Socialdemokraterna KU-anmäler regeringen efter Archer-beslut

INRIKES. Socialdemokraterna KU-anmäler regeringen efter beskedet att Sverige inte skickar vapensystemet Archer till Ukraina, meddelar Peter Hultqvist (S) på en presskonferens. KU-anmälan handlar om att statsminister Ulf Kristersson uppgett att Archer ”inte står högst upp på Ukrainas önskelista”. – Jag vill ha det granskat om Kristersson har gett en korrekt bild, säger Hultqvist.

Inte heller den tidigare regeringen, där Hultqvist var försvarsminister, skickade Archer. Det fick då hård kritik av Ulf Kristersson, som kallade beslutet ”ynkligt och svagt”.

Att den tidigare regeringen inte skickade Archer beror enligt Hultqvist på att man då väntade in en rapport från Försvarsmakten.

Statsminister Ulf Kristersson säger att Ukraina ändrat sina behov och regeringen beslutade den 16 november att skicka det hittills största stödpaketet till Ukraina, större än de andra paketen tillsammans. Det nya militära stödpaketet planeras innehålla ett kvalificerat vapensystem för luftförsvar inklusive kvalificerad ammunition, samt kvalificerad ammunition till ytterligare luftförsvarssystem, personterrängbilar, personlig utrustning inklusive vinterutrustning och kroppsskydd, riktmedel, tält och maskeringsnät.

Se presskonferensen

-Pettersson säger att S börjar bli lite löjliga. Den 29 augusti önskade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att Sverige skulle skicka artillerisystemet Archer till Ukraina. Peter Hultqvist var försvarsminister till den 18 oktober och hade gott om tid att fatta ett beslut om han velat, eventuellt i samråd med dåvarande opposition.

Jag har hela tiden tyckt att Sverige ska skicka Archer artilleri, Robot 70 luftvärn och stridsvagn 122 till Ukraina.

Det var vapenvägraren Peter Hultqvist (S) som var försvarsminister den 18 maj 2022 när Sverige ansökte om medlemskap i Nato, i november 2021 lät han som nedan…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Socialdemokraterna KU-anmäler regeringen efter Archer-beslut

 1. Många av bloggens kommentatorer verka avsky sossar, det gör inte jag. Jag avskyr inget riksdagsparti, möjligen är jag lite tveksam till Kd

 2. Socialister är per definition idioter.
  Nu när de inte fått makten ska de hålla på att obstruera och slösa regeringens tid med dumheter.

 3. Vilken patetisk oppositionspolitik Sossarna bedriver. Hade man bestämt att skicka så hade de anmält för det. Sen läser man att Sossarna är upprörda av att högavlönade får vissa skattesänkningar. Dom tog ju bort den sk värnskatten som bara gynnade höginkomsstagare. Fy vilket hyckleri,

 4. KU är trams. De granskar varandra och inga konsekvenser. Sverige har egentligen ingen konstitution. Istället för att ändra yttrandefriheten genom grundlagsändring till det sämre kunde de göra om KU som är helt tandlöst

 5. Som veckopengen… Invandringen adderar en persistent kostnad årligen på tiotals miljarder….. en del i deg en del i undanträngning, brist på vård (speciellt IVA)…. bara och stödja Ukraina med deg därifrån och för den delen skicka ett par fältsjukhus till Ukraina…. eller har vi redan skickat alla utrikes redan……???

  8
  4
 6. Så trist med alla onödiga KU anmälningar. Kom istället med förslag som gynnar oss och svenskar.

  27
  • Nu är vår käre sminkade julgris i farten igen .
   Han vill kolla att motståndarna talar sanning.
   Han som dyrt och heligt lovade att sossarna aldrig skulle ansöka om NATO medlemskap.
   Genom sig själv känner man andra .

   22
   1
 7. Skitstöveln SD hataren Peter (S) kunde ju skickat vapnen när han satt vid rodret men då behövdes de i Sverige eller var det som vanligt att det skulle utredas. Fy f-n vilken ynklig person.

  40
  2

Kommentera