Varför tar journalistförbundet avstånd från Fröding, Lagerlöf och Strindberg?

KULTUR. En kulturkanon är ett rättesnöre för kultur. Tanken är att det finns vissa verk som är särskilt framträdande och karakteristiska och som därmed kan utgöra en del av en kulturkanon över ett land, en tid eller en civilisation. Danmark har en kulturkanon sedan 2006. Norge har en kulturkanon. I Sverige under valrörelsen 2006 hade Cecilia Wikström (Folkpartiet, nuvarande Liberalerna) föreslagit att Sverige ska ha en litterär kanon vald av till exempel Skolverket eller Svenska Akademien. Det blev startpunkten för den så kallade kanondebatten. När riksdagspartierna blivit frågade om saken 2022 har Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna varit positivt inställda till en kulturkanon, Moderaterna tveksamma och övriga partier negativa.

-Pettersson vet inte riktigt vad som är det rätta, men tycker vi ska kämpa för den västerländska kulturen som kommer från de gamla grekerna, judendomen och kristendomen. Alla alternativ jag känner till är sämre.

Journalistförbundet är aktivister och emot, jag trodde journalister skulle förklara opartiskt och underlätta för andra att fatta beslut.

Journalistförbundet ställer sig öppet på de vänsterblivnas sida och visar att de är emot en lista på svensk och internationell litteratur som lärare kan välja om de vill ha bra litteratur för eleverna att läsa. Det är ett politiskt ställningstagande på en sådan nivå att journalister inte längre kan hävda de är opartiska! Journalister som skolbarn borde bli bättre pålästa…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Varför tar journalistförbundet avstånd från Fröding, Lagerlöf och Strindberg?

 1. Vänsterfeministerna har okuperat i princip alla offentliga myndigheter. Tyvärr fattade jag allt för sent att det var lönlöst att göra karriär i offentligheten om du inte hejade på vänsterfeministerna. Samma om du skulle söka stöd från stat eller kommun.

 2. De flesta av dagens “journalister” är inga journalister på riktigt. Dyngmurvlar är en mer korrekt benämning.

 3. De har aldrig läst Fröding, Lagerlöf och Strindberg. Lärarana på “Journalisthögskolan” sa att de var Sverigedemokrater och således förbjuden litteratur.

  18
 4. Ingen hemlighet att i princip hela journalistkåren är extremvänster, även skattefinansierade SVT, UR och SR. TV4 ägs väl numera av Telia som väl är halvstatligt. TV4 ägdes tidigare av Bonniers och det säger ju en hel del

  29
 5. Att utbilda sig till journalist innebär att vederbörande hamnar i en vänsterradikal miljö och har därmed svårt att hävda annan åsikt – om man skall/vill “lyckas”.
  Majoriteten i gruppen journalister är rädda att avvika och följer mainstream; deras framtid hänger på MSM; denna grupp är -som bekant – vänsterinriktad. Man tvingas alltså in i ett tänkande om man vill göra karriär.
  Som tur är finns det starka personer som trotsar “spelreglerna”. Många här på nätet vilket vi kan skatta oss lyckliga för!

  36
 6. Journalistförbundet är väl infiltrerat som allah andra statliga myndigheter och verk.

  Allt som kan anses som svenskt skall förringas

  Fascist Ryssland anser att Ukraina inte har någon egen kultur och kan därför elimineras och de “goda o dumma” svenskarna tycker detsamma om sig själva. Undrar vad fascist Putin tycker om det. Att förgöra Sverige kanske är OK då de inte har någon egen kultur.

  15
  7
 7. Nä, stryp alla svenskförankrade tankar.
  Det underlättar ju ÖVERTAGANDET
  Böj rygg för den nya tron!

  16
  1
 8. Jag älskade Lagerlöfs Nils pyssling som barn, nu som gammal läste jag om den, den är föråldrad. Svårläst. Men andra av hennes verk står sig nog.

  6
  24
  • Och när skrev Lagerlöf Nils Pyssling??
   Var det kanske en specialutgåva bara för dig?

   22
 9. Förra regeringens KULTUR-minister hävdade att det ej fanns någon svensk KULTUR. Nuvarande KULTUR-minister hävdar likaså att det ej finns någon svensk KULTUR. Ändå fick dom behålla jobbet, trots att uppdraget tydligen ej existerar. Men den paradoxala dumheten frodas alltjämt för fullt.

  44
 10. SJF, Socialistiska JournalistFörbundet, är i grund och botten socialister.
  Socialister är per definition idioter.

  40
  2
 11. Därför att de flesta av dagens journalister är mer eller mindre hjärndöda dönickar som bara ljuger mörkar och pixlar allt som är obekväma sanningar.

  51
  1

Kommentera