten inte är född än” på grund av att:
   A – de vet om att de sprider lögner men ser inga problem med det.
   B – de tror att de hittat “sanningen” och vi i väst “vet inte vad vi talar om”. Med andra ord är de vad Lenin och Stalin kallade “nyttiga idioter”.

   Enligt utsago är den överväldigande majoriteten av Puttebrigaden i kommentarsfältet gamlingar, pensionär+10 år, så man kan anta att de är kategori B, gamla kommunister som fortfarande tror på Moskva framför sanningen.

 2. Om de vill ge bort/låna ut JAS, så har väl Tjeckien ett antal. De har ju bestämt sig för att köpa f35, så Sverige har väl ingen anledning att låta dem vara kvar där. Jag vet inte hur det är med Ungern, men de har väl också ett antal de hyr.

  30
  7
 3. Vad hjältarna i Ukraina behöver är bombplan av typ B-52 som, från hög höjd, kan utplåna terroristernas avfyrningsramper innan dom får chansen att skjuta. Det duger ju inte att bara sitta och vänta på smällarna. Skjut ryssen i småbitar i förebyggande syfte. Annars kan det gå illa. Att bara sitta under jord och vänta på sitt öde verkar hopplöst.

  Ett annat alternativ är att USA lägger en rejäl bombmatta över Moskva. Sen får vi se hur Putte reagerar. Skulle det då i förlängningen innebära vår sista suck, so what. Europa är ju ändå förlorat nu när råttorna / mussarna är på väg att ta över… RIP.

  44
  23
  • Exakt Gammelsvammel. Om det går bra för Putin så blir Nordkorea sporrade till att också hota, och kanske Iran, och kanske Kina.

   Enda sättet att försöka undvika ett tredje världskrig är alltså att stoppa Putin! Oavsett vad det kostar.

   Hittills får Ukraina bara 3% av USA:s militärbudget medan Ryssland har slut på det mesta och tvingas tigga vapen av Nordkorea och Iran.

   Det mänskliga lidandet kommer naturligtvis att öka så länge Putin fortsätter kriget men det finns gott om resurser för att stoppa honom. Ryssland är dock ganska ensamma och stöds endast av några få länder med mindre än 1/100 av jordens befolkning.

   29
   13
 4. Att det finns människor som längtar efter WW3 är för mig obegripligt.
  Det kommer att bli kontentan av upptrappning som sker just nu i konflikten.
  Det började med Polska hjälmar och nu diskuteras stridsflygplan.
  Ryssland är långt ifrån ensamma med BRICS, CSTO, SCO i ryggen.

  “I ett uttalande från nyhetsbyrån KCNA lovade Kim Yo- jong att Nordkorea “alltid kommer att stå i samma skyttegrav, tillsammans med armén och folket i Ryssland, som har stått upp för att försvara statens värdighet och ära och suveräniteten och deras lands säkerhet.”

  Hon kritiserade USA:s beslut att överlämna Abrams stridsvagnar till Ukraina som “ett avskyvärt steg”.

  “Jag tvivlar inte på att alla vapen som USA och västvärlden är stolta över kommer att brinna till damm och förvandlas till metallskrot inför den obevekliga stridsandan och styrkan hos den heroiska armén och folket i Ryssland,” Kim Yo- jong tillade.

  Systern till den nordkoreanske ledaren betonade också att Ukraina “inte är en öken i Mellanöstern, där amerikanska stridsvagnar för 20 år sedan var fria att ta vilken frihet som helst”, och uttryckte åsikten att om det inte vore för USA, då “Världen skulle bli en ljusare, säkrare och mer fridfull plats.”

  26
  50
  • Gamling, du har missuppfattat
   “Det började med Polska hjälmar och nu diskuteras stridsflygplan”.

   Det började med rysk inblandning i och infiltration av och invasion av Ukraina långt innan 2014.

   Vill du undvika utvidgning av den speciella militäroperationen så ring din vän i Kreml och be honom dra sig tillbaka. Säg också att tanken på buffertzon är förlegat. Goda grannar samarbetar..

   37
   17
  • @gammelsvenne.. Nordkoreas ledning är mentalsjuka. Det vet alla friska. Vad de säger, saknar helt verklighetsförankring. Ukraina är ingen öken i mellanöstern, så långt stämmer det. Ukraina är Ukraina. I Ukraina bestämmer ukrainare. Nordkorea kan säga vad de vill. De bestämmer inte i Ukraina.

   Ukrainarna har begärt hjälp från oss- i form av moderna vapen och modern utrustning. De har gjort det eftersom de har blivit anfallna av ryssland. Därför ger vi det Ukraina behöver till Ukraina. För att de ska kunna kasta ut ryssarna.

   Jämför med nödvärn: En person är angripen och utsatt för livsfarligt våld. Du står och tittar på. Du har möjlighet att hjälpa den angripne personen att överleva.

   Du den fege, du den ryggradslöse egoisten, väljer att titta bort. För att -kortsiktigt- rädda ditt egna skinn, underkastar du dig. Accepterar våldet som utspelar sig framför dig. Du kryper i smutsen darrandes av skräck inför din HERRE, våldsverkaren. Men han ska ta dig också tids nog. Han ska berika sig genom din underkastelse. Han äger dig och tar vad han behagar att ta från dig. Han föraktar dig, för du gör inget motstånd. Du är slav av egen fri vilja.

   Den hederlige däremot, den rättrådige, den med både moral och lag på sin sida, väljer att ingripa. Vägrar att underkasta sig tyranniet. Gör allt i sin makt för att förhindra mordet som utspelar sig framför hans ögon. Hjälper den orättfärdigt angripne. Står upp för rättvisa. Kryper och darrar inte i någon smuts inför en tyrann.

   ryssland har kastat tärningen. De kommer att möta den fria världens rättfärdiga och överlägsna våld. ryssland och andra folkmördare som nordkorea våta dröm är ju att alla människor och alla länder, ska krypa skräckslagna av deras hot och våld och sträcka händerna i luften och ge upp. Det är helt oacceptabelt. Därför finns inget slut på detta förrän ryssland är besegrat. Så det är bara att skicka mer hjälp till Ukraina. Det finns ingen annan utväg.

   33
   11
   • Johan
    Du är säkert en tuff kille.
    Med tanke på att Nordkorea är världens fjärde största militär makt.
    Lägg ihop det med de övriga länderna som ingår i alliansen runt Ryssland.
    Du lever i en fantasi värld som tror att Nato är så militärt överlägset att de kan förgöra 7/8 av världens befolkning.
    Vad har vi för försvar mot hypersoniska RS-28, ballistiska S-500, hypersoniska Zircon, Poseidon (Domedags vapnet), RS-28 Sarmat som kan bära en mirv på 10 ton?

    21
    40
   • Gammel – Rysslands ”allierade” länder har tillsammans mycket mindre än 1/100 del av jordens befolkning. De flesta av dem vet inte om att det är krig, och de bryr sig inte. 😊 Det där med matematik är det många som har svårt för…

    Ska jag räkna på samma sätt som du så är det mer an 99/100 som stöder Ukraina.

    Din världsbild bygger på lögner och fantasier precis som Putins.

    32
    18
   • Hubertus:

    De länders som sanktionerar Ryssland är USA, EU länderna, en knapp handfull andra europeiska länder, Kanada, Japan, Australien och Nya Zeeland, länder som alla tar order från nämnda USA och knappast kan anses vara fria och självständiga.
    Dessa länder har drygt 1 miljard 60 miljoner människor.
    Resten av världens länder, du vet dom som inte längre tar order från USA och således inte riktar några sanktioner mot Ryssland består av nästan 7 miljarder människor.
    Flera av dessa länder och då speciellt länder som Kina, Indien och även Saudiarabien ökar på sin handel med Ryssland nu.
    Ytterst få skickar vapen dock men jag skulle inte bli det minsta förvånad om några skulle göra det om nu Ryssland nu skulle behöva det.
    Kriget i Ukraina är ett krig mellan två olika världsordningar, Ryssland har BRICS och alla deras satelitstater bakom sig här, din tes om bara 1% är hur snedvriden som hellst.

    13
    24
   • I FN:s generalförsamling har drygt 140 länder fördömt Ryssland invasion och politik mot Ukraina.

    Fem länder har varit för Ryssland.

    Resten lagt ned sin röst eller avstått helt från att rösta.

    FN har 193 medlemmar.

    Det har varit flera omröstningar och har skilt någon mellan de olika röstningar. Men det som skiljer är att motståndet mot Ryssland ökar.

    Det verkar helt klart att Rysslands “världsordning” inte har något större stöd.

    På länken finns en bild över Rysslands stöd.

    https://petterssonsblogg.se/2023/01/27/serbien-oppnar-for-ryska-sanktioner-for-forsta-gangen/

    16
    3
   • Länderna som stöder Ryssland är Nordkorea, Belarus, Syrien och Eritrea!

    INGA ANDRA!

    De har 60 miljoner invånare. Många är analfabeter. Många har inte tillgång till media. De vet inte ens att det är krig.

    Ledarna för länderna står dock på Rysslands sida, några hundra personer alltså…😊

    När gammelmannen räknar som han har förstånd till, så menar han att alla som INTE stöder något är MOT. Alltså: 1/100 för Ryssland = 99/100 mot Ryssland.

    14
    2
   • Pettersson:

    Det är inte Rysslands ”världsordning”, det är snarare BRICS.
    Du vet organisationen med omkring 40% av världens befolkning inom sina gränser.
    Andra stora folkrika nationer såsom Egypten, Turkiet, Iran, Argentina, Nigeria Algeriet, Saudiarabien, Indonesien m.fl står nära BRICS dom också.
    Att en öppen omröstning i FN organiserad av USA får ett visst utfall säger inte så mycket, se hellre på hur länderna agerar.
    Västvärlden har nästan helt förlorat Asien, Afrika och Syd/Latinamerika.
    Dom vet av Iraks, Libyens, Syriens, Serbiens etc öden hur det kan gå om man öppet provocerar USA.

    7
    16
   • Skitsnack! Tex folket i Rysslands ”närmaste allierade”, Belarus, har försökt göra uppror. Genom vapen och förtryck hjälpte Putin Lukasjenka att sitta kvar. Folket stöder Ukraina!

    Berätta för folket som lever i förtrycket att du stöder deras ledare och att de ska vara glada för misären. Du lär bli lynchad! Till och med ländernas ledare och familjer föredrog att bo i väst innan de blev sanktionerade. Nu flyr de till Turkiet..

    11
    2
   • Hubertus:

    Din mening *Genom vapen och förtryck hjälpte Putin Lukasjenka att sitta kvar.*

    Den passar bättre in på fallet Ukraina.
    Rent bevisligen har ju delar av landet rest sig mot styret I Kiev som genom vapen och förtryck försöker tvinga kvar dem i landet dom inte längre vill tillhöra.
    Numera göres det med vapen levererade från väst.

    4
    9
   • Det är få som rest sig mot Ukraina i Donbass, även i det området är etniska ryssar i minoritet, eller kanske var eftersom ukrainarna flytt och deporterats efter att Ryssland började infiltrera området 2014 och kanske tidigare. När Ryssland startade sin stora invasion den 24 februari 2022 hade separatisterna endast kontroll över en tredjedel av Donetsk och Luhansk. Så rent bevisligen är det Putins propaganda du sprider.

    https://petterssonsblogg.se/2023/01/11/sju-myter-och-fakta-om-den-konflikten-mellan-ryssland-och-ukraina/

    7
    2
   • Vilka har rest sig? De ryska infiltratörerna? Ja, de startade kriget genom false flag.

    Ukrainas välmotiverade soldater försvarar sig frivilligt eftersom Ukraina annars kommer att upphöra (enl Medvedev).

    Med enkla handvapen stoppade dom världens mest fantastiska armé…🤣

    Ni antinationalister som drömmer om en återuppstånden rysk kommunistdiktatur fortsätter varje dag, men ännu har ingen av er lyckats prestera ett enda vettigt argument till Putins fördel.

    7
    1
  • Hubertus
   Det är som att räkna på den balanserade kemiska ekvationen för fotosyntes.
   Matematiken blir överflödig när resultatet visas.

   8
   13
  • Hubertus
   Jag bryr mig om folket i Donbas området.
   Försök förstå det.
   Det pågick ett folkmord på den Rysk talande befolkningen i södra Ukraina.
   Medan Ryssland försöker få slut på kriget så skickar Västvärlden in allt tyngre vapen som enbart förlänger eländet…….. med mera död och förödelse.

   Inte ett ljud från MSM medierna när sjukhuset i Novoaidar (Luhansk ) träffades av en USA-tillverkad HIMARS-raket igår.
   14 personer dödades och 24 skadades.

   4
   10
   • Ryssland startade kriget och det är Ryssland som mördar civila, oavsett vad du svamlar om! Du gör dig bara till åtlöje!

 5. Ett i raden av Ukrainas alla krigsbrott.

  MOSCOW, January 28. /TASS/.
  Ukraine’s Armed Forces have intentionally hit the hospital in Novoaidar in the Lugansk People’s Republic, using a US-made HIMARS rocket launchers, as a result, 14 people were killed and 24 more wounded, the Russian Defense Ministry said on Saturday.

  “At about 7:30 a.m. on January 28, the Ukrainian armed forces conducted a deliberate strike, using rockets of a US-made HIMARS multiple launch rocket system, on the building of the district hospital in the urban settlement of Novoaidar in the Lugansk People’s Republic,” the ministry said.
  “The impact of the rockets with high-explosive fragmentation warheads has resulted in killing 14 and injuring 24 patients and medical employees of the hospital,” the defense ministry said.
  The Russian Defense Ministry pointed out that civilian and military health professionals had been providing medical treatment to local civilians and service members at the Novoaidar hospital for many months.
  All those wounded in the Ukrainian rocket strike on the district hospital in Novoaidar are receiving medical treatment, the Russian Defense Ministry said.
  “All the victims are being provided with professional medical aid,” the statement said. “The intentional missile strike, launched at the obviously known operating civilian healthcare facility, is an undoubted heinous war crime of the Kiev regime.”
  The ministry assured that everyone involved in planning and implementing that crime would be found and brought to justice.

  18
  44
  • Håkan, Petterssons är en svensk blogg i Sverige. Vill du återge propaganda från Kreml får du översätta. Alla kan inte utrikiska.

   Som du skrev i en tidigare kommentar “enligt svenskt språkbruk”

   39
   14
   • Många svenska företag i Sverige har engelska som koncernspråk.
    De som går ut den svenska grundskolan har läst engelska i minst sju år. Redan när jag, som är 75 år, gick ut från enhetsskolan, som det hette på den tiden, så hade man läst engelska i fem år.
    Det normala när det gäller svenska bloggar är att man kan skriva på skandinaviska språk och på engelska. Men Petterssons blogg kanske i första hand riktar sig till illitterata personer?

    16
    29
   • Pettersson blogg riktar sig till svenskar och andra som behärskar det svenska språket i exempelvis Finland.

    Jag skulle gärna vilja se din statistik på att det är normalt att skriva på engelska på svenska bloggar.

    Att behärska det engelska språket betyder inte att man är bildad, enligt Wikipedia talar c:a 1,2 miljarder i världen engelska. Jag har svårt att tro att alla dessa är bildade.

    Att många svenska företag i Sverige har engelska som koncernspråk hjälper inte dem som inte behärskar engelska.

    I skolan lärde man sig mycket, men jag kan garantera dig att har man inte använt dessa färdigheter på 50-60 år så är det mycket som är bortglömt.

    Men tydligen finns det en hel del som klarar engelska språket men saknar sunt förnuft bland dem som kommenterar.

    Kan du inte översätta dina kommentarer får du ta hjälp av någon eller låta bli att posta dem. Ett alternativ är att du med dina globalistfasoner vänder till till globalisternas bloggar eller startar en engelskspråkig blogg för Putins propaganda.

    22
    10
   • Vilka språk får man skriva på i Ryssland om man är missnöjd med Rysslands officiella linje i kriget?

    19
    7
   • Hubertus:

    Man får nog skriva på vilket språk som hellst, antar att de styrande i Ryssland föredrar att du skriver på något annat språk än ryska om det är kritik mot staten som avses i dit klagande.

    5
    11
   • Fel svar Mikael, rätt svar är:

    enligt Putins ryska lag får du inte framföra din åsikt på något språk. Då får du upp till 15 års fängelse!

    9
    4

Kommentera