Etnografiska rensar ut Sven Hedin, Sveriges främsta forskningsresande

HISTORIA. Sven Hedin, född 19 februari 1865 i Stockholm, död 26 november 1952 i Stockholm, var en svensk upptäcktsresande, författare och ledamot av Svenska Akademien. Hans betydelsefulla upptäcktsresor i Centralasien gjorde honom till tidens kanske mest berömde svensk. Den 1 juli 1902 blev han den siste i Sverige att adlas. År 1913 blev han ledamot av Svenska Akademien.

Sven Hedin

Under tre långa expeditioner mellan 1893 och 1909 kartlade Hedin stora landområden i Tibet och övriga Centralasien, som dessförinnan varit vita fläckar på kartan, samt löste gåtan med Lop Nor-sjön. Bara i Tibet kartlade han 170 000 kvadratkilometer. Trots att de metoder han använde för att beräkna avstånd var primitiva, och till största delen bestod i att räkna antalet steg som kamelen han red på tog, så har hans kartor senare visat sig innehålla endast mindre fel.

Nu tar Etnografiska museet bort sin basutställning med Sven Hedin. Detta uppmärksammas efter att den svenska geografens påstådda nazism-kopplingar hamnat i fokus i en ny bok av populärhistorikern Tommy Lundmark, rapporterar Dagens ETC.

Hedin var en stark Tysklandsvän och såg med misstro på Ryssland. Han stödde Tyskland i första världskriget och vek sedan aldrig från sin linje, trots de skiftande politiska omständigheterna i Tyskland. Hedins stöd för Hitler och Nazityskland svärtade hans rykte.

-Pettersson tycker det är ynkligt med politisk historierevisionism, tänk om alla vänsterblivna som sympatiserat med massmördarna i Sovjet/Ryssland genom åren rensades ut. Då blev det inte många kvar i det svenska etablissemanget.

Filmen, Sven Hedin genom Gobiöknen 1928

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Etnografiska rensar ut Sven Hedin, Sveriges främsta forskningsresande

 1. Sossarna har alltid försökt och få det till att det som är värt att minnas bärjar med dem själva.
  Gatunamn i svenska städer byter helt plötsligt namn till någon socialdemokrat från en tidigare epok. T. ex. i Malmö har vi sen 60-talet fått Vougt väg, Per Albin Hanssons väg (Gamla Trelleborgsvägen), Gustav Möllers gata (Majorsgatan), Axel Danielssons väg, samt ett flertal till. Ett hörn av Nobeltorget blev Olof Palmes plats, i ett annat ex blev en gatukorsning Anna Linds plats.
  Jag väntar fortfarande på Gösta Bohmans gata eller plats.

 2. Fiskmåsvänstern försöker revidera historien genom att skrika sig röda(?) för att behålla färgen.
  En liten klick som – genom – olika “aktiviteter” – stör samhället och får ynkliga chefer och andra “bestämmare” att vika ner sig. En klassisk och beprövad taktik som fungerar i PK-länder.

  14
 3. Han blev adlad av Sverige, han gjorde alltså Sverige stora tjänster.
  Min släkting på långt håll är Franz Larsson (Hertig Larsson). Han blev adlad av mongolerna. Så jag antar att han gjorde mer gott f.ör mongolerna, men finns nog bara i historieböckerna där..

  12
 4. Inget nytt under himmelen. På Kristianstads Museum hänger en utställning om den svenska skolan genom tiderna.
  En tecknad plansch som illustrerade siffran åtta med en ko och åtta negerbarn som rider på kon.
  En tokig kärring från Göteborg förmodligen med rötter i Kristianstad var och besökte utställningen och upptäckte planschen. Det blev ett fasligt på kärringen med följd att museet fick plocka ner planschen med beklaganden och förklaringar om att den hade hängt där länge och de inte hade tänkt på att planschen var kränkande.

  20
 5. Är detta ännu ett steg i sossarnas krig mot släkten Hedin? Eller de kanske inte är släkt, Karl och Sven.

  21
  1
 6. Stasis arkiv med svenska förrädare borde offentliggöras, men det vågar inte ens en högerorienterad regering göra.

  37
 7. De vänsterblivna extremisterna vill att vi ska bli historielösa, man tar sig för pannan.
  Den största hjälpen för alla människor borde vara utrota kommunisterna.

  36
  1

Kommentera