”Putins dagar är räknade”

UTRIKES. Stig Fredrikson gjorde värnplikten vid Tolkskolan och inledde sin journalistiska karriär på Associated Press 1969 och gick vidare till Tidningarnas Telegrambyrå 1970. Åren 1972–1976 var han utrikeskorrespondent i Moskva.

Han var anställd vid Ekoredaktionen 1976–1979. År 1979 blev han utrikeschef vid Aktuellt och var det tills 1982 då han blev korrespondent i Washington, en tjänst som han innehade till 1986. Mellan 1987 och 1993 var han utrikeskommentator för Aktuellt. År 1993 blev han redaktionschef för Aktuellt. År 2001 lämnade han detta uppdrag för att bli utrikespolitisk kommentator i samma program. Den 31 maj 2011 gick han i pension.

Fredriksson har intervjuat Aleksandr Solzjenitsyn vid flera tillfällen, bland annat i samband med att Solzjenitsyn blev 80 år och inför hans 90-årsdag 2008. Fredrikson var under tidigt 1970-tal budbärare mellan Solzjenitsyn och delar av den väst, och hjälpte till att smuggla ut Aleksandr Solzjenitsyns böcker. Fredrikson har på senare tid brevväxlat med och skrivit en bok om den fängslade och numera frigivne oligarken Michail Chodorkovskij.

Vladimir Putins dagar som president är räknade. Det hävdar den tidigare Rysslandskorrespondenten och författaren Stig Fredrikson, 77, i en intervju. – Putin kommer inte ur det här kriget kvar på presidentposten, säger han enligt Expressen, bakom betalvägg.

Jag trodde inte att Putin skulle beordra ett fullskaligt anfallskrig mot Ukraina, trots att tecknen fanns där, jag tror att Putin är inställd på en vinteroffensiv, både från öster och kanske även från norr, Belarus, säger Stig Fredrikson.

-Pettersson tror att Vladimir Putin är desperat och kommer att hålla på så länge han kan. Den speciella militäroperationen han inledde helt i onödan och i strid med internationella och bilaterala avtal som han trodde skulle vara över på 3-4 dagar har nu pågått i drygt 300 dagar och inget slut syns. Jag hoppas Fredriksson har rätt och att det tar slut snart…

President Vladimir Putin har skrivit under flera nya lagar lagom till nyår. De flesta handlar om att kväva det som är kvar av oppositionen i landet – men några syftar också till att locka ryska män till att vilja kriga i Ukraina.

Det är den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass som rapporterar om de 92 nya lagarna som signerades av Vladimir Putin 29 december. Nyhetsbyrån skriver inte ut vad alla lagar handlar om – men av de som finns tillgängliga framgår att Putin vill locka flera ryska män till kriget i Ukraina.

”Barn till de som medverkar i ‘den särskilda militära operationen’ får förtur till högre utbildning”, skriver nyhetsbyrån.

Andra lagar, som även har beskrivits av den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) och den oberoende sajten Mediazona, tyder på att Putin nu försöker kväva det som är kvar av oppositionen i landet. I synnerhet de som opponerar sig mot just kriget.

Enligt Mediazona kan nu aktioner som av Ryssland klassas som sabotage ge livstids fängelse. Det blir även straffbart med 10-20 års fängelse för medhjälp till sabotage – än strängare blir straffet för den som övar inför ett sabotage eller organiserar ett sådant.

Det blir även straffbart med fem till tio års fängelse att vara medlem i en ”sabotagegrupp”.

”Kreml fortsätter att manipulera sin lagbok för att öka dess makt, med hjälp av ett vagt språk försöker man eliminera och hota de som när ukrainska sympatier”, skriver ISW och fortsätter:

”Lagarna är ett led i återkommande försök av Ryssland att kväsa landets opposition och stärka Kremls kontroll över den redan begränsade fria informationen i landet”.

Bortsett sabotagelagar förbjuder Ryssland även personer att ”vanhelga” Sankt Georgsbandet – ett helgon som kommit att bli en symbol som starkt förknippas med den ryska militären.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “”Putins dagar är räknade”

  • Tänk att du fattar det Håkan, du är väl pensionär och har inte så lång tid kvar! Ändå ägnar du tiden till att argumentera för sådant som förstör för oss andra. Beror det på avundsjuka?

   8
   1
   • Argumentera gärna mot globalismen men att ersätta den med tyranner som stjäl landets tillgångar och förhindrar folket att tala fritt är som att utrota covid genom att sprida ebola. Galenskap! Om du verkligen tror på det du säger så ta med familjen och sök asyl i tex Nordkorea. Ingen tvingar dig att bo här, det är helt fritt! Det du håller på med är rena dumheter!

  • Att det finns islamister här i landet som genast ger sig på oss som inte vill veta av islams utbredning på våra breddgrader är ju inget nytt.
   Och nu har vi även fått veta att det även finns personer i vårt land som rättfärdigare Putins dårskaper,
   Dvs om alla “tummen-ner” markeringar här på Pettersson inte levereras från Ryssland?

   28
   10
 1. -Pettersson tror att Vladimir Putin är desperat och kommer att hålla på så länge han kan.

  -Granne tror att om och när Putin är “desperat”, kommer han vilja “rädda” hundratusentals ryska solvater och ukrainare genom att börja bomba dom ukrainska soldaternas grouperingar med ett visst antal taktiska kärnvapen per dag. Och om vissa Nato-länder skulle attakera ryska trupper för detta skulle det besvaras med 1 megaton av kärnkärlek levererat till ingriparens huvudstad.

  Till exempel om jag våre detta “desperat mr. Putin” skulle mitt nyårstal lova ge ukrainska militär gruperingar två taktiska 50kiloton atombomber den 2.1.2023 och därefter tio stycken varje dag tills ukrainare ger upp. Och ifall att någon skulle lyckas skuta ned dessa 50kt bomber, skulle samma målområde genast bombas igen med 250kilotons ladning. Ukrainare får därefter kapitulera då när det tycker att de har fått tillräckligt många bomber.

  Gott Nytt År

  18
  47
  • Nazisten i öst, dröm du vidare, startar Putin ett kärnvapenkrig är det slutet på Ryssland.

   40
   18
  • Ska bli spännande att se om USA tänker skänka kärnvapen till Ukraina som Ukraina fritt kan förfoga över.

   34
   7
  • Även om Putin skulle spåra ur och vilja begå utökat självmord genom att trycka på knappen är det tveksamt om militärledningen skulle lyda. Det skulle bli ett självmordsuppdrag som raderar såväl dem själva som deras familjer. Du har glömt att kärnvapen, riktas mot Ryssland just nu från minst tre olika länder…

   Inför ett kärnvapenhot kan man välja två olika förhållningssätt. Det ena är att låta terroristen förstå att man kommer slå tillbaka, det andra är att låta terroristen förstå att man kommer ge upp. Under vilken förutsättning tror du att terroristen kommer välja att använda kärnvapen?

   22
   9
   • Svar: länder med kärnvapen behöver inte ge upp om ryssarna massmördar ukrainare med kärnvapen.

    Deras alternativ är att bestemma om ska tvinga deras eget befolkning att begå kollektiv självmord för att hämnas FÖR någon korrupt östeuropeiska landets lidandets skull. Henry Kissinger har avslöjat att USA skulle troligen inte ha slagit mot soviet med kärnvapen ens om soviet hade anfallit USAs allierade i Europa. Naivt att tro att USA skulle begå kollektivt självmord för Ukrainas skull heller.

    Försök skriva ned följande Bidens tal, och se hur dumt det låter:
    “Kära amerikaner på grund av att ryssarna har börjat kärnvapenbomba ukraiska trupper, vi ska slå mot ryssar fast vi vet att ryssarna kommer att kärnvapenbomba amerikanska storstäder.”

    Nej, kriget skulle vara över inom tre dagar om Putin väljer att kärnvapenbomba ukraiska truppsamlingar och “endast” döda till exempel 1000 ukrainare med varje bomp.
    Max 32 kärnladdningar
    -> max 32 tusen döda ukrainare

    Det nuvarande sättet att kriga kommer att leda till döden av många hundratusen ryssar+ukrainare.

    Jag tycker inte alls om detta lösningen men Putin är, liksom alla andra av värdens despoter, en narsisist och det enda man kan räkna med dom är att om det behövs de är villiga att offra varenda en av sina landsman för sitt eget överlevnads skull… som Hitler. Hitler skulle inte tveka kärnvapenanvändning ett enda ögonblick.

    8
    14
   • Kanske, kanske inte…? OM du har rätt så betyder det att Nordkorea kan återförenas med Sydkorea och Taiwan med diktaturkina bara genom att Kina och Nordkorea hotar med, eller använder taktiska kärnvapen. Vad har Iran på sin önskelista tro? Det blir fritt fram för alla terrorstater. Frågan är om USA och Europa (som också har kärnvapen) vill betala det priset. Vi kan också räkna med att Putin fortsätter och tar de länder han vill om det blir så enkelt. Nej, granne, jag tror fortfarande inte på din teori. Det finns en röd linje som gör att Putin måste stoppas eftersom alternativet är för dyrt. Jag tycker att den linjen redan har passerats och att varje raket mot Ukraina ska leda till en långdistansrobot mot Ryssland.

    13
    4
 2. Inget nyttdet är en tidsfråga innan man bär ut Putin och gräver ner honnom i närmaste gödselstack!!
  Det stora frågan är vad kommer detta att kosta Ryssland ?

  Man Kani alla fall konstatera att det är ukriana som är arvtagare till Sovjetunionen och Ryssland kommer att krympa i hop till en enklav alltså en satelitstat !!

  Sen bör man se upp med gamla Sovjet stater dom har en konstig inställning till demokrati . Dessutom saknar man förmåga att konkurrera enda möjligheten är att med våld aligerat sig med skurkstater .
  Det skall bli intressant att se hur Sovjetunionen ser ut om tio till tjugo år

  30
  16
 3. Liknar Hitler som ju också häll på till tom han insåg att det är kört och tog livet av sig. Samma kommer att hända med Putler men det kan ta tid och ställa till med ytterligare elände. Sen kommer Ryska folket att ha en gigantisk nota att betala för all förstörelse mord och terror som deras ledare åstadkommit.

  49
  18

Kommentera