Ryssland tänker ”inte acceptera” västs pristak

UTRIKES. Ryssland kommer ”inte acceptera” det pristak på rysk olja som EU, G7 och Australien har enats om. Det säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt ryska medier. Peskov tillägger att Moskva analyserar draget från väst.

Det var i går som beslutet fattades om ett pristak på 60 dollar per fat. Polen ville ha ett ännu lägre tak men fick ge med sig. Beslutet är ännu inte officiellt godkänt men väntas gå igenom.

G7 länderna är Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA.

Att minska Rysslands energiintäkter är kärnan i att stoppa den ryska krigsmaskinen, säger Estlands premiärminister Kaja Kallas, nöjd med att pristaket sänktes med några dollar jämfört med det ursprungliga förslaget.

Enligt henne innebär varje dollar två miljarder dollar mindre i Rysslands krigskassa.

Politico

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj dömer ut det pristak på rysk olja som EU och G7-länderna enats om som ”oseriöst”. Han säger att det är ”tämligen bekvämt” för Moskva.

Det är ändå bara en tidsfråga innan mer kraftfulla verktyg kommer att behöva användas. Det är synd att den här tiden går förlorad, säger Zelenskyj.

Den ukrainska regeringen har tidigare förespråkat – i likhet med EU-länder som Polen, Estland och Litauen – att taket ska läggas på 30 och inte 60 dollar per fat, enligt Reuters.

-Pettersson tror att varje sanktion är som ett myggbett, men alla myggor sammantaget svider rejält för Ryssland…

Ryssland är ett fattigt land.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Ryssland tänker ”inte acceptera” västs pristak

 1. MEN på en fri marknad regleras priset via tillgång och efterfrågan…. vad gäller olja så finns ju det f.n. gott om olja varav USA sägs disponera cirka hälften av det som finns oaktat fracking? På en marknad med för få aktörer inträffar oligopol, kartellbildningar osv…. där priserna sätts i konsensus… OPEC t.ex. och sedan finns ju monopol också typ det som vi har men framför allt har haft spritförsäljning i Sverige…. I Sverige har vi ju regler om vilka som får köpa sprit på krogen 18 på systembolaget 20 dessutom har jag för mig att berusade inte får köpa alls…… kanske en skröna…. till själva saken…. i ett slutet system där man kan bestämma reglerna och se till att de efterlevs kan en “price cap” efterlevas…. i ett system där alla som säljer vill håva in deg blir det svårare att sätta priset att reglera vad någon skall betala för olja till Ryssland blir svårt om marknaden är fri eller för den delen styrd av ett antal stora leverantörer…. USA som har otroligt gott om olja vill inte delta i detta väl? För isf skulle de ju bara sänka priset iaf till EU…. tyvärr finns många som ser en marknadsstyrning som berikande…. “price cap” kommer sannolikt att missa målet så länge inte sanktioner a.k.a. mobbing kan skapas… money talks dvs det finns de som vill tjäna mer deg….. och 1/8 av världen är väst och EU är hälften av det…. kanske dags att inse att Indien, Kina, Indonesien, Afrika, MENA? var för sig är större än väst….. och vi skickar massor med medel till dessa delar av världen för att de skall “bli som oss” dvs frihet och demokrati… precis som Sverige…. i Sverige råder full demokrati dvs socialdemokrati…. som i NK, gamla sovjet, Kina… för faktum kvarstår ju att ett par % av EU´s medborgare kan inte göra mycket mer än skapa några politiker som får det gott…….

  2
  7
 2. “-Pettersson tror att varje sanktion är som ett myggbett, men alla myggor sammantaget svider rejält för Ryssland…

  Ryssland är ett fattigt land.”

  Nu är inte “myggorna” så många; USA, Kanada, EU, Australien och Nya Zeeland. Problemet med dessa sanktioner är att de drabbar de sämst ställda i dessa länder hårdast och knappt Ryssland alls.

  Ryssland är inte bara världens till ytan största land utan har enorma naturtillgångar. Sällsynta metaller och mineraler som västvärlden behöver i sin “gröna omställning”. En omställning som gör de fattiga fattigare och fler och de rika rikare. I Sverige satsar det statliga bolagen LKAB och Vattenfall tillsammans med SSAB miljarder på “fossilfritt stål” då de verkar lida av koldioxidfobi. Henrik Jönsson tar upp detta vansinne som skulle kräva lika mycket el som hela Finland.

  Jag vet inte hur de är för Ivan på gatan men under Ryssland långa historia har han tidigare varit livegen under först tsaren sedan partiet. Det totalt vansinniga är att västvärlden går mot situationen i Sovjet och DDR. Folken i Europa lider under det planekonomiska EU som verkar värna alla utom de egna folken.

  18
  19
  • Ja valet står mot att få sälta lite eller inget ? Och om man vägrar att sälja lite då kan man ju vända sig till ukriana !
   Det gäller ju bara att betala i förskott ukriana kan fylla på förrådet med bomberna och granater lite strits fordon vore ju bra om zelensky tänker turistat i Moskva?

 3. Rysslands må vara fattigt räknat efter västerländska normer. Men deras ekonomi är uppbyggd på annat sätt. Västvärldens ekonomier är bl a uppbyggd kring imateriella värden, men vid krig/kris är allt detta värdelöst. Rysslands ekonomi är däremot uppbyggt främst av materiella värden (t ex guld-fot för valutan rubel) och dessa värden ändras inte vid krig/kris.
  Just nu står västvärlden inför att en mängd s k “bubblor” har eller kommer snart att brista. Detta drabbar Ryssland i mycket begränsad grad.

  28
  36
  • Som vanligt har du helt fel Roland! Är det pga oförstånd eller ljuger du medvetet? Guldfotmyntfot betyder att valutan kan växlas in mot guld. Det kan man INTE i Ryssland. Tvärtom så har Putin bestämt att man bara får en viss mängd rubel för sitt guld. Alltså raka motsatsen! Det betyder att rubeln har en påhittad kurs och att svartväxling blivit vanlig. Självklart vill ingen frivilligt sälja sitt guld så billigt till ryska staten därför finns en lag på att bankerna MÅSTE sälja sitt guld billigt till staten. På svarta marknaden kan man se det verkliga värdet på rubeln…

   26
   8
  • Roland, Ryssland och framförallt ryssarna är fattiga. Putin får passa sig så inte Ryska federationen går samma väg som Jugoslavien och delas upp på små stater efter etnicitet.

   Enligt Rysslands statistikmyndighet saknar 35 miljoner ryssar vattentoalett, 47 miljoner har inte varmvatten och 29 miljoner har inte rinnande vatten i huset.

   Rysslands befolkning är 144 miljoner människor och minskande, så 32% saknar varmvatten i bostaden, 24% har inte en vattenklosett utan använder torrdass i någon form, och 20% har alltså inte ens rinnande vatten.

   Totalt sett har inte ens 63% av ryssarna moderna bekvämligheter som vatten i huset, avlopp, centralvärme eller ens elektricitet och gas.

   De flesta västerlänningar som besöker Ryssland får bara se de Potemkinkulisser som utgörs av delar av S:t Petersburg och delar av Moskva, men inte ens där har alla egentligen alla moderniteter när man går bortanför kulisserna och du pratar om guldfot.

   https://russialist.org/one-russian-in-four-lacks-an-indoor-toilet-one-of-many-signs-there-are-now-four-distinct-russias/

   https://ehorussia.com/new/node/17679

   22
   10
 4. Det som utmärker Kreml är inte att de tänker utan alla lögner som levereras.

  31
  12
 5. Vart tar alla prisökningar vägen? Kom fram nu murvlar och visa vad ni kan så alla förstår.

  19
  8
 6. Så djävla dumt med dessa oljetakpriser, det som händer är att Ryssland skär ner på oljeproduktionen och det uppstår en brist på olja i världen.
  Någon hjälp från Saudiarabien är nog inte att tänka på och USA själva behöver sin olja. Oljepriset kommer att raka i höjden och därmed pris på mat m.m och det får vi nu betala.

  33
  39
   • Ryssland behöver inte skära ner produktionen. Det finns redan tillräckligt många länder här i världen som handlar oljan till fullt pris.

    25
    32
   • Nej, inte av Ryssland! Ryssarna tvingas sälja billigt till Kina mfl som för övrigt börjar få fulla lager, så snart vill de inte köpa längre…

    14
    7
  • Ryssarna skär inte ner. De levererar via Indien, Pakistan, Kina, Saudi-Arabien, Gulfstaterna och oljepriset för världen “ökar” något för att mellanhänderna skall kunna ta ut “provisioner”.

   Sedan ljuger USA/UK m fl västländer om att ingen rysk olja levereras till Europa. Detta för att gräsrötterna skall tro på lögnerna.

   25
   31
   • Roland, du har fel igen din stolle! Olja har precis som gas ett kemiskt fingeravtryck som gör det enkelt att kolla utsprunget. Det går inte att förfalska!

    22
    12
   • Varför kommenterar du inte den relativa fattigdom som stora delar av den Ryska
    befolkningen lever i???? Att dom uppträder stöddigt i Kreml är inte konstigt,men
    den största delen av den Ryska befolkningen skriver nog inte under på att det
    går bra för Ryssland, utvecklingsmässigt är dom ett U land, om man bortser från
    att dom lägger mest pengar på sin krigsmakt i världen ?

    15
    3
   • Tony
    När jag besökte USA för första gången, för nästan 50 år sedan, så blomstrade landet.
    Det kan man inte säga om dagens USA, med tusentals hemlösa på gatorna i varje storstad och döende slumstäder i hela rostbältet.

    8
    4
   • Håkan, för 50 år sedan var USA inblandat i Vietnamkriget med Sovjet och Kina på kommunisternas sida.

    Nixon minerade Hanois hamn för att hindra tillförsel av vapen och annat från Kina och Sovjet.

    USA hade Watergate.

    Det var den första oljekrisen, lågkonjunktur, börsnedgång, osv.

    Tycker du det var en blomstrande tid?

    5
    4
   • Japp, och vad tror du de tänker betala om EU och USA säger att takpriset är 60 USD per fat?
    De säger, vi kan köpa oljan av dig för ett väldigt speciellt pris, 45 USD per fat.
    Precis som Kina fått köpa gas till utvinningspris eller under för att Putte behöver pengar till kriget.

    4
    1
   • Pettersson
    Det var 47 år sedan, då var oljekrisen över och Vietnamkriget hade just tagit slut då, 1075. 1977 till 1987 arbetade jag i två amerikanska företag och besökte USA ett antal gånger.

   • Håkan. 1982 var USA:s arbetslöshet 10,8 procent. Världen drabbades av vad som betecknades som den värsta ekonomiska nedgången sedan andra världskrigets slut. Den globala energikrisen ledde till svåra ekonomiska problem för USA och den nyvalda presidenten Ronald Reagan.

    Idag (november 2022) är USA:s arbetslöshet 3,7 procent.

    1
    1
  • Det märkliga är att skatten skall samtidigt höjas, varför skall staten ta in dubbelt på en liter bensin, när det är kris.
   Samma sak med el, varför skall staten plötsligt dubbla skatteinkomsten?

   20
 7. Skulle satt priset till max 45 USD. Detta då 50 USD är smärtgränsen för vad t.ex. Saudiarabien kan ta och de har en väldigt ren och lättillgänglig olja. Utvinning för Putte är dyrare.

  23
  12
 8. Det vore bättre om EU och de övriga länderna satt ett pristak på elen istället.
  Just nu säljs elen på den öppna marknaden till högstbjudande (casino el) .
  Det kommer att bli förödande för den industriella utvecklingen i EU och så dessutom en stor tragedi för mänskligheten.
  Regeringen vill att folket ska spara på elen?
  Är man normal begåvad så vet man om att det inte går att spara växelström.
  Att sätta ett pristak på Rysk olja är ett hån mot alla oss som vet vad kostnaderna för bränsle priset är.
  Man saknar inte sina fiender med dessa makthavare.

  45
  33
   • Exakt så gjorde Polen. De tog bort moms på mat och sänkte bensin, diesel och el.
    Men då gnällde EU:s bordellmamma, då sänktes priset på el ytterligare och tillsammans med skatt, blev priset vid pumpen samma.

    19

Kommentera