Theodor Engström döms för mord och förberedelse till terroristbrott. Straffet blir rättspsykiatrisk vård

BROTTSLIGHET. Gotlands tingsrätt, målnummer: B 808-22, dömer den 33-årige Theodor Engström, som stått åtalad för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott i samband med Almedalsveckan 2022 idag för mord och förberedelse till terroristbrott till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Gärningsmannen ska också betala skadestånd till de efterlevande.

Theodor Engström Foto: Polisen

Den 6 juli 2022 knivdödade den Theodor Engström Sveriges psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren, i centrala Visby under den pågående Almedalsveckan. Mannen åtalades för terroristbrott genom mord. Han åtalades också för förberedelse till terroristbrott genom mord eller grov misshandel där en partiledare, Annie Lööf (C) var det tilltänka offret. Mannen har erkänt gärningarna.

Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, säger lagmannen Per Sundberg, som varit ordförande vid rättegången.

I fråga om åtalet för förberedelse för terroristbrott konstaterar tingsrätten att 33-åringen skaffat vapen och kartlagt partiledaren i syfte att angripa henne och att det funnits en risk för att brottet skulle komma att genomföras. Tingsrätten dömer därför gärningsmannen för förberedelse till terroristbrott enligt åtalet.

Tingsrätten bedömer att brottet, om det hade genomförts, hade kunnat få allvarliga följder och kunnat skada landet och 33-åringens syfte var också att injaga skräck i befolkningen, säger Per Sundberg.

Straffet för brotten

33-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning där bedömningen är att han både vid gärningen och vid undersökningen led av en allvarlig psykisk störning och att han har behov av rättspsykiatrisk vård. Tingsrätten bedömer att straffvärdet för brottet är fängelse på livstid men att straffet ska bestämmas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning,

33-åringen ska betala skadestånd till efterlevande till psykiatrisamordnaren med sammanlagt närmare 700 000 kr. Tingsrätten avslår dock partiledarens krav på skadestånd för kränkning till följd av förberedelsebrottet eftersom skadeståndslagen inte medger att kränkningsersättning döms ut för sådana förberedelsebrott.

Mannen döms också för narkotikabrott och ska stanna kvar i häktet.

En nämndeman är skiljaktig och vill döma mannen för terroristbrott i stället för mord och bifalla partiledarens skadeståndsyrkande.

Domen kan överklagas.

***

TIDIGARE 2022-11-15 Åklagaren vill ge Theodor Engström livstid

TERRORISM. Åklagare Henrik Olin yrkar på livstids fängelse för terroråtalade Theodor Engström efter knivdådet i Almedalen.

Det är sällan man sitter i en rättegång och har ett så solitt bevisläge kring ett mord som vi har i det här läget, säger Olin.

Strax före yrkandet fick Engström föras ut ur rättssalen eftersom han inte var tyst. ”You’re attacking my reality!” och ”I’m done!” ropade Engströmj.

Tisdagen var rättegångens sista dag. 33-åringen står åtalad för terroristbrott genom mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren, och förberedelse till terroristbrott genom planerna på att mörda C-ledaren Annie Lööf. Lööf är en av dem som hörts under rättegången.

Det faktum att en rättspsykiatrisk undersökning visat att Engström lider av en allvarlig psykiatrisk störning kan påverka straffet.

***

TIDIGARE 2022-11-01 Theodor Engström åtalas för terrorbrott i Visby

TERRORISM. 33-årige Theodor Engström åtalas för terrorbrott efter mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan. Enligt åtalet ska han även ha haft med sig pilbåge och svärd för att döda eller skada C-ledaren Annie Lööf.

Engström åtalas för terroristbrott för mordet på Wieselgren, och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på Lööf. Han har medgett terroristbrott och erkänt mordet.

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

Gotlands tingsrätt: Målnummer B 808-22.

TIDIGARE 2022-08-16 Theodor Engström har erkänt terrorbrott

TERRORISM. Theodor Engström som är häktad misstänkt för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby har medget terroristbrott, säger Engströms advokat till Hela Gotland, bakom betalvägg.

Theodor Engström. Foto: Expo

Under omhäktningsförhandlingarna i dag har det beslutats att Engström ska vara fortsatt häktad. Engström hade själv inga invändningar mot att fortsatt vara häktad och uppges vilja få rättegången avklarad.

Min klient underkastar sig numera ansvar för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott, därav har han inget att erinra mot att han ska vara fortsatt häktad i avvaktan på att åtal ska väckas, sa Engströms advokat Staffan Fredriksson i tingsrätten i dag enligt Hela Gotland.

Den rättspsykiatriska undersökning som genomförts har visat att Theodor Engström var påverkad av en allvarlig psykisk sjukdom då dådet genomfördes. Han ska även ha haft samma störning när undersökningen gjordes.

-Pettersson undrar vad terroristbrottet kan bestå av. Knappast mordet på Ing-Marie Wieselgren. Det måste vara något betydligt värre, muslimer som försökte mörda poliser vid koranupploppen åtalas inte för terror.

Ett terroristbrott är ett brott som begås med syftet att skrämma befolkningen eller en grupp människor. För att en gärning ska anses vara ett terroristbrott ska den allvarligt kunna skada till exempel en stat och kunna utgöra en svår påfrestning på samhället.

Källa: Brottsoffermyndigheten

***

TIDIGARE 2022-07-22. Theodor Engström häktas även för terrorbrott

TERRORISM. Theodor Engström, 32, häktas misstänkt för terroristbrott efter mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby.

Engström är sedan tidigare häktad misstänkt för mord. Nu är rubriceringarna misstänkt terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord. Att Säpo tagit över utredningen blev känt den 11 juli.

Dådet inträffade under Almedalsveckan.

Pressmeddelande

***

TIDIGARE 2022-07-15. Theodor Engströms syfte var att skada Sverige

TERRORISM. Theodor Engström som erkänt mordet på Ing-Marie Wieselgren ville skada den svenska staten, uppger åklagare Henrik Olin till Expressen.

Theodor Engström, misstänkt för terroristbrott och mord på Ing-Marie Wieselgren i Visby

Därför är han misstänkt för terrorbrott genom mord.
– Det faktum att den tillkommande brottsmisstanken finns, handlar inte om brottet mot Ing-Marie Wieselgren, utan andra tilltänkta mål, säger han till tidningen.

Åklagaren tonar samtidigt ner Engströms koppling till den nazistiska organisationen NMR.

Åklagaren säger att NMR inte ligger bakom att knivattacken i Visby den 6 juli klassas som terrorbrott av Säpo.

-Pettersson har svårt att tänka sig att detta mord är ett terrorbrott medan koranupploppen inte är det…

Korankravallerna i april 2022 klassas inte som terrorbrott trots hundratals skadade poliser.

***

TIDIGARE 2022-07-12. Theodor Engström misstänks för terrorism i Visby

TERRORISM. Brottsmisstankarna mot Theodor Engström som är häktad misstänkt för mord i Visby den 6 juli har ändrats till terroristbrott genom mord. Personen misstänks även för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Det finns ingen ytterligare misstänkt i ärendet utöver den häktade 32-åringen.

Säkerhetspolisen kommer att bedriva förundersökningen under ledning av åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål. Säkerhetspolisen har och fortsätter att arbeta nära tillsammans med Polismyndigheten.

Kammaråklagare Henrik Olin är förundersökningsledare.

***

TIDIGARE 2022-07-07. Theodor Engström har erkänt mordet i Visby

BROTTSLIGHET. Psykisk ohälsa tros ligga bakom mordet på psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren i Visby igår, uppger kammaråklagare Petra Götell på en pressträff. Den 33-åring, Theodor Engström, som erkänt dådet, lider själv av psykisk ohälsa och har uppgett i förhör att hans attack var riktad mot psykiatrin.

Vi bedömer att den avlidna kvinnan var gärningsmannens tilltänkta mål och att det kan bero på hennes offentliga profil och långvariga engagemang i frågor om psykiatrin i Sverige, säger kammaråklagare Petra Götell.

Mannens engagemang i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, som flera medier rapporterat om, har enligt åklagarens bedömning inget med gärningen att göra.

Det är inget vi sett.

Polisen tror att mannen var narkotikapåverkad när han knivstack Wieselgren. Åklagaren kommer att begära mannen häktad under eftermiddagen.

Ing-Marie Wieselgren

Målnummer i Gotlands tingsrätt: B 808-22.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Theodor Engström döms för mord och förberedelse till terroristbrott. Straffet blir rättspsykiatrisk vård

 1. Varför får man inga sådana klara bilder på dom importerade skitstövlarna som begår grova brott??? Det mesiga Så kallade o rättssystemet kliar dom importerade på ryggen
  Men visar svenskfödda brottslingar vem dom är.

  10
 2. Vi får hoppas att den särskilda utskrivningsprövningen som ligger på Förvaltningsrättens bord när det gäller personer som är dömda till RPV med denna prövning inte släpper ut dåren inom överskådlig tid.Han är en mycket psykiskt sjuk man som aldrig kommer att bli frisk.Släpper man ut honom så lär han sluta med medicineringen och då kommer hans tokerier blossa upp igen inom kort.Nu brukar Förvaltningsrätten vara väldigt restriktiv när det gäller dessa utskrivingar så han lär nog få vara inlåst ett bra tag.F.ö.så var hans offer ruskigt lik Anna Lindh som togs av daga av en liknande galning……

  6
  2
 3. En nämndeman var skiljaktig och ville att AL skulle erhålla skadestånd. Låt mig gissa…..denne var centerpartist.

  19
  3
 4. Tycker fortfarande inte att detta är ett terrorbrott. Men jag kan inte lagstiftningen tillräckligt och hur den definierar terrorbrott för att säga om domslutet är korrekt.

  27
  1
  • Jag håller med dig fullt och fast. Det är inget terrorbrott. Verkliga terrorbrott bedöms inte som terrorbrott i våra domstolar.
   låter bli.

   Hade han tagit centerledaren avdaga anser jag att det hade varit ett helt annat brott. Men vilket får man inte skriva så jag låter bli.

   8
   22

Kommentera