Ett ryskt terrorkrig

UKRAINA. Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är på besök i Ukrainas svårt krigsdrabbade huvudstad Kiev.

Tobias Billström

Besöket sker tillsammans med nordiska och baltiska utrikesministrar. Billström och hans kollegor träffade ledningen för det statliga energibolaget med anledning av Rysslands hårda angrepp på Ukrainas infrastruktur.

De ryska attackerna mot civilbefolkningen och infrastrukturen syftar till terror mot den civila befolkningen, det är ett terrorkrig man bedriver från rysk sida, och det måste mötas på alla upptänkliga sätt från omvärlden, säger Tobias Billström.

Den 16 november presenterade regeringen ett nytt stödpaket till Ukraina på omkring fyra miljarder kronor. Det omfattar både militär och humanitär hjälp.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Ett ryskt terrorkrig

 1. Sicket trams Oj, Hubertus, Östgute, Niklas R & Tony vräker ur sig i skrift, jag antar att ni är lika lättledda som en fårskock när ni gick på bluffen med C-19 vaccinsprutorna och stod i kö för nästa injektion, och snart kommer en ny plandemi, ni blådårar kommer antagligen ställa er snällt i kön igen och ta en ny spruta i armen som slavar ni är för överhögheten & gå på bluffen igen, jävla idioter.

  5
  17
  • Du visar kraftiga symptom på förvirring. Denna tråd handlar om Rysslands terror. Konspirationsteorier och vaccintjafs hittar du säkert i någon annan tråd, det är inget som intresserar mig. Du får leta vidare i nätets mörka grottor helt enkelt. (De flesta föredrar nog att bli kallade idioter än något mer smickrande när det kommer från dig eller någon annan av ondskans lakejer.)

   13
   4
  • Biden gick ut väldigt snabbt och sa att raketen kom från Ukraina. Bara för att Ryssland alltid blånekar till allt och skyller på andra så behöver man inte förutsätta att resten av världen beter sig likadant.

   14
   4
  • En kommunist från Kuba. Självklart ska ytterligare en dåre få plats här. Donbas och Krim är inte självstyre, de ingår i nationalstaten Ukraina 🇺🇦.

   12
   3
 2. Alfred de Zayas arbetade med FN från 1981 till 2003 som senior advokat vid kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, sekreterare i FN:s kommitté för mänskliga rättigheter och chefen för framställningar.

  Arnaud Develay: Vad är din analys av den situation som rysktalande minoriteter som lever i Donbas-regionerna står inför i kölvattnet av händelserna på Maidan? Kan den ukrainska regeringens agerande de senaste åtta åren vara konstituerande för ett försök att begå folkmord på dessa befolkningar?

  Alfred de Zayas: Den ryska befolkningen i Donbas hade verkligen anledning att känna sig hotade i ljuset av den våldsamma antiryska retoriken från ledarna för Maidan-kuppen och den antiryska lagstiftningen som antogs av putsch-parlamentet.

  Beskjutningen av befolkningscentra i Donbas 2014-2022 innebar krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, men motsvarade inte folkmord enligt 1948 års folkmordskonvention.

  Medan artikel 2 i 1948 års folkmordskonvention har fem kategorier, inkluderar den inte kulturellt folkmord. Det är klokare att undvika överdrift. Krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten enligt artiklarna 7 och 8 i Romstadgan är illa nog.

  Rätten att tala sitt språk skyddas i artiklarna 2 och 27 i ICCPR. Den är också skyddad i artiklarna 2 och 15 i den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ICESCR) och ett flertal FN-resolutioner. Dessutom utgör det ett legitimt utövande av yttrandefriheten enligt ICCPR:s artikel 19.

  Dessutom bryter Ukraina mot den gemensamma artikel 1 i ICCPR och ICESCR, som stadgar rätten till självbestämmande för alla folk, nödvändigtvis inklusive den ryska befolkningen på Krim och Donbas. Artikel 1 har följande lydelse:

  Alla folk har rätt till självbestämmande. I kraft av den rätten bestämmer de fritt sin politiska status och fullföljer fritt sin ekonomiska, sociala och kulturella utveckling.
  Alla folk får för sina egna ändamål fritt förfoga över sin naturrikedom och sina resurser utan att det påverkar eventuella förpliktelser som härrör från internationellt ekonomiskt samarbete, baserat på principen om ömsesidig nytta, och internationell rätt. I inget fall får ett folk berövas sina egna försörjningsmöjligheter.
  De stater som är parter i denna konvention, inklusive de som har ansvaret för administrationen av icke-självstyrande territorier och förtroendeterritorier, ska främja förverkligandet av rätten till självbestämmande och ska respektera den rätten, i enlighet med bestämmelserna i Förenta Nationernas stadga.

  Alfred de Zayas: Ryska federationen ägnade tre decennier åt att formulera sin politiska vilja att eftersträva internationellt samarbete och vänskapliga förbindelser med alla länder, som förutsågs i generalförsamlingens resolution 2625. Den gjorde giltiga tillkännagivanden och konkreta förslag för samarbete och att bygga ett gemensamt europeiskt hus baserat på suverän jämlikhet och övergripande nationell säkerhet.

  Det är en stor förlust för hela mänskligheten att Gorbatjovs fredsinitiativ inte togs upp av USA och Nato och att löften som gavs 1989-91 av USA:s utrikesminister James Baker och andra inte hölls. Den enda chansen att komma överens om kärnvapennedrustning enligt artikel 6 i icke-spridningsfördraget, den enda chansen att genomföra konventionell nedrustning och omorientera världen mot utveckling och fred, kastades bort av president Bill Clinton när han godkände östutvidgningen av Nato, ett allvarligt förtroendebrott, en onödig provokation och ett brott mot artikel 2.4 i FN-stadgan, som förbjuder inte bara användning av våld utan även hot om våld.

  Efter Maidan-kuppen och det ukrainska bombardementet av Donbas, tillbringade Ryska federationen åtta år med att försöka lösa tvisten på fredligt sätt som krävs enligt artikel 2.3 i FN-stadgan. Minskavtalen var giltiga och måttliga och skulle ha lett till varaktig fred, om de genomförts av Ukraina. Ukrainas fortsatta beskjutning av Donbas, som dokumenterats av OSSE, [1] utgjorde upprepade kränkningar av Ukraina mot artikel 2.4 i stadgan. Det är det ultimata irrationella att föra krig mot en olycklig civilbefolkning för att förhindra utövandet av sin självbestämmanderätt. Alla ryska försök till fredliga förhandlingar inom ramen för OSSE och Normandieformatet ignorerades. Så sent som i december 2021 lade Ryssland på bordet utkasten till två fördrag som skulle ha varit grunden för en fruktbar dialog enligt artikel 2.3 i FN-stadgan. Återigen avvisade USA och Nato dessa fredliga utspel.

  7
  27
 3. Oavsett vad fascistlakejerna söker för pseudoförklaringar i denna tråd, så kvarstår kalla fakta. Ryssland bedriver ett olagligt och folkrättsvidrigt krig på annat lands territorium. Så som kriget utvecklats från 2014, är det inte ens ett krig. Det är statsterrorism. Hur kan någon försvara det? Kul att många puttehoror fylkades på denna tråd samtidigt. Kom direktivet från Kreml i morse?

  32
  10
  • Det är fortfarande Putin som dödar Ukrainas civilbefolkning. Vi fattar att du jobbar för det ryska propagandaministeriet men hälsa dina chefer att de måste vara fruktansvärt korkade om de tror att någon vettig människa tror på att Ukraina utrotar sina egna!

   23
   10
  • I september annekterade Putte Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporizhajzja oblasts och alla personer som bodde där förklarades vara ryska medborgare i tid och evighet.
   Det innebär att alla terrorbombningar som Puttes terrorister begått mot dessa områden är terrorbombningar av sitt egna folk och därmed straffbart i både internationell domstol OCH rysk domstol.

   Så den enda här som medvetet bombar sina egna medborgare är Putte. Så du har rätt i sak men råkade skriva fel president tovarish.

   11
   2
  • Har Zelenskyi och Ukraina invaderat Ryssland? Jag trodde det var precis tvärt om?
   Hur hade du ställt dig till ifall det var Sverige som anfallits, hade du beskyllt regeringen här för alla dödade Svenskar??? Snacka om att hylla en massmördare!

   9
   3
 4. Ryssarna använder samma metoder som USA/UK mot Serbien (under sken av att det var NATO-insatser) resp Västmakterna använde mot tyska nazismen. Ryssarna klandras medan massdödande och förstörelse av infrastruktur är helt OK om USA/UK står för ”terrorn”!

  19
  35
 5. Zelensky krigar och vi betalar.
  Krig på krita!
  Snart finns det varken kulor eller krut kvar i Europa, skådespelaren har sprängt rubbet!

  32
  42
  • Dumheter, vapen tillverkas i ökande takt. Det är i Ukraina som våra vapen gör sig bäst för närvarande. De är ju tillverkade för att döda ryssen och nu levererar de. Slava Ukraina 🇺🇦

   14
   8
   • Ukraina har fått mycket gammalt skrotfärdigt material + några bra raketsystem med kortdistansrobotar. Alla riktiga grejer finns kvar i väst och nytt produceras hela tiden…

    12
    2
   • Det kommer att bli problem när vintern kommer. Både för civilbefolkningen och dom stridande.

    Det är nog dags att skicka mer filtar och mat, än vapen, för att rädda civilbefolkningen.

    Även om vi gör det, så har jag svårt att se att Ukraina skall överleva vintern och vinna kriget. Tyvärr.

    6
    3
 6. Sozzarna hade klippbiljetter på flyg till Gaza, för att bedyra sin kärlek till terroristerna.

  49

Kommentera