Hur vet de att villkor i biståndet inte fungerar utan att ha provat?

BISTÅND. Enligt den nya regeringens plus Sverigedemokraternas politik ska biståndet användas som ett medel för att få stater att ta emot återvändande medborgare, skriver SvD. Irak och Somalia är exempel på länder där biståndet kan villkoras, uppger biståndsminister Johan Forssell (M).

Steget Efter

Metoden med villkorat bistånd har kritiserats. Mats Hårsmar, biträdande kanslichef på statliga Expertgruppen för biståndsanalys, har sagt att det fungerar ”dåligt, om alls”.

– Det finns många jag har noterat som tvärsäkert säger att det inte kommer att få någon effekt. Men frågan som infaller då är hur man kan veta det utan att ha försökt, säger Johan Forsell.

Forssell understryker att det bistånd det handlar om är sådant som kopplas till staten eller närliggande organisationer, inte det som går till att främja mänskliga rättigheter.

-Pettersson tycker att biståndet ska minskas kraftigt men förstår att SD har fått kompromissa med främst L, men också M och KD. Alternativet är en rödbrun regering. Villkor borde givetvis vara obligatoriskt.

Omkring 7.000 ärenden där personer fått utvisningsbeslut som inte kunnat verkställas på grund av att hemländerna inte vill ta emot dem. Till det kommer kanske 100.000 som uppehåller sig i landet illegalt och ett svagt rättssystem som inte utvisar grova brottslingar.

Johan Forssell Sveriges biståndsminister, Foto Axel Adolfsson

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Hur vet de att villkor i biståndet inte fungerar utan att ha provat?

 1. Win – win! Antingen tar de emot sina medborgare, eller också sparar vi pengar. Slopa allt bistånd utom möjligen akut katastrofbistånd. Då får mottagarländerna ett incitament till att lyfta sina länder.

  12
 2. Allt bistånd ska omprövas årligen och vara villkorat. Inget bistånd ska betalas ut till länder eller områden som fått bistånd i mer än 20 år. Inget bistånd ska betalas ut till länder som styrs av en diktator. Inget bistånd ska betalas ut till grupper som är uppenbart fientliga mot riket.
  Inget bistånd ska betalas ut till socialistiska och/ eller muslimska grupper då dessa oftast finansierar socialistisk/ muslimsk terror.

  12
  1
 3. Om det genomförs på riktigt kan det inte ”gå dåligt” eftersom det antingen blir fungerande utvisningar eller indraget bistånd, d.v.s. mer pengar i statskassan för oss att (förhoppningsvis) använda till bättre saker än att strössla över dysfunktionella regimer. Båda alternativen är bra för oss, bättre än idag.

  25
  1
 4. En sosse vet ju allt utan att veta nånting……dessutom har dom rätt även när dom har fel….

  35
  2
 5. Socialdemokratisk logik. Det vi gör är rätt , alla andra gör fel .
  Så enkelt är det .
  Det behöver inte undersökas eller prövas .
  Sparka personalen på Sida , och ta det från början .

  45
 6. Just så , en mycket kraftig minskning och villkor som gynnar oss som betalar . Vad lismarna i politiken ägnar sig åt är inte konstruktivt i en mängd ärenden .
  God fortsättning önskar Sjöström

  39

Kommentera