En skam att regeringen inte ger grönt ljus åt ny vindkraft till havs

ENERGIPOLITIK. Svenska energiforskare och företrädare för riksdagspartierna frågades ut i SVT:s Agenda om framtidens energibehov. Bland annat diskuterades utbyggnaden av vindkraft och Rickard Nordin (C) kallade det ”en skam” att regeringen inte ger grönt ljus åt flera färdigberedda ärenden för att bygga ut den havsbaserade vindkraften.

Steget Efter

Industrin skriker efter det här. Lyssnar du på Volvo, Holmen, SCA och LKAB säger alla ”bygg mer vind för det är det billigaste, det grönaste och det kan komma på plats snabbt”, säger Nordin (C).

Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson menar att marknaden ska styra utbyggnaden och att det inte finns några förbud för att bygga, utan att ”problemet är att man vill ha subventioner och stöd”.

-Pettersson undrar om Volvo, Holmen, SCA och LKAB blir hjälpta av fler vindkraftverk när det inte blåser. Arbetsgivarna kanske ska förhandla med facket om arbetstid efter vindstyrka…

Idag har vindkraften havererat igen. Förenklat kan man säga att av Sveriges 5000 vindkraftverk fungerar knappt 200 idag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “En skam att regeringen inte ger grönt ljus åt ny vindkraft till havs

 1. Inga subventioner till något specifikt kraftslag. Inga straffskatter till något specifikt kraftslag.

  Detta innebär bl a att vindkraften själv måste stå kostnaderna (energiförlusterna) för transformering av sin el-kraft till de nivåer som krävs för att minimera energiförluster i stamnätet liksom regionala näten. El-konsumenterna skall inte belastas med ökade nätavgifter bara för att vindkraften är kåt på att tjäna de stora pengarna genom export till Mellaneuropa.

  Rätt kul! EU-kansliet har subventionerat (Parisöverenskommelsen) ett jättelikt solkraftverk i Marocko söder om Atlasbergen. Produktionen är fantastisk dagtid och ingen nattetid. Dessutom klarar man inte av att skicka någon kraft norrut där kunderna finns. Det saknas “tunga generatorer” både vid kraftverket och i mottagningsområdet, så att 400/800 kV överföring kan erhållas och därvid minimalt med energiförluster. I o f s saknas även rätt kablar. I stort en bortkastad investering.

  22
  1
 2. Det är nästan komiskt att politikerna aldrig lyssnar på de experter, som har koll på hur elen distribueras och vad, som krävs för att hålla elen stabil och störningsfri. För mycket vindkraft försvårar de stora turbinernas nödvändiga balansering av våra elnät eftersom vinden avtar, ökar eller slutar blåsa med ojämna mellanrum. Som jag fattat det. Det är de redan befintliga värmekraftverken, som bör sättas igång först och hållas igång tills vi har tillräcklig kärnkraft igen. Vintern har, som tur är inte startat i den södra halvan av Sverige än.

  17
 3. IQ QUIZ:
  Om en elproduktion på systemnivå kostar 6ggr mer och fortfarande på systemnivå släpper ut 200ggr mer koldioxid och man föreslår detta så beror det antingen på under IQ 70 eller att man har starka ekonomiska intressen i det dyrare alternativet…..
  Det kan vara så illa att okunniga men rika satsar på fel saker och försöker få oss andra att stå för degen……..

  14
  1
 4. Det finns berättigade frågetecken om mer vindkraft gör något positivt för små förbrukare i Sverige. Däremot verkar kraften behövas på kontinenten, om man där håller fast vid existerande plan och avvecklar kol, kärnkraft och sedermera även Gas. Det kommer kräva stora investeringar där för att balansera kraften, men dom har heller knappast alternativ. En satsning på kärnkraft i Tyskland verkar ligga väldigt långt borta. Det kan inte vara i Sveriges intresse att Tyskland som Europas ekonomiska motor skaffar sig själva stora nackdelar. Därför kommer utbyggnaden i Södra Östersjön behövas. Sverige bör överväga hur den skall finansieras, och hur mycket vindkraft Sverige tål, utan nackdelar för konsumenterna.

  8
  3
  • Inte nog! Tyskland avser lägga ner all kärnkraft i Europa där Tyska företag har ett ägande som medger dylika beslut. Bl a innebär detta att resten av svensk kärnkraft i drift är i fara. Och det kan gå fort – från ena dagen till den andra.

   14
   2
   • Roland, nu har du missuppfattat igen. Sverige har sex kärnkraftsreaktorer i drift. I fem av dom är svenska staten majoritetsägare genom Vattenfall. Oskarshamn ägs av Uniper till 55 procent och Uniper är uppköpta av tyska staten, men jag tvivlar på att det ger tyskarna rätt att lägga ned.

    6
    2
 5. Centerpartiet och Miljöpartiet samt deras väljare ska skämmas för sin bedrägliga energipolitik. Där råder total stiltje i tankeverksamheten.
  Den stora blåsningen!

  32
 6. Miljöpartiet fick igång en utredning med syfte att reducera vattenkraften, så mer skit är på väg. Allt för att på något vis få vindkraft att framstå som bra.

  37
 7. Det är en klar fördel att regeringen vaknat . Det minsta man kan begära är att man gör en revision på dom vindkraftspark som lagts ned !!! Det finns ju en del att fråga om som statliga subventionerade bidrag ? För att komma någonstans i energipolitiken måste man först gör dig av med miljöreligonen

  27
  • Klimatreligionen menar du väl? Klimatet kan vi inte göra något åt, det styrs av solen, vattenångan och den kosmiska strålningen.
   Miljön däremot skall vi vara rädda om, inga föroreningar till luften, marken eller vattnet.

   27
   1
 8. Vad skall vi göra för att få mer el under de närmsta åren.
  Kärnkraften kommer men det dröjer.

  4
  16
  • Samtliga tillhörande MP och C mfl som utförde skrotningen av de skattefinansierade och färdiga kärnkraftverken bör ta sitt ansvar och tilldelas en pedaldriven generator där de skall trampa 12 tim per dag tills ny kärnkraft är byggd!

   13
 9. Stackars Östersjön. I går full med gamla båtvrak, idag full med oljepill och kemikalier, i morgon full med gamla uttjänade vindkraftverk. Och botten dör litegrann dag för dag.

  59
  • Fiona, och vad händer med fisket? Kommer ljudet från vindsnurrorna att påverka djurlivet i Östersjön?

   38
   2
   • Vindsnurrorna kommer att ta livet av många av våra fåglar. dessutom även av både bin och andra flygande varelser. Fisket… troligen störande vibrationer under ytan.

    33
   • Dessutom använder man offeranoder på vindkraftverken till havs. Jag har hört att anoderna består av aluminium. När aluminium läcker ut i havet kan det förstöra gälarna på fisken i Östersjön. Havsbaserade vindkraftverk kommer att bli århundradets värsta miljöskandal.

Kommentera