Nu väntar brunkol i vägguttagen

ENERGIPOLITIK. Efter kärnkraftsnedläggningen varnar experter nu för att brunkol är vad som kommer vara skillnaden mellan frånkoppling och ström i vinter. ”Det är den absolut smutsigaste elproduktionen som finns. Grattis – det här är vad Tyskland har att exportera”, säger Staffan Reveman, expert på tysk energiförsörjning till Tidningen Näringslivet.

Brunkolsverk i Tyskland Foto: Paul Langrock

Ett av de mest primitiva sätten att skapa elektricitet är att bryta och bränna kol. Förbränningen driver ångturbiner vilka i sin tur driver generatorer som skapar elektricitet. Förbränning av kol har haft en avgörande roll i industrialismen med start under mitten av 1700-talet. Först till ångmaskiner och värme för att sedan övergå till produktion av elektricitet. Drivkrafterna har bland annat varit att det är billigt, enkelt att transportera och finns i stora och lättillgängliga mängder.

Men kolkraft är också det mest smutsiga kraftslaget som finns när det gäller utsläpp av växthusgaser och tungmetaller som påverkar miljön och människors liv och hälsa. Olika källor åberopar olika siffror men den vetenskapliga datatjänsten Our World in Data, som sammanställer forskning runtom i världen, anger exempelvis att brunkolskraft i genomsnitt orsakar 32,72 dödsfall per terrawattimme producerad el. Därutöver tillkommer en lång rad problem med allt från astma till prematur födsel. Därför har ekonomiskt välutvecklade länder under större delen av 1900-talet genom olika metoder försökt rena utsläppen från kolkraften, och avveckla den i den mån man kan.

På grund av den dramatiska kärnkraftsnedläggningen i Tyskland och andra länder som exempelvis Sverige samt vägvalet rysk gas framför andra planerbara källor gör dock kolen nu comeback i Europa och går starkare än på länge. Kolaktierna rusar i takt med att gamla kraftverk dammas av.

”Motståndet mot kärnkraft i Tyskland drivs av religiöst ideologiska orsaker. Det finns inget grönt med den här satsningen – tvärtom är det en fullständig katastrof för klimatet. Vad ni än gör i Sverige, kopiera inte tysk energipolitik”.

Läs vidare…

-Pettersson noterar att idag har det oljeeldade Karlshamnverket dragit igång, trots det importerar vi el från Finland, Norge, Litauen och Polen. Häromdagen importerade vi även från Danmark och Tyskland.

Döda per energikälla. Brunkol och kol är överlägset farligast men notera att vindkraft är farligare än kärnkraft.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Nu väntar brunkol i vägguttagen

 1. Ja, det är FULLSTÄNDIG KATASTROF!!!

  Men Merkels Tyskland, är inte heller ett dugg bättre!!!

  DESSA USLA SAMHÄLLSFÖRSTÖRANDE PK-POLITIKER!!!

 2. Just nu har propeller-per och sura-Märta tidernas möjlighet att visa vad vind-möllorna går för, sätt igång dom allihop, så vi får energi.

 3. Det är märkligt hur dålig förmågan är, när det gäller, orsak och verkan.
  Landets mest framträdande idiot, de senaste 10åren, rikspuckot Stefan Löfven, valde att omge sig med människor, med enda merit, att de överlevt, efter att blivit tappade i golvet, med huvudet före, som barn. Jag tänker på Stenevi, Bolund och Tokfnatt.
  Nu har det hänt, som experter varnade för. Energibristen är förödande för ett industriland.
  Den mentalt begränsade statsministern, satte sig i knäet på kärringen Merkel, och lät vansinnet från Mp styra energipolitiken.
  Tack alla retarderade sosseröstare!
  Jag hoppas ni fryser, att det blir svart och julklappspengarna hamnar i elbolagens fickor.

  31
  • Jag tillhörde dem som trodde vätgas kunde vara framtiden men det är uppenbart att det är en energislukande återvändsgränd. Det förefaller vara så att alla “klimatvänliga” alternativ i slutändan gör av med mer energi än det vi har idag.

   3
   1
   • När vi får IV generationens kärnkraft som arbetar vid 850 till 900 grader Celsius, då kan man göra mycket energieffektiv elektrolys av vatten. Kärnkraftverket levererar el ut på nätet under höglasttid och elektrolyserar vatten till vätgas och syrgas under låglasttid.
    Ju högre temperatur för elektrolysen desto mindre elbehov, och uppe vid 2300 grader behövs ingen el alls, utan det blir ren termolys.

  • Satsa på kolkraft nu när stollarna lagt ner kärnkraften. CO2 är livets gas förutsättningen för allt liv på jorden.
   Under tiden ska vi åtala dom ansvariga för energikrisen nedlagda kärnkraftverk.
   Låt sunt förnuft råda klimatsekten måste bannlysas från allt inflytande.

   37
   • Om kolkraftverken är utrustade med effektiva elektrofilter och slangfilter som tar hand om alla partiklar så är de alldeles utmärkta för miljön.
    Klimatet påverkar de inte mätbart eftersom koldioxiden inte kan konkurrera med vattenångan som återstrålare mot jordytan, och molnen fungerar som Jordens termostat när de reflekterar solstrålning ut i rymden.
    Den extra koldioxiden stimulerar dock all växtlighet varför skördarna ökar och ökenarealerna minskar.

    20
    2
   • Håkan Dahlberg!
    Du vet vad du talar om. I Kina och Indien byggs massor av kolkraft, vilket innebär att renade utsläpp, främst från bl a tungmetaller och kolpartiklar, så har beskogningen i resp länder ÖKAT synbarligen från sattelliter. Dels så ökar CO2, vilket ökar tillväxten hos skogar och att skogarna tål torka bättre. Dels så slipper befolkningarna gå ut i skogarna och skövla för att få ved till uppvärmning resp matlagning. Nedskitningen (partilkelnedafallet) i Himalayas glaciärer har minskat till den grad att avsmältningen till stor del stagnerat. Något 10-tal år ytterligare så torde glaciärerna börja expandera igen.

    Dessutom är jorden sedan ca 2017 på väg in i en kallperiod som kommer att pågå till ca 2060 innan det på nytt blir en varmare period med utgångsläge motsvarande vad som gällde ca 1979. Allt enligt NASA.

    10
    2
  • Ära den som äras bör.
   Det är sossarna som fattade besluten och det är sossarna som är ansvariga.
   De kunde när som helst säga nej när vattenmelonerna kom med sina krav.

   18
 4. Jag tror iofs. att rätt många har trillat ner från tak när de mixtrat med solceller, så det energislaget slår säkert också kärnkraften.

  19
 5. Boxberg och Jänchswalde i Tyskland. Enormt STORA BRUNKOLARE med rötter i DDR-tiden. Tidigare också ägda av … Vattenfall !

  Belchatow i Polen. Europas STÖRSTA BRUNKOLARE och största utsläppare av CO2 …
  Tack för det MP för det var väl inte så här ni hade tänkt ?
  Eller om ni ens tänkte såpass långt !

  32
  • Arvet efter Mütter Merkel är förödande, havererat energin, förödande invandring från Mena och släppt in miljösekten i politiken.

   42

Kommentera