Cementa får fortsätta bryta kalksten

INDUSTRI & MILJÖ. Högsta förvaltningsdomstolen har kommit fram till att regeringens beslut om undantag från krav på miljöbedömning och att ge Cementa AB ett tillfälligt tillstånd till täkt av kalksten inte strider mot någon rättsregel.

Cementa i Slite, Gotland,

Cementas tidigare tillstånd till täkt av kalksten löpte ut under hösten 2021. Innan tillståndet löpte ut antog riksdagen en tillfällig lag om ändring i miljöbalken som gjorde det möjligt för regeringen att pröva ansökningar om tidsbegränsade tillstånd att bedriva verksamhet som avser täkt av kalksten. Regeringen fattade två beslut med stöd av de nya bestämmelserna. Dels undantogs Cementas verksamhet från sedvanliga krav på miljöbedömning, dels gavs Cementa ett tidsbegränsat tillstånd att bryta kalksten med mera.

Fyra miljöorganisationer ansökte om rättsprövning av regeringens beslut. De anser att de nya bestämmelserna strider mot grundlagen dels då de är avsedda att tillämpas endast i detta specifika fall, vilket strider mot kravet på föreskriftsgeneralitet, dels då myndigheter och andra aktörer inte fått tillräcklig tid att yttra sig över regeringens lagförslag, vilket innebär att lagstiftningsärendet inte bereddes på det sätt som krävs innan lagen antogs.

Högsta förvaltningsdomstolen anser att den tillämpade lagstiftningen inte strider mot kravet på föreskriftsgeneralitet.

Nipsippa Bild från Cementa

Såväl regeringen som sökandena anser att Cementas verksamhet kan påverka grundvattnets status negativt. Det finns dock en undantagsmöjlighet som innebär att verksamheten under vissa förutsättningar ändå kan tillåtas. Regeringen bedömde att dessa förutsättningar var uppfyllda. Högsta förvaltningsdomstolen anser att regeringens beslut i den delen håller sig inom det bedömningsutrymme som bestämmelserna medger.

Regeringen bedömde att det krävs Natura 2000-tillstånd för tre områden i närheten av verksamhetsområdet och att förutsättningarna för att meddela sådant tillstånd var uppfyllda. Även i den delen anser Högsta förvaltningsdomstolen att regeringens beslut ligger inom det bedömningsutrymme som bestämmelserna medger.

När det gäller artskyddet bedömde regeringen att verksamheten inte påverkar de aktuella arternas fortplantningsområden och viloplatser. Högsta förvaltningsdomstolen anser att regeringens ställningstagande i detta avseende inte strider mot någon rättsregel.

Högsta förvaltningsdomstolen har därmed funnit att regeringens beslut inte strider mot någon rättsregel och att regeringens beslut därför ska stå fast.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Cementa får fortsätta bryta kalksten

 1. Hela Gotland består av kalk, när Gotland är borta får man börja med Öland som också består av kalk, dessutom är stora delar av den ön öde och till ingen nytta.

  2
  2
 2. Ovanligt med ett vettigt beslut. Dessa miljödårar som jobbar frenetiskt på att göra 100 000 tals svenska arbetare arbetslösa och förvärra bostadskrisen till max. De borde fängslas på livstid dessa samhällsfarliga dårar.

  16
  1
 3. Det är för sent .. cementa kommer ju att drabbas av dessa el priser som alla andra det är ju dumt att försöka ersätta el med gas som Putin kontrollerar! Det är ju då att arbetslöshet är ett fakta på Gotland och den kommer att axelerers det enda som gotlänningar kan leva på är kniv mord och Almedalen ! Enklaste sättet är att ta bort bidrag som gotlans till lägg 0.2%0av alla fakturor subventionerar gotlandstrafiken..

  Ett bra sätt att lösa problemet är att förbjuda folk att åka från Gotland lägg ned färjan för kommer Almedalsveckan bli längre och så kan man skicka dit jihadister och asylanter ? Dom kan försvara Gotland mot putin

  5
  1
 4. Ofattbart märkligt beslut som bl.a gynnar ett enskilt företag.
  Svensk lagföring är VÄLDIGT konstigt.

  7
  12
  • Fattar du inte att cement är bra för svensk industri? Vill du att kalken kommer från kina, eller har du rökt på?

   26
   2
   • Kors i taket

    Man får tydligen bedriva verksamhet i Sverige. Trots miljöaktivisterna.

    19
    1
   • Svensk lag måste gälla.
    Att göra speciella undantag för privata företag är helt FEL.
    Vad har hänt med domstolar och folk som inte fattar hur fel detta är.

    1
    8

Kommentera