Eritrean ofredade tjejer på bussar i Göteborg i över ett år – stoppades först efter våldtäkt

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Under ett och ett halvt år antastade en ensam man mängder av unga kvinnor och flickor på bussar i Göteborg. Göteborgs-Posten, bakom betalvägg, har kartlagt hur samhället gång på gång misslyckades med att få slut på övergreppen. Först när mannen begick en överfallsvåldtäkt tog det stopp. Nu berättar tjejerna som polisanmälde mannen om samhällets svek.

Rosa Express Foto: Andreas Sörthaga/Västtrafik

Varför han valde just Rosa express vet ingen. Kanske var det helt enkelt ett varmt ställe att tillbringa dagarna på för mannen, som fem år tidigare som 18-åring kommit från Eritrea till Sverige, sökt asyl, fått avslag och sedan levt ett vagabondliknande liv.

Under ett och ett halvt år antastade en ensam man mängder av unga kvinnor och flickor på bussar i Göteborg.
GP har kartlagt hur samhället gång på gång misslyckades med att få slut på övergreppen. Först när mannen begick en överfallsvåldtäkt tog det stopp. Nu berättar tjejerna som polisanmälde mannen om samhällets svek.

Hösten 2020 kokade det i sociala medier om ”Mannen i väst”, också kallad ”Billdalsmannen”, en ensam man som antastade mängder av flickor och unga kvinnor på bussar. Övergreppen inträffade framförallt på Rosa express, en av Göteborgs längsta busslinjer, som går från norra Hisingen till södra Billdal.

Varför han valde just Rosa express vet ingen. Kanske var det helt enkelt ett varmt ställe att tillbringa dagarna på för mannen, som fem år tidigare som 18-åring kommit från Eritrea till Sverige, sökt asyl, fått avslag och sedan levt ett vagabondliknande liv.

Mycket är okänt om hans bakgrund, han saknade både bostad, kända anhöriga och pratade knapphändig engelska. Smeknamnet Mannen i väst fick han för att han brukade ha på sig en blå täckväst utan något plagg under.

Men två saker blev uppenbara hösten 2020: I princip dagligen vittnade flickor och unga kvinnor i sociala medier om ofredanden på bussarna. Och den utpekade mannen var av allt att döma psykiskt sjuk och i behov av vård.

En serieförövare som aldrig slutade

GP har kartlagt hur mannen polisanmäldes, greps och häktades – men fick villkorlig dom och släpptes. Under en period tvångsvårdades han – men kom ut igen och fortsatte begå brott. Flickor och unga kvinnor larmade om och om igen om en serieförövare som aldrig slutade, tvärtom blev övergreppen grövre.

Under sommaren, hösten och vintern 2021 fortsatte anmälningarna om sexuella ofredanden på bussar att komma in till Västtrafik och polisen. Dessutom åkte mannen fast sex gånger för ringa stöld, då han plockat på sig varor i olika butiker.

I december 2021, efter många avslag, fick Mannen i väst till slut ett treårigt uppehållstillstånd som flykting av Migrationsverket. Efter det accelererade hans brottslighet. Inom loppet av drygt en månad begick han tre sexuella ofredanden på bussar.

Ändå greps och häktades han inte.

-Pettersson hoppas Eritreanen är på väg hem

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Eritrean ofredade tjejer på bussar i Göteborg i över ett år – stoppades först efter våldtäkt

 1. Vad gör J.Åkesson och U.Kristersson dom lovade att det skall bli skärpning av dessa importerade dårar som kan härja fritt på Sveriges gator.
  Förmodligen kör dom samma lopp som Morgan. Pratar,Pratar, Pratar men ingen verkstad.

  12
  2
 2. Varför grips han inte och utvisas på livstid? Som sagt var, hur många fredliga svenskar är myndigheterna beredda att offra för att fortsätta med sina utopiska idéer om mångfald med villkorslös invandring.

  18
  1
 3. Migrationsverket och föreningarna Hilda och Ruben +de rödgröna partierna, svenska kyrkan och journalistkåren kommer att göra för att han ska få stanna.

  23
 4. Det är den här sortens samhälle som Anne Ramberg , Strandhäll och andra samhällsbärare eftersträvar.
  Å så har väl snubben levt i skydd av de socialdemokratiska feministerna i det korrupta Göteborg .

  28
 5. Hur många svenska flickor går det på en eritrean?
  ”Allas lika värde” har en obegriplig växlingskurs.

  40
 6. Vårt land styrs av politiker vilka stiftar lagar som myndigheter och vi väljare har att ratta oss efter.
  När ingendera av politiker, lagar eller myndigheter häller måtten då sjunker landet snabbt ner i samma klass som vissa länder i MENA, m.a.o. de flyktingar som kommer känner sig hemma.
  Vi som får stå för notan känner oss mer och mer som främlingar i VÅRT EGET L AND en känsla som de PK kallar rasism.
  Som gräddepå moset har vi fått klimatakrobater som tror att nersläckning av Sverige skall rädda världen.

  48
 7. Vi får hoppas att Pettersson har rätt, men vi får utgå ifrån att det finns verkställighetshinder, Eritrea är inte kända för att ta emot sina medborgare. Förövrigt blir en stor del av de utvisningsdömda kvar, men det är tydligen strikt sekretess på området för att inte kränka deras personliga integritet. Timbro har dock rotat i det. https://timbro.se/smedjan/grovt-kriminella-blir-outvisningsbara/
  Intressant att Migrationsverket och Socialen får yttra sig som remissinstanser i enskilda fall när domstolar ska ta beslut om utvisning.

  43
  1
 8. Ja, i Eritrea är det ju dessutom betydligt varmare än i Sverige och Göteborg vintertid…!
  Men processen hade blivit ytterst kort om han betett sig på samma sätt mot unga kvinnor i Eritrea!
  Klanernas “rättsskipning” torde vara betydlgit effektivare och snabbare än den svenska..

  61
  1

Kommentera