Skottland får inte folkomrösta utan tillstånd

EU. Skottland behöver tillstånd från regeringen i London för att hålla en ny folkomröstning om självständighet, meddelar den brittiska högsta domstolen enligt flera medier.

Skottland

Den senaste folkomröstningen ägde rum 2014, då röstade 55 procent mot självständighet.

Frågan om en ny folkomröstning aktualiserades i samband med Brexit då en majoritet av den skotska befolkningen röstade för att stanna i EU. Brittiska centralregeringen anser å sin sida att omröstningen 2014 avgjorde frågan för överskådlig framtid.

-Pettersson noterar att många skottar vill bli självständiga, lämna Storbritannien och gå med i EU.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Skottland får inte folkomrösta utan tillstånd

 1. Ja det är på tiden att ö borna får lite magsår. Det har varit alldeles för lungt på denna ö nu gäller det bara att gå fart på Irland ? Detta innebär ju att kung Håkon av Norge kan ta över Skottland då kan man bygga en bro från Oslo så att sot rören i Oslo kan invadera Skottland och börja äta haggis istället ?

 2. I princip kunde Oslo kräva den skottska kronan. Norge förlorade sitt välde i Skottland genom giftomål och arv, inte krig.

 3. Englands högsta domstol skulle inte ens i dag ge rätt till kolonierna i Amerika att rösta om självständighet.

  Sanningen är att stater aldrig tillåter delar av staten bli självständiga… om staten bara tror sig kunna förhindra det på något sätt. Vill Skotland, Katalonien, Krim, Texas eller muslimernas Malmö skilja sig från urstaten, då for man räkna att man får slåss för rätten till självständighet… som i Syd-Sudan, öst-Timor eller USA.

  6
  10
  • Där har du fel granne i öst. Storbritannien gav tillstånd till en folkomröstningen som hölls den 18 september 2014 i Skottland. Den behandlade frågan huruvida Skottland skulle söka självständighet från Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland.

   Frågan som ställdes var ”Borde Skottland vara ett självständigt land?.

   Resultatet utvisade att en majoritet av väljarna i Skottland avvisade förslaget, med 55,3 procent som sade nej till självständighet och 44,7 procent ja.

   HD säger inte nej, de tycker det gått för kort tid.

   Självklart måste centralregeringen vara med och bestämma.

   11
   4
   • Tack för svaret herr Pettersson, men observera min förbehållmening… ”om staten bara tror sig kunna förhindra det på något sätt”.

    Skottar har haft under århundraden varierande tankar om självständighet. Så, till slut år 2014, när båda Skottland och England var med i EU, precis då var den engelska staten tillräckligt säker att skottarna skulle ändå inte vilja ha det ”onödiga självständighetstöket”, eftersom självständighet skulle ju inte spela någon nyttig roll – nu när lagarna ändå kom från from EU. Också opinionsundersökningar hade säkerligen visat detta tydligt, och därför England kunde våga tillåta folkomröstningen.

    Sakerna förändras. Jag befarar att senast 2035 muslimerna i Sverige märker att de är faktiskt tillräckligt många för att kunna ha ett eget stat med islamiska lagar eller åtminstone ett regionalt självstyre. Och då är ni i samma situation än filipinerna med sin muslimska befolkningen vid Mindanao regionen.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Autonomous_Region_in_Muslim_Mindanao

    Om man hade i dag folkomröstning om muslimernas självstyre i Malmö, skulle den inte visa få mycket folkligt stöd. Men stödet ökar hela tiden, medans svenskarna flyr och byts ut från Malmötrakten. Årets koran-kravaller var bara ett smakprov av vad som kommer att ske i framtiden i ett mycket större utsträckning. Tyvärr, tror jag att det blir ett hett inbördeskrig i Sverige. Och inte kommer Sverige ge självständighet / autonomi till muslimerna… ”om staten bara tror sig kunna förhindra det på något sätt”.

    10
    9
  • ”Sanningen är att stater aldrig tillåter delar av staten bli självständiga”

   Det är inte någon sanning när det gäller Grönland i alla fall. Grönland har enligt dansk lag rätt att när helst Grönlands självstyre så beslutar, inleda självständighetsförhandlingar med danska staten för att uppnå total självständighet från Danmark. Du kan läsa om detta i Selvstyreloven § 21 på https://danskelove.dk/selvstyreloven/21:

   ”Beslutning om Grønlands selvstændighed træffes af det grønlandske folk.”

   • Trump ville köpa Grönland från Danmark men Danmark ville inte sälja.

    Tänk om Kinas Xi erbjuder istället 2 miljon dollar till varenda av 56,5 tusen Grönlänningar om de röstar sin land först självständiga och sedan ansluter landet till Kina. Efter kina-anslutningen grönlänningarna skulle kunna fortsätta bo där som vanligt… bara mycket rikare. Tror du att Danmark skulle gå med på detta?

    1
    8
   • Frågan handlar inte om Trumps eller kinesers köpfest, som du försöker göra det till. Frågan handlar om grönlänningarnas vilja i förhållande till modernationen Danmark, för vilket jag angett vad dansk lag tilldelar grönlänningarna för rättigheter, med angivnade av källa. Till skillnad från dig som spekulerar i ”att stater aldrig tillåter delar av staten bli självständiga”. Jag tror därför inte. Jag vet vad dansk lag säger. Men för all del, fortsätt du att spekulera och gissa. Det blir nog bra ska du se.

    10
   • Du säjer: ”Grönland har enligt dansk lag rätt att när helst Grönlands självstyre så beslutar, _inleda självständighetsförhandlingar_ med danska staten för att uppnå total självständighet från Danmark.

    Och vad händer sedan… ”Aftalen skal endvidere indgås med samtykke fra Folketinget”

    Så, när det gäller får Xi eller Trump ändå inte köpa Grönland från grönlänningar.

    Staterna ljuger. För över 20 år jag blev lovat av finska politiker att det skulle anordnas NATO-folkomröstming om Finland skulle med i NATO. När får jag rösta om det – aldrig.

    1
    3
   • ”Aftalen skal endvidere indgås med samtykke fra Folketinget”

    Men det är väl närmast en självklarhet men bara en ren formalitet, eftersom det är Tinget i Köpenhamn som stiftar lagar som avser hela Konungadömet Danmark. Sådan lagstiftningkompetens tillkommer än så länge inte Naalakkersuisut (Grönlands ”Folketing”).

    Samtyckeskravet kan du också lugna ner dig med, men du Östgrannen, jag tycker vi tar oss en närmare titt i den danska propositionen som ligger bakom selvstyrelovens § 21 så vi får hål på din och andras missuppfattningar och vantolkningar där också. Detta framgår av lagförslaget i 2008/1 LSF 128, fastställt den 5 februari 2009.

    Länk: https://www.retsinformation.dk/eli/ft/200812L00128.

    På länken finns en möjlighet att ladda ner propositionen som pdf-fil.

    Notera att en folkomröstning om Grönlands totala självständighet inte behöver hållas i hela det danska kungariket. Det är nödvändigt men också fullt tillräckligt att den hålls på Grönland och att resultatet av en sådan folkomröstning ger ett otvetydigt resultat om att grönlänningarna inte längre vill tillhöra Konungadömet Danmark öht. Hur självständighetsprocessen ska drivas framåt beskrivs under rubriken 10.2 på sidorna 76-77 i lagförslaget i pdf-filen. Där läser vi följande:

    ”Meget forenklet bygger lovforslaget således på, at en proces vedrørende grønlandsk selvstændighed i givet fald forløber i følgende rækkefølge:
    – Grønlandsk beslutning om selvstændighed
    – Grønlandsk henvendelse til den danske regering med henblik på gennemførelse af forhandlinger
    – Gennemførelse af forhandlinger
    – Opnåelse af forhandlingsresultat
    – Samtykke fra Inatsisartut
    – Folkeafstemning i Grønland
    – Samtykke fra Folketinget

    Det er i § 21, stk. 4, udtrykkeligt fastsat, at selvstændighed for Grønland indebærer, at Grønland overtager højhedsretten over Grønland. Højhedsretten nævnt i stk. 4 omfatter hele det grønlandske territorium
    (land-, sø- og luftterritoriet).”

    Ja, jag kan på goda grunder påstå att jag vet att Grönland kan bli helt avknoppade från resten av Danmark, om grönlänningarna så ger uttryck för i en folkomröstning. För ser du, till skillnad från Putinpacket och den Ryska diktaturen är Danmark en rimligt välfungerande demokrati, med förutsägbara normkällor såsom lagar, förarbeten och rättsfall.

    Anledningen till grönlänningarnas kvarstannande under dansk överhöghet är att de ännu inte är ekonomiskt självgående, utan lever gott på bidragsöverföring från danska skattebetalare. Enligt den senaste budgetpropositionen i Danmark (heter Finanslov på danska) får Grönland dryga 4 miljarder kronor i dansk hårdvaluta för hela 2022. Detta kan du läsa under punkt 7.31 på sidan 239 i den danska statens budgetproposition (pdf fil).

    Länk: https://fm.dk/media/25454/fl22a.pdf

    ”Så, när det gäller får Xi eller Trump ändå inte köpa Grönland från grönlänningar.”

    Anledningen till Danmarks vägran att ”sälja” Grönland som du hänger upp dig på, är för att skydda det grönländska folket mot finansiell exploatering. Du verkar liksom Trump och tjingtjongkommunisten i Peking betrakta Grönlands framtid i ljuset av en folkrättslig aktionskammare, där högsta budgivare köper Grönland. Så var det inte, är det inte och lär inte bli heller.

    ”Staterna ljuger. För över 20 år jag blev lovat av finska politiker att det skulle anordnas NATO-folkomröstming om Finland skulle med i NATO. När får jag rösta om det – aldrig.”

    Nej, alla stater ljuger inte med ont uppsåt. Alla stater styrs inte av notoriska lögnhalsar som Vladimir Putin, Xi Jinping och Kim Jong-un. Stater kan ha olika bevekelsegrunder att inte ”hålla sina löften”. Danmark är långt gånget vad gäller självständighet för Grönland och som jag skrev, är Danmark ett rättssäkert land som värnar hela sin befolkning, till skillnad från flertalet av våra politiska broilers i riksdagen.

    När du nämner Finland, är det inte frågan om självständighet. Den folkomröstning du och andra skyddsökande finländare blivit blåsta på handlade om säkerhetsfrågor för Finland, inte om självständighet som för Grönlands vidkommande. Jag är också finländare, född i Finland men uppvuxen i dels Danmark, dels södra delen av det svenska helvetet. Det är välkänt att fd presidenten Urho Kekkonen var bekymrad över den kommunistiske grannen i öster och därför höll en mjukare ton än vad många finländare egentligen vill ha mot den blodbadande grannen. Särskilt med kriget i backspeglarna och den grova stölden av finländskt territorium vad gäller Karelen och området kring finländska Viborg. Jag åkte på skolresa den vägen för dryga 40 år sen. Fortfarande då, i början av 1980 talet fanns det tom svensktalande invånare i Viborg. Den ryska statens våldtäkt på, i det här fallet, Finland är notoriskt känt. Ryssland ska vara jädrans tacksamma för en sak. Nämligen att finländarna bara är 5,5 miljoner till antalet. Hade styrkeförhållanden varit någotsånär lika, hade Ryssland fått pryl, att slåss är något av en finländska paradgren. Jag välkomnar därför mitt fosterland in i Nato, men även Sverige såklart.

 4. Storbritannien är inte vad det var under Churchill och Thatcher men ändå hundratals gånger bättre än den odemokratiska socialistiska republiken EU.

  14
  5
 5. Klart det inte finns frihet inom EU…. hur skulle det se ut? Hur var det i Tyskland 1939, 1940, osv? Ven sitter i toppen på EU? Bara tillfälligheter det som händer?

  15
  13
  • Kan vi norrlänningar få rösta om ett fritt Norrland, från Dalälven och norrut och därmed få behålla naturresurser och ett lågt elpris?

   6
   1
   • Oskar, du får ansöka hos regeringen. Glöm inte att fundera på var all mat som idag odlas söder om Dalälven ska komma ifrån.

    11
    2

Kommentera