Sverige kan skicka Leopard till Ukraina

UKRAINA. Efter förbundskansler Olaf Scholz besked att Tyskland skickar Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina öppnar nu även Sverige för att göra detsamma, rapporterar SvD. Sverige har 120 exemplar av fordonet som här kallas för stridsvagn 122.

I dagsläget förbereds det inte för en donation av stridsvagnar från Sverige men det är inte uteslutet att detta kan ske i ett senare skede, skriver försvarsminister Pål Jonsson (M) till tidningen.

Ukraina har meddelat att man vill ha den typen av stridsvagnar. Polen har tidigare sagt att man vill leverera 14 Leopard-stridsvagnar till Ukraina i en första omgång.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi på Försvarshögskolan är de västerländska stridsvagnarna mycket bättre på alla punkter än de ryska som Ryssland och Ukraina använder nu. Leoparderna har bättre skydd och rörlighet samt eldkraft.

Stridsvagn 122 Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Stridsvagn 122 har ett torn som kan vridas 360 grader och som riktas elektriskt. Besättningen består av fyra personer: En förare i förarutrymmet i chassit, samt en vagnchef, en skytt och en laddare uppe i tornet.

Vagnen är beväpnad med en 12-centimeters kanon, två 7,62-millimeters kulsprutor och ett rökkastarbatteri. Till kanonen används pansarprojektiler och spränggranater, som kan bekämpa mål på upp till 4 000 meters avstånd. Skytten och vagnchefen har varsitt sikte med stabiliserade siktlinjer. Även kanonen är stabiliserad, vilket innebär att siktlinje och kanon är riktade mot målet vid körning i ojämn terräng. Med hjälp av infraröda sikten kan Stridsvagn 122 också användas nattetid, vid dålig sikt och mot visuellt kamouflerade mål.

Fronten på chassit är förstärkt med skyddsmoduler på både in- och utsidan. Framför förarluckan och framför tornlagringen sitter skydd för pansarprojektiler. Tornet är utvändigt förstärkt med skyddsmoduler, och stridsrummet är klätt med glasfiberplattor som ger besättningen extra skydd mot splitter. Det finns också ett CBRN-skyddssystem som skyddar besättningen mot radioaktiva, biologiska och kemiska stridsmedel.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Sverige kan skicka Leopard till Ukraina

 1. Det blir nog bra. Avrusta hela vårt försvar och ge bort det till Ukraina. NATO försvarar oss säkert.
  Och vad ska vi egentligen med ett försvar till när man anställer folk med dubbla medborgarskap i våra säkerhetstjänster, när riksdagsmän tillåts ha dubbla medborgarskap, kanske tom bli partiledare. När gränspolisen har 13.000 ärenden med folk som inte ska få vara i landet och bara en liten bråkdel kan skickas iväg.
  Vad finns att försvara? Våra utanförsområden?

  15
  16
  • Det finns mycket svenskt i Sverige att försvara. Åtta miljoner svenskar, de allra flesta mycket bra folk. Trevliga, ärliga och arbetssamma.

   Våra barn och ungdomar likaså, de flesta växer upp och blir duktiga och ansvarstagande.

   Ett av flera sätt är att hjälpa Ukraina.

   14
   4
 2. Underskatta inte Rysslands stridsvagnar!
  Det gjorde Nazityskland 1941 när de med sina Panzer 3 o 4 mätte T34

  Men tänk om vi fortfarande haft “Mogge” och “tomhylsan” vid köttgrytorna… De hade väl fått “bromsspår” av detta !

  7
  12
  • Wehrmacht var väl medvetna om begränsningarna hos PIII och PIV efter striderna i Frankrike och de kände väl till vad Sovjet hade. Men man tager vad man haver som man säger, när Operation Barbarossa begav sig. Samtidigt som de förbättrade versionerna av PIII och PIV levererades till armén.

   8
   1
  • Det är ett utmärkt tillfällen att dumpa krigsmatrialet . Dessa stritvangn S med valpen alldeles utmärkt att donera !!
   Då kan man fylla upp mob fråden med fungerande utrustningen

   • Nato håller på att avrustas.
    Har läst intervjuer med tyska, brittiska och amerikanska militärer/ f.d militärer som alla påpekar Natos extremt usla amunitions situation.
    Nato har krav på sina medlemmar att hålla ammunition för minst 2 veckors strid, leveranserna till Ukraina har gjort att man många gånger inte ens har det.
    Jag börjar på alvar oroa mig för ett riktigt världskrig.
    Ryssen anser sig vara i krig med det samlade väst, det har flera höga ryska representanter upprepat flera gånger.
    Om Ryssland anser sig behöva besegra Nato militärt så lär knappast ett bättre tillfälle uppkomma.
    Nato förstår nu att man behöver ha ett större förråd av ammunition och får man några år på sig så lär man åtminstone delvis lösa problemet.
    Vore konstigt om ryssen inte utnyttjar detta läge, Tyskland med ammunition för några dagars strider.
    Varför inte göra en repris av 1945?
    Klå upp historielösa tyskar ännu en gång nu när dom är historiskt svaga.

    3
    5
 3. Att förutsätta att de modernaste Ryska stridsvagnarna skulle vara underlägsna västländernas, är bara idiotiskt. Inget av det som framhålls som bra med Leopard, saknas hos modernaRyska stridsvagnar. Däremot har ryssarna vissa förstärkningar som bl a Leopard senaste saknar. De ryska vagnarna är dessutom anpassade till Ryssarnas S-system. I Väst finns inget liknande.

  13
  22
  • Vi såg förra året när Ukrainarna lyckades komma över en toppmodern rysk stridsvagn. Den transporterades snabbt till en amerikansk bas i Tyskland.

   5
   10
  • Roland, jag tror ingen förutsätter något. Det är nog beprövade fakta att de ryska stridsvagnarna är sämre än Leopard och Abrams.

   Ukraina har ryska som de moderniserat och de byter inte till något sämre.

   17
   5
  • Den krassa sanningen är att inget som Putteland gjort efter 2000 är sant. Det finns inga uppgraderade stridsvagnar eller system. De har knappt mökerkapacitet på sina stridsvagnar eller andra fordon heller för den delen. Än mindre några mer avancerade system för samverkan eller kommunikation. Oavsett vad Puttebrigaden kommer med. Hela detta kriget har varit ett krasst uppvaknande för både omvärlden och Ukraina i hur dåligt utbildade, underhållen och utrustad Puttes terrorister faktiskt är.
   De hade några få “elit” enheter som de blåste igenom i början av invasionen och vad de har kvar nu är bottenskrapet.

   10
   4
   • Det var väl inte riktigt sant… Putin och hans anhöriga har blivit superrika tillsammans med andra ”höjdare” inom kleptokratins sfär. Folket lider!

    5
    2
  • Sant.
   Finns ett antal videos från syrienkriget där såväl gamla sovjetiska vagnar såsom Abrams samt en video när en T90:a träffas av robotar med rsv där enbart den sistnämnda klarar träffen.
   Finns ett par videos från Ukraina där T72b3 klarar träffar av vapen som NLAW också.
   De moderna ryska vagnarna har faktiskt bättre skyddsvärde än de västerländska även om Leoparder och Abrams har andra fördelar.
   Totalt sätt menar jag som är en hyfsat påläst amatör att det är relativt jämnt mellan Natos och Rysslands modernaste vagnar.

   2
   2
   • “Finns ett par videos från Ukraina där T72b3 klarar träffar av vapen som NLAW också.”
    Hur vet du att det är Rb57/ NLAW och inte något annat pskott som träffar vagnarna? Om de ens var beskjutna.

    Sedan har både Leoparden och Abrams visat att de kan slå ut T72:or på alla stridsavstånd tidigare.
    Men vi kan återkomma till denna diskussionen efter sommaren när vi har facit i hand. Mina pengar är dock på att Puttes terrorister aldrig kommer att se vad som händer och sitter lika handlingsförlamade som irakierna gjorde när Leoparderna och Abrams körde i cirklar runt dem och sköt dem rakt genom dynorna.

   • Mikael, tror du att du som hyfsat påläst amatör vet och kan mer än professionella yrkesmän med stora resurser till förfogande?

    Det tror inte jag.

   • Niklas R:

    När har Leoparder och T72:or varit i strid tidigare?
    Abrams gjorde dock processen kort med Saddams T72,i Irakkriget för drygt 30 för sedan, dock handlade det om nedgraderade exportvarianter helt utan aktivt pansar och som helt saknade modern pilspetsamunition.
    Dessutom använde jänkarna utarmat uran till sin amunition.
    Ryssens T72 är av helt annan klass och förutom den skillnaden så har Ryssland världens näst starkaste flygvapen till sitt förfogande.

   • Pettersson:

    Har läst en intervju med en hög tysk f.d militär som menade att Tysklands leopard2 skulle ha stora problem med moderna ryska T72:or då de sistnämnda har betydligt bättre aktivt pansar samt möjlighet att använda uran I sin ammunition något Tyskland 7nte gör.

    1
    3
   • Tovarish, tovarish, tovarish, du insisterar på att prata om att T72:orna har reaktivt pansar när vi redan vet att de inte har det. Så det är inte faktor längre. De kanske hade det en gång i tiden men Puttes korruption har gjort att deras reaktiva pansar idag är en fin datja för någon rysk oligark.

    På pappret har Putte världens näst största flygvapen. Men med tanke på i vilket skick som Puttes armé och flotta befinner sig i, vad får dig att tro att Puttes flygvapen är i bättre skick. Har han sagt till dig att det är i bättre skick, tovarish?

 4. Om vi nu är så rädda för ryssen, så ska vi kanske börja tänka att vi behöver ha vapen här till vårt försvar.

  24
  2

Kommentera