Ytterligare försvarsmateriel på väg

FÖRSVARSMAKTEN. Fler bandvagnar, fler pansarvärnsrobotar och den fjärde eldenheten av luftvärnssystem 103 patriot är på väg in i Försvarsmakten via FMV, Försvarets materielverk, som upphandlar, utvecklar och levererar materiel och tjänster till det svenska försvaret.

Bandvagn 410 kommer från BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

FMV har tecknat ramavtal med BAE Systems Hägglunds gällande ytterligare leveranser av min- och splitterskyddade bandvagnar, Bv 410. Ett första avrop omfattar totalt 436 bandvagnar i olika varianter fördelat på tre nationer, Sverige, Tyskland och Storbritannien, varav 236 går till Sverige.

FMV har också fått i uppdrag av Försvarsmakten att utöka pansarvärnsförmågan och anskaffa ytterligare pansarvärnsrobot 57, som är ett lätt, buret, system för bekämpning av stridsfordon. Systemet är av engångstyp, hanteras av en enskild soldat och verkar från 20 – 600 meter.

Nyligen lämnade FMV också över den fjärde och sista eldenheten i Luftvärnssystem 103, Patriot, till Försvarsmakten. Luftvärnssystem 103 är ett avancerat luftförsvarssystem som klarar att bekämpa mycket snabba ballistiska missiler, kryssningsrobotar och flygplan. I de fyra eldenheter som FMV nu levererat ingår även stridsledningscentral, spanings- och eldledningsradar, elverk och lavetter. Till materielen hör även de fordon som bär de olika komponenterna och de två typer av robotar som systemet avfyrar. Nu återstår det bara att leverera viss reservmateriel som är försenad från USA. Det sker under nästa år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Ytterligare försvarsmateriel på väg

 1. USA lägger 7% av sin militärbudget på Ukraina. Relativt lite pengar. Putin däremot har mycket stora problem att få ihop pengar, soldater, vapen och övrigt materiel.

  Du gamling, jag sparade för en tid sen en länk till ditt inlägg där du förutspådde att krigslyckan skulle vända för ryssarna när vintern kom till Ukraina. Med facit i hand kan vi konstatera att du hade lika fel då som du alltid har annars…

  9
  3
 2. Ja krigsmatrialet har lång livslängd i freds tid? Så det mesta är omodernt det ger värden en möjlighet att förnya sina arsenalen ! Det senast är ju drönare och här har man en stor utväxsnings potential med al och dyligt !?
  Så det är ganska sunt att byta ut det gamla som bara kostar underhöll.
  Och detta är ju särskilt viktigt att ha i tankarna det sket är ju faktiskt det att en stormakt har överfallit en mindre stat det är om möjligt vidrigare än USA krigföringen i Vietnam.
  Det innebär ju i praktiken att ukriana bör få allt dom vill ha !! Utom soldater från den anglosaxisk värden

  10
  6
 3. Kriget i Ukraina dränerar Nato-ländernas vapenlager.
  Den amerikanska förmågan att förse Ukraina med vapen är inte byggd för ett långt krig.
  Västvärlden är snart som ett försvarslöst barn med medborgare som lever som i ett U-LAND.
  Hatet mot Putin är tydligen så stort att man hellre begår ett kollektivt självmord.
  Det finns inga pengar till välfärden längre men att kasta ut mång miljarder på vapen, bistånd, invandring och en påhittad corana fond är inga problem.
  Då finns det både pengar och snabba lösningar.

  https://www.washingtonpost.com/national-security/2022/12/23/ukraine-weapons-biden/

  16
  32

Kommentera