SVT: Tillsats i julskinkan kan öka risken för cancer

PUBLIC SERVICE. Public services budget för 2022 är 8.909 miljoner skattekronor. Av det får SVT 5.245 miljoner kronor, Sveriges Radio 3.201 miljoner kronor och Utbildnings Radion 463 miljoner kronor. För det får vi från SVT bland annat fullständigt onödiga artikel. SVT berättar veckan innan jul i rubriken att det är farligt att äta julskinka.

Längre ned i artikeln står dock, att hälsoriskerna ökar inte bara för att man äter julskinka några veckor om året. Om man däremot vet med sig att man äter mycket rött kött och chark under hela året tycker jag att man både för hälsans och miljöns skull kan försöka vrida om till lite mer vegetarisk kost, säger Emma Halldin Ankarberg.

Nitrit och nitrat omvandlas i kroppen till nitrosaminer vilka i vissa fall kan orsaka cancer. Det gör att man vill minska exponeringen. Samtidigt är nitrit ett bakteriedödande konserveringsmedel som ska förhindra den farliga förgiftningen botulism. Det gör även skinka rosa, men nu utvecklas nya metoder för att färga köttet.

Nitrat och nitrit förekommer naturligt i mat, tex i gröna grönsaker. Det har därför varit svårt att avgöra tillsatsernas betydelse. EFSA baserar sina nya slutsatser på koststudier och risken för cancer i djurförsök, framför allt levercancer hos råttor.

En fransk studie påvisade tidigare i år ett samband mellan nitrosaminer och tjocktarmscancer.

Tillsatsämnena nitrit och nitrat heter E249-E252 på innehållsförteckningen.

Krav-märkt skinka innehåller inte nitrit. Detsamma gäller skinka i Finland, medan i Danmark finns ett EU-undantag att begränsa användingen.

På Livsmedelsverkets hemsida står:

 • Nitrat finns bland annat naturligt i gröna bladväxter som till exempel spenat, sallad och ruccola. Nitrit finns också naturligt i grönsaker, men i mycket mindre mängder än nitrat.
 • Nitrat och nitrit kan finnas i dricksvatten från egen brunn.
 • Nitrat och nitrit kan finnas i de livsmedel där tillsatserna är godkända, till exempel i charkprodukter.

Det allra mesta nitrat och nitrit vi får i oss kommer från grönsaker. En del av nitratet i grönsakerna kan omvandlas till nitrit, framför allt med hjälp av så kallade nitratreducerande bakterier i munnen.

-Pettersson förstår inte SVT, i rubriken står det, i varje fall underförstått, att julskinka kan ge cancer. I texten är julskinkan ofarlig men SVT uppmanar oss att äta mer grönsaker där det enligt Livsmedelsverket finns mest nitrat och nitrit i.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “SVT: Tillsats i julskinkan kan öka risken för cancer

 1. Vad fan halaslaktar man gris i Sverige som är förbjudet enligt lag och gris som dom inte äter det står på förpacningen att skinka kommer från Lappland det kan väl inte stämma?

 2. Svenska bönder försvinner i rask takt på grund av pålagor och skatter, vi tvingas då importera maten, dock inte från Holland som också avveklar bönder så fort det är möjligt. Ni får äta gräs och insekter framöver. Samma utveckling som elmarknaden, ni vaknar när potatisen kostar 100 kr/kg.

  13
 3. De kreativa hjärnorna i media letar vinklar på nyheter som minskar köttätandet i Sverige. Jag gissar att de tänker “ja, om vi kan minska antalet sålda julskinkor så är det en bra vinst och en bit på vägen”. Och sedan hittar man på en. ny artikel som ska minska någon tiondels procent osv

 4. Jag minns 1977, då var en professor Rappe igång om att nitrit i skärvätskor, rostskydd, som användes vid svarvning kunde som små droppar hamna i svarvarens mun, vidare ner till magsäcken där nitriten tillsammans med magsyran skulle bilda canserogena nitrosaminer.
  När det senare framkom att nitrat- och nitrithalterna i en stor del av Sveriges brunnar var ansenliga och att de i så fall kanske skulle behöva stängas, ja då dog all debatt i Sverige om nitrosaminer.

 5. Askorbinsyra (C vitamin), Isoaskorbinsyra (stereo isomer C vitamin) som finns i välsorterade krydd hyllor, och E vitamin neutraliserar bildning av nitrosamin i magsäcken…
  Kanske lämpligt att en del studerar lite metabolisk kemi innan innan det skrivs en massa skit. Så det är bara att käka på och variera intaget med lite vitaminer !

  14
 6. Bara SVT’s veganer som fått luft under vingarna.
  Nog för att de finns de som tror på det.
  För mig är SVT bara något att skratta åt, utom deras humor program.

  19
 7. SVT skulle slagit upp Livsmedelsverkets hemsida först:
  “Det allra mesta nitrat och nitrit vi får i oss kommer från grönsaker. En del av nitratet i grönsakerna kan omvandlas till nitrit, framför allt med hjälp av så kallade nitratreducerande bakterier i munnen.”
  Men då blir det Dålig Stämning(tm) över hela golvet i parasiternas högborg, radio och TV-huset.
  “Några exempel på livsmedel som kan ge stora mängder nitrat/nitrit om du dricker dem regelbundet är:
  >smoothies baserade på exempelvis rödbeta, spenat och ruccola och om dryckerna dessutom förvaras i rumstemperatur.
  >nitratrika drycker, som till exempel rödbetsjuice, för att öka prestationsförmågan.”
  Ajajaj, hur går det för alla vego-kultister? Blir sura miner istället för vita miner på Slöddermalm då.
  Man kan också lära sig /varför/ nitrit tillsätts i charkprodukter, och vi ska vara dj*vligt glada att så görs:
  “Nitrit används ofta som livsmedelstillsats i charkprodukter för att förhindra att bakterien Clostridium botulinum tillväxer.”
  Slå för all del upp botulism och läs förloppet och prognosen.

  21
 8. Ett bevis på msm:s vänstervridenhet är glädjedödandet. När man inte kan kreera något själv förstör man för andra, skadeglädje är normen. Varje helg, varje firande, ska fördärvas med larmrapporter om högtidens viktigaste ingredienser eller maträtter. Hånskratten hörs nästan från tv- och tidningsredaktioner: ”Där får dom svärje-vännerna! Sug på det ni, borgarbrackor!”
  Ramadan, denna ursvenska helg, är förstås undantagen. Då äts minsann bara ren, ekologiskt framställd, hälsokost. Och så gott som är sen!

  17
 9. “… men SVT uppmanar oss att äta mer grönsaker där det enligt Livsmedelsverket finns mest nitrat och nitrit i.” – som kan ge oss cancer enligt SVT.

  16
 10. Ytterligare ett förtäckt steg mot kalifatet. Att äta julskinka ger ju inga inkomster till IS. Däremot Halal-mat…med tveksamt innehåll.

  21
  1
 11. Det är märkvärdigt att SVT alltid ska hålla på med sina pekpinnar.Du ska göra si eller så hela tiden.Man behandla sina tittare som små barn som måste uppfostras.Nu ska det ätas veganskt för hela slanten dessutom.Nu när vi måste elransonera så ska vi fylla tvättmaskinerna helt och snabbduscha.Tack ,vi förstår det SVT.Om jag äter julskinka en gång om året kommer jag garanterat överleva det också….Som efterrätt ska vi även ha klimatångest,matångest och nu även elångest om vi råkar ha en ljusslinga i trädgården som lyser upp.Aja,baja !!

  27
  1
  • Festskinka eller vinterskinka kanske? Snart i en butik nära dig. Gjord på korrekt slaktad, 3d sprutad växtbas.

   Julskinkan fasas nog ut snart pga för dåligt kundunderlag.

   10
   2

Kommentera