Försvarsmakten växer och beställer fler lastbilar

FÖRSVARET. Försvarsmakten ska bli större och för att klara det krävs fler lastbilar. För att täcka Försvarsmaktens behov beställer Försvarets materielverk, FMV, nu uppemot 300 lastbilar av olika slag.

Skåplastbil från Scania 6×6, totalt 50 beställs nu, men option på lika många till finns. Bild: Scania

De nya lastbilarna tillverkas av Scania och Volvo och planerad levereras är under 2023-2024. Närmare 300 fordon beställs och det finns optioner på ytterligare 260 fordon, från samma tillverkare. Kontrakten är värderade till cirka 460 miljoner kronor 

De nu beställda lastbilarna ska täcka behovet av underhållsfordon, utan större specialanpassning, i logistikkedjan för samtliga förband. Beställningen görs från ett befintligt ramavtal, men i förnyad konkurrens. 

Sedan tidigare i år finns ett nytt ramavtal för anskaffning av icke-militariserade tunga lastbilar med leverantörerna Scania och Volvo, säger Roger Hillerbo, programledare tunga hjulfordon, FMV.

Det är tre typer av lastbilar som nu beställs. Från Volvo handlar det om 150 rullflakslastbilar 6×6, med option på ytterligare 150 fordon. Sammanlagt 60 flaklastbilar 4×4 med bakgavellyft, med option på ytterligare 60 likadana fordon. Därtill läggs åtta flaklastbilar 8×2 med kran.

Från Scania köps 50 skåplastbilar 6×6, med option på ytterligare 50 stycken.

-Pettersson noterar att Försvarsmakten är inte bara avancerade vapen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Försvarsmakten växer och beställer fler lastbilar

 1. ÖB behöver en pålitlig transport för sin privata fjoll-garderob. Regnbågsflaggor, nätstrumpor, läderbyxor och vita flaggor. Det nuvarande genus-indoktrinerade försvaret står nog bara emot några timmar. Annat var det på min tid, när det var bög-fritt. Visst finns det även det som är hyfsat bra, men nää……Hjärntvättade, svenska, feministiska zombier duger mest till bingolotto och mello.

  29
  31
  • Vad är problemet? Det finns många heterosexuella som gillar piskor, handklovar, nätstrumpor, lack, läder… varför bryr du dig om det? Eller är det bögar som är problemet? Brukar dom hoppa på dig och hångla upp dig? Är du så attraktiv och oemotståndlig? Det är väl inte ditt problem vad folk gör på sin fritid? Jag kan förstå den som reagerar mot pridefestivaler. Jag är inte heller sugen på att se massa halvnakna sminkade män i underkläder dansandes på stan! Kanske ska pridefestivaler förbjudas? Men hur funkar det för alla som argumenterar för absolut yttrandefrihet? Kanske bäst du flyttar till Ryssland eller Iran, för där finns ju inga bögar… och där slipper du yttrandefrihet… 😁

   16
   6
 2. Logistik vinner eller förlorar krig. Om du inte tror mig, fråga Puttes terrorister där de får storstryk på grund av att Ukraina slår ut deras logistik.

  36
  10
   • Ha ha, ja då har du missat det hela! Kanske läser du bara Tass och RT? Där står väl att allt går enligt plan… För de flesta har det dock varit uppenbart redan från början att detta är ett krig Putin inte kan vinna. (Möjligen slutar det oavgjort men det lär varken du, jag eller någon annan någonsin få veta…)

    10
   • Mycket övertygande kommentar Hubertus. Strålande. Jöns H ställer dig en mycket bra och vettig fråga och reflexmässigt drar du inte TASS och RT. Är du genetiskt spydig liksom geniet “Mange” som också gett sig på andra – personliga påhopp på Öskute och Jöns.

    1
    5
   • Okeeey…? Frågade han mig något…? han var lite ironisk mot Niklas R och jag var ironisk utan personligt påhopp. Visst kan det gå hett till ibland, men anmärker du på detta så lär du få anmärka på många hela dagarna!

Kommentera