Ryssland har förlorat slaget om luften

UKRAINA. Vladimir Putin har drabbats av ett tungt bakslag i Ukraina. Enligt brittisk underrättelsetjänst har ryssarna redan förlorat slaget om luftrummet. –  Man har definitivt misslyckats i luftrummet, säger Arash Heydarian Pashakhanlou, docent i  krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

Ryskt flyg beskjuter markmål i Ukraina. Bild: Ryska Försvaret

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari har det återkommande rapporterats om Rysslands svårigheter att skaffa luftherravälde över Ukraina – trots intensiva ansträngningar.

Enligt en ny rapport från den brittiska underrättelsetjänsten slår man fast att Vladimir Putin redan har förlorat slaget om luftherraväldet, eftersom de ryska förlusterna varit så omfattande.

”De ryska flygplansförlusterna är högst sannolikt långt över deras förmåga att producera nya flygplan”, står det i rapporten.

Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj sa i förra veckan att Moskva hittills förlorat 278 flygplan – mer än dubbelt så många som de 119 plan som Sovjetunionen förlorade i det tio år långa Afghanistankriget 1979 till 1989.

Att förlora moderna stridsflygplan och piloter är väldigt kännbart. Ett enda flygplan kostar enorma belopp.

Nu ser Ukrainas luftvärn bara ut att stärkas. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg pekade nyligen ut luftvärn som ett viktigt område i Ukraina och flera Natoländer har lovat att skicka luftvärnssystem.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

23 thoughts on “Ryssland har förlorat slaget om luften

 1. Att det inte går så bra för ryssen står mer och mer klart. Häromdagen kunde man läsa att en stor del av de egna förlusterna berodde på “friendly fire”. Uppemot 60% av förlusterna enl vissa bedömare.
  Men även Ukraina har förluster. Nu kan vi läsa om att Zelenskiy öppnar upp för diplomatiska samtal. Om än fortfarande med vissa förbehåll.
  Frågan är väl bara vilka som står ut längst. Ryssarna eller västvärldens bidragsgivande till Ukraina?

  22
  6
 2. Hoppas att det kommer att gå bra för Zelensky, Schwab, Ursula och Biden i kriget mot Ukraina.

  Ett avslut på kriget kommer dock att påverka de positiva siffrorna till US vapenindustri, där bla den sympatiske G Busch är storägare.

  Han kanske kan kliva in i medicinbranschen istället och görsa som Bill G.
  Vem vet? G Busch kanske kan komma igång med något nytt vaccin som säljer bättre än vapnen?

  11
  33
 3. Ja det är dags för ukriana att attakera . Man bör ju först försäkra sig om vänlgt sinnade före detta sattelitstater!
  Som arsebrjan gorgen Tjetjenien och den största krgikstan.
  Belarus är det bara att glömma lustap går samma väg som Putin!
  Sen är det stritvangnar mot moskva och dela landet.
  Detta närma utan inblandning av USA man vill ju gärna kontrollera olja och dyligt ??! Enligt vissa försök att från amerikansk sida få igen pengarna vilket i eruper motsätter oss sen ww2 då tyskarna försökte tafsa till Ryssland ..
  Jänkarna kan fortsätta trakassera kineserna ? Ryska d kommer ju att bli en del av Europa och vi behöver inget anglosaxiska värsmakter

  5
  9
  • Och ju ungern tycks stå på fel sida!!!? Dom tycks ha aligerat sig med Turkiet . Alltså falska färger i NATO så dom är vi göra oss av med särskilt om Europa tänker dela på Ryssland i egna ontressesvärer

   • I Ungern verkar man bry sig om den Ungerska befolkningen i första hand, till skillnad mot vårt lands politiker.
    Bra eller dåligt ?

    10
    8
 4. ”Grannen” och ”Dahlberg”, kommer få en chock, när verkligheten envisas med att krypa närmare.
  För övrigt önskar jag Ukraina all tänkbar framgång mot de värdelösa ryska horderna.

  49
  12
  • @G.f.östsidan, är förvånad att du fick så många nedtummar. Du tänker rätt. Fred blir det när ett av länderna miltärt är besegrade. Putin ser inte fred som målet, det måste bli på den ryska fronten som soldaterna inser att de blir alla dödade om de inte deserterar elker kapitulerar. Ryska folket påverkar lite, kanske ledarsvansen börjar inse att de kommer att förlora men de ser också att de blir rika igen när militärt materiel skall ersättaa. Det stora “Befrielskriget” WW2 var ryssens krig. Sovjet måste vinna eller försvinna. Nu är det ucrinainarnas hot, folkets enda möjlighet tack vare att Zelenskyj inte lämnade sin post.

   Blev tvungen att googla ISW,
   Institute for the Studie of War.
   Är Cornucopia.se, där Lars och Lena skriver. De får mängder av kommentarer, alla tummar upp.

   4
   13
  • Jag får ingen chock, om ukainsk arme eller ryssarna vinner detta krig. Jag är bara fredens vän och önskar att ukrainare slipper lida i onödan.

   Alla folkslag har rätt till deras eget nationalstat. Så rättvist är att ryska armen försvinner helt från Ukraina. Problemet är att det valda sättet att kämpa mot ryssar leder till ett ökad lidande i Ukraina, Afrika och i Europa. Var fjärde Ukrainare har tvingats fly och hundratusentals kommer att dö i kriget i onödan. Etnisk rensning av ukrainare från öst och sydukraina är redan ett faktum. Så vad som helst blir slutresultatet i kriget, dom civila har åtminstone betalat dyrt för det. Dessutom detta krig för Ryssarna till kinesernas famn, och det kommer att leda till ytterligare stora geopolitiska problem .

   2
   11
 5. “Enligt en ny rapport från den brittiska underrättelsetjänsten slår man fast att… ryssarna gör allt fel och har inte kvar några XYZ”

  Samma nyhet har blivit publiserat tiotals gånger med olika XYZ. Hoppas att brittiska underrättelsetjänsten inte kommer på att slå fast att… ryssarna har nästan inga taktiska kärnvapen kvar.

  Väck mig när den brittiska underrättelsetjänsten eller den krigsindustriella komplex finansierade ISW tycker att det går på något sätt dåligt för ukrainare… eftersom dom lider stort på alla möjliga sätt trots ensidigt krigspropaganda.

  15
  49
   • Jag ser att ryssarna kommer att förlora kriget mot överlägsna Nato-vapen. Då har Putin dom två alternativ alternativ

    a) att låta sin arme bli slagen och själv bli störtat kanske dödat eller fängslat för livet

    b) att få Ukraina kapitulera genom att använda kärnvapen på ukrains mark fullt medvetet att ingen kommer bomba Ryssland

    Att oroa över dessa två alternativ är ingenting nytt. Också president JF Kennedy varnade för precis detta och jag tror att han hade helt rätt.

    https://m.youtube.com/watch?v=tryfeLEMxxw&t=12m2s

    Detta är ett farligt situation och jag tror Putin kommer att använda massförelsevapen… först kommer han spränga dnepr-bron och sedan använda två kärnvapen… och då böjer Ukraina sig och kapitulerar. Då spelarvdet ingen roll omvi i väst visar honom finger och kallar honom Hitler. Rysk kommer att säja att Putin räddade hundratusentals ryska civila och soldater undan Nato-vapen.

    5
    22
   • @Östra
    Jag tror inte Putte är lika säker som du att väst och NATO inte kommer att bomba skiten ur de kvarvarande resterna av hans väpnade styrkor om han sätter in taktiska kärnvapen i Ukraina.
    Speciellt då taktiska kärnvapen är mindre effektiva är moderna konventionella vapen.

    Apropå det, 70-talet ringde, de vill ha tillbaka sin atomkrigspropaganda som du försöker pracka folket här.

    17
    2
   • @Niklas R
    Jag verkligen hoppas du har rätt.

    Nyheterna om rysk reträtt från Cherson indikerar ändå onda massförstyrelse planer. En finsk expert listade nyligen det enorma flödet som brosprängningen skulle orsaka i Cherson; typ 5 meter vatten för tre dagar. Om Putin vågar spränga bron som förstör Cherson – vågar han nog också spränga kärnvapen.

    2
    14
   • @Östra
    Puttes terrorister har redan börjat spränga broarna i Cherson regionen. Men då sprängningen av själva dämmet är att räkna som massförstörelse vapen får vi hoppas att inte ens Puttes terrorister är korkade nog att göra det. Om de gör det kan Putte nog räkna med att han kommer förlora alla sina örlogsfartyg i Svarta Havet och eventuellt även strategiska flygvapen.

    7
    1
 6. Utmärkt, nu gäller det bara att förinta svartahavsflottan och krossa fascistens armé. Vi kan få en glädjens vår i Europa. PS Putte om du sticker ut ditt fula tryne väntar Haag på dig.

  44
  14
  • Det är ju bra med en yttre fiende när den inre fienden är nära inpå. Personligen är jag mer rädd för Biden, von der Leyen och alla andra vasaller som går i ledband än för Putin.

   Vi har blivit infiltrerade av 68-vänstern i över femtio år och infiltreras nu av islamister. Det är lika urbota dumt att anställa personer med rötter i muslimska länder och kultur som när amerikanarna anställde de kommunistiska makarna Rosenberg som prompt vidareförmedlade information så att Sovjet kunde färdigställa atombomber.

   25
   25
  • Såväl före kriget som under kriget har västliga underrättelsetjänster varit ganska träffsäkra. Du däremot har hela tiden spridit propaganda som är 100% käpprätt åt fanders…

   39
   12

Kommentera