500 muslimer misstänkta för koranupploppen under ramadan

ISLAM. -Pettersson försökte hålla kolla på alla som dömts runt om i landet efter koranupploppen som pågick under muslimernas ramadanfirande, påskhelgen 2022, men jag fick ge upp. Klart är att c:a 33 dömts och att det fortfarande finns finns hundratals personer som kan komma att åtalas för våldsamma brott mot polis och annan blåljuspersonal, både identifierade och oidentifierade.

Bild: Jeander

Den första som dömdes var muslimen Umedzhon Giyoev, född 1988, medborgare i Tadjikistan, som fick 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman i samband med kravallerna i Stockholmsförorten Rinkeby. Han kastade gatsten mot polisen och i min mening borde åtalet ha varit mordförsök. Herr Giyoev dömdes inte till utvisning men hade redan fått ett utvisningsbeslut.

Efter det har flera domar fallit, fast med annan rubricering, flera med betydligt högre straff men ytterst få har dömts till utvisning. Alla jag sett namnen på har haft utländsk och muslimsk bakgrund.

Koranupploppen under ramadan/påskhelgen skedde efter att den islamkritiske politikern Rasmus Paludans planerade besök i Stockholmsförorten Rinkeby, Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona och Malmö där han brände eller hade tänkt bränna koranen. Men det var inte mot Paludan som ilskan från många samlade riktade sig, utan främst mot de poliser som var satta att bevaka sammankomsterna.

I flera av de åtal och domar som senare kommit bedöms brotten i stället för våldsamt upplopp som grovt blåljussabotage.

Våldsanvändningen är så uppenbart och så tydligt inriktad på polisen. Det finns enstaka våldsyttringar mot annan person eller föremål, men då är det mer att någon kommer i vägen när man egentligen vill attackera polisen, eller att stenar studsar och landar på en parkerad bil i stället för på en polisbil, säger chefsåklagare Per-Erik Rinsell, som lett gruppen som utrett händelserna i Örebro.

Just Örebroupploppen har hittills lett till flest domar för blåljussabotage. Exempelvis dömdes fyra män den 9 september till 4,5–5 års fängelse av Göta hovrätt, som skriver i sin dom att ”poliserna och deras fordon har utsatts för hänsynslöst våld och skadegörelse, vilket resulterat i att poliserna i princip fått fly från platsen” och att det ”funnits en konkret fara för liv eller allvarlig skada”.

Även gällande upploppen i Linköping och Norrköping har flera personer dömts för blåljussabotage. Utöver det så finns totalt omkring 500 personer, såväl identifierade som oidentifierade, som misstänks eller kan komma att misstänkas för brott i samband med upploppen, uppger utredare i de olika städerna.

Vi har haft ett omfattande bild- och filmmaterial både från polisens kameror av olika slag, men också från allmänheten. Vi har varit uppe i ungefär 700 timmars film att gå igenom, från de ungefär två timmar som angreppet pågick, säger Emelie Bodegrim, kommenderingschef vid polisen efter upploppet i Örebro.

Bodegrim beskriver det som att polis och åklagare bryter ny mark med utredningarna och att man noga analyserar framgångsfaktorer och hur domstolarna dömer. – Vi har känt tryck på oss i Bergslagen att vi vill skapa robusta utredningar så att man kan sätta praxis utifrån den här händelsen.

Flera av de hovrättsdomar som kommit hittills har överklagats till Högsta domstolen. Inget beslut om prövningstillstånd har ännu lämnats, men i ett fall har HD ålagt Åklagarmyndigheten att lämna in ett yttrande.

Det de särskilt är intresserade av är gränsdragningen mellan grovt blåljussabotage och våldsamt upplopp samt medgärningsmannaskapet, alltså i vilka situationer man kan dömas till gemensamt ansvar med andra för en gärning när man inte själv varit aktiv i alla moment, säger Tobias Kudrén.

I Stockholm, där Paludan brände koranen under långfredagen, har händelsen delats upp på flera utredningar. Dels två angående våldsamt upplopp som ägde rum medan politikern fortfarande var på platsen och som inkluderar ett tiotal misstänkta, dels en som rör grovt blåljussabotage där ett 20-tal personer är misstänkta. Stockholmspolisen gick också för några veckor sedan ut med bilder på 42 oidentifierade personer som är intressanta i utredningarna och som man ville ha hjälp att få namn på.

En oidentifierad upploppsmakare från Rinkeby

I Östergötland ägde upplopp rum i Linköping och Norrköping både den 14 och 17 april. Gällande Linköping har tre dömts och fler åtal har väckts eller är på gång. Ytterligare 45 misstänkta har identifierats och till det finns 37 oidentifierade personer. I Norrköping har tre ledarfigurer fällts och det finns nära 130 personer till som kan misstänkas för brott. Ungefär hälften av dessa är identifierade.

I Malmö har polisen cirka 40 identifierade misstänkta, en del av dessa är ungdomar. Prognosen är att åtal kan börja väckas i slutet av november.

I Landskrona har en person friats för våldsamt upplopp, den domen är överklagad till hovrätten. Utöver det har fyra personer till åtalats och förundersökning pågår mot fler misstänkta.

I Örebro har hittills 32 personer frihetsberövats, av dessa har 19 dömts i tings- eller hovrätt. Utöver det jobbar utredarna vidare med ytterligare cirka 200 personer i materialet, för att se vilka de är och om de kan misstänkas för brott.

Dömda för koranupploppen. 300 är identifierade och misstänkta och ser likadana ut

-Pettersson tycker att utvisning ska vara obligatoriskt och att lagen ändras så svenskt medborgarskap går att dra in. Går inte det ska maxstraff utdömas plus ett rejält skadestånd som bidrag för de många miljoner upploppen kostade.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “500 muslimer misstänkta för koranupploppen under ramadan

 1. Samla ihop alla och internera, därefter dra in alla uppehållstillstånd och medborgarskap samt omedelbar hemresa söderut.

 2. VARFÖR har inte svenska polisen vattenkanoner som finns i många andra civiliserade länder i Europa ?

  Eller varför inte låna in några flytgödselspridare och pumpa ut grisavföring på koranupplopparna ?

 3. Och detta folket betalar vi bostad, elräkningar, flerbarnstillägg, tandläkarräkningar och skolgång för, är vi kloka?

  15
 4. Kärringen med strnen ska ha en enkel resa hem till sitt paradis, vad fan gört hom i Sverige???? Välfärdssnortare!

  30
 5. Endast UTVISNING avskräcker.

  Politikerna verkar helt korkade som INTE fattar detta

  Och det gäller HELA familjen

  32
 6. 500 som ska ut direkt, sen får den svenska regeringen ta itu med nästa miljon. Hur i h..vete kan blattar bete sig så, i ett välkomnande land? Låg iq och otacksamma bidragsberoende tycks vara en gemensam nämnare!

  35
  • Oj
   Ja det är konstigt men nått skäl har de väl. Jag tror inte att de är speciellt religiösa, det är nog nått annat. Typ avund kanske.

   7
   1
   • Rädd, du funderar men vad är din slutsats? Kan detta bero på att afghaner och somalier inte fungerar i Sverige?

    14
 7. Heja Pettersson
  Utvisning är prio ett om man beter sig som dessa människoliknande avarter o parasiter gör . Ut med de vänsterblivna som stöttar dessa bottenskrap. Låt dem åka hem där de passar in så vi slipper föda dem via skattsedeln! Stoppa utjämningsbidragen till enklaven Malmö!

  27
 8. Schhhhhhh say no more .
  Det är rasistiskt att tala sanning i Sverige .
  Annie Lööf och de andra halvnassarna tål inte att höra talas om verkligheten
  I deras politiska låtsasvärld är alla utlänningar goda och vi vanliga Svenskar rasister .
  Inte politikerna, så klart .
  Men vi som knegar ihop det som de ger bort för att vara goda .
  Men nu kanske sundare tider stundar .

  48
  1
 9. All som döms till fängelse, skall omvandla domen till utvisning omgående, varför skall vi betala deras uppehälle?

  62
  1

Kommentera