EU överens om pristak på rysk olja på 60 dollar fatet

ENERGIPOLITIK. EU har enats om ett pristak på 60 dollar per fat för rysk olja, bekräftar en polsk diplomat enligt Wall Street Journal och Bloomberg.

Ust Luga, rysk oljetanker i Norge innan kriget.

Förhandlingarna har dragit ut på tiden och man har framförallt haft svårt att enas om på vilken nivå taket ska läggas. Polen, som tvekat in i det sista, har förespråkat en lägre nivå.

Senast på måndag är det tänkt att pristaket ska träda i kraft, parallellt med EU:s allmänna importförbud av rysk olja. G7 ska också godkänna förslaget.

Målet är att begränsa Rysslands ekonomiska intäkter. 60 dollar är dock mer än vad rysk olja kostar i dagsläget och anledningen till det är att man inte vill strypa flödet av rysk olja till världsmarknaden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “EU överens om pristak på rysk olja på 60 dollar fatet

 1. Det kommer att ta tid. Man förhandlar inte med förbrytare. Vilka förhandlade med Hitler?

  20
  17
  • Om du letar lite på nätet hittar du rätt så många namn på företag som fortfarande finns idag, under andra namn oftast. Hört talas om IBM? Sålde utrustning som skulle användas i koncentrationslägren. Under hela kriget.
   Tittar du på tiden före krigsutbrottet och gamla tidningar som fanns redan då, hyllades Adolf och hans gäng av de flesta, från vänster till höger. TIME Magazine utsåg honom till ”Man of the Year”.
   Nazismen blev inte ful och förbjuden förrän kriget var igång och rapporter om slavläger, dito fabriker, utrotning och så vidare började sippra fram runt 1942 ungefär. Då var djävligt många kappor som vändes i både Sverige och USA.
   Särskilt bland Socialdemokraterna här som ju annars hade haft ett nära och gott samarbete med sitt tyska broderparti. Det var Per Albins SAP som krävde av Tyskland att tyska judars pass skulle stämplasmed ett rött ’J’ så att svensk gränspolis och tull direkt kunde skicka tillbaka dem till Tyskland.
   Om Putin mot förmodan skulle hålla ut tills det blir för dyrt för EU och USA att låta Ukraina kunna fortsätta kriget, kommer han snabbt att förlåtas och Zelensky bli utsedd till skurk.
   Titta på hur det gick för Saddam Hussein. Ena veckan amerikanska presidentfamiljens älskling (Bush), nästa vecka ett hot mot hela världen.
   Och förhandlamed förbrytare…. undersök då för din sinnesfrids skull inte Lundin Petroleum/Bildt/Sudan, eller BAE/SAAB, Ericsson och hur dessa hjälper Saudi-Arabien att fortsätta mörda hundratusentals civila i Jemen, eller hur oljebolag gjort upp med diktaturen Burma och deras folkmord, eller Apple m fl slavfabriker i Kina, eller…
   Varför allt är ”Onda Putin – snälla Ukraina”… tja. Svenskar klarar inte att debattera eller plugga på om hur politik&affärer bedrivs på riktigt. Svensken vill ha Onda vs. Goda klarlagt i förväg så att svensken kan rätta in sig bland De Goda.
   Personligen anser jag EU, NATO eller ej, skulle öppnat flera fronter mot Ryssland och lagt landet blockad så mycket det går – inte som nu slåss till sista ukrainaren.

   16
   8
   • Rikard,. Det är ju svårt att lägga en blockad på ett land som har vänner. Ryssland står inte ensamt. Kanske det som EU insett när man är på gång att lägga ett pristak på den ryska oljan, vilket i mina ögon låter som att man kommer att köpa rysk olja trots allt tal om annat.

    15
    6
   • Rikard skriver: “Nazismen blev inte ful och förbjuden förrän rapporter om slavläger och så vidare började sippra fram, då var djävligt många kappor som vändes“

    Om “kappvändare“ s.k. “roddare“, skrev Pettersson:
    “Hela det politiska etablissemanget tiger så det knakar om det som utspelades i Sverige fram till då Hitlers krigslycka vände i och med Stalingrads fall i januari 1943. Då rodde skaror av fascister och nazister – s k ”roddare” snabbt över de ”grumliga vattnen” och anslöt sig till ”rumsrena” partier.“
    https://petterssonsblogg.se/2015/07/04/roddare-over-grumliga-vatten/

    En “roddare“ var t.ex. grundaren av Sveriges Socionomers Riksförbund (idag Akademikerförbundet), Ragnar Linnér, vilken stred som frivillig i Waffen SS. Tjugo år efter krigsslutet anställdes han av socialdemokraten Hjalmar Mehr, som kanslichef på Stockholms barnavårdsnämnd.

   • Rikard skrev detta!
    ”Personligen anser jag EU, NATO eller ej, skulle öppnat flera fronter mot Ryssland och lagt landet blockad så mycket det går – inte som nu slåss till sista ukrainaren.”
    Kan någon ta detta som något annat än svammel?
    Ponera, att ordet ej skulle funnits mellan och lagt samt ett i före blockad, alltså givit Putin vårt tysta godkännande.
    Mycket skall skådas innan man blir blind!

 2. Tror nog att det är Ryssland som bestämmer priset i slutändan.
  Vi är väldigt beroende av oljan.

  39
  24
  • Jag är av samma åsikt. Tillgång och efterfrågan brukar vara det som sätter prisnivån.

   29
   19
  • År 2021 köpte Europa 25 procent och Sverige 8 procent av oljan från Ryssland. Sedan kriget har det minskat kraftigt. Sverige köper drygt 70 procent från Norge, sedan levererar Nigeria, USA, Storbritannien med flera länder små mängder. Importen från Mellanöstern är obetydlig.

   Sammantaget är varken Europa eller Sverige speciellt beroende av rysk olja.

   Det hindrar inte att enskilda länder kan vara beroende av Ryssland.

   20
   9
  • Ja det kan funka under förutsättning att andra leverantörer är kåta att sälja och ett bra grepp är att sjuta lite på Iran ? Då blir dom förbannade och springer och köper mera bomber då ökar utbudet !! Donera senast mera stålar till judarna då dom håller Iran upptagna dom hatar redan varandra

   3
   2
  • Alldeles för högt. Hälften av ordinarie dagspris räcker d.v.s. ca 42 dollar per fat. Ryssland borde vara tacksamma att Europa vill handla med dom överhuvudtaget. Det borde vi inte göra

   10
   16

Kommentera