Oredan är över – äntligen får vi riktig högerpolitik med Tidöavtalet

INRIKES. Med Tidöavtalet får vi en ny höger. Äntligen ser högern staten som viktig och värdefull. Den stora oredan i Sverige är över, skriver Arvid Hallén från den konservativa tankesmedjan OikosExpressen.

DEBATT. Tidöavtalet är det bästa som hänt Sverige på mycket länge. 

Det är en veritabel julklappslista på alla goda högerförslag som man kan tänka sig, inklusive sådana som få nog ens kom ihåg att de en gång hade önskat sig. 

Inom avtalet ryms allt från Anne Wibbles årslön på banken för småsparare med ISK, via förbud mot kusingiften, till skydd för kulturhistoriskt värdefulla småskaliga vattenkraftverk.

De stora och tunga reformerna är alla historiska: den största omläggningen av svensk kriminalpolitik i modern tid, en långtgående implementering av Sverigedemokraternas omåttligt populära invandringspolitik och de första spadtagen för ny toppmodern svensk kärnkraft.

Socialdemokraterna kommer att utsätta dessa reformer för ursinnig kritik när de införs, men vet samtidigt i själ och hjärta att de är helt nödvändiga för Sverige. De kommer därför låta dem bli kvar också efter nästa maktskifte. Högerns stora reformer kommer att bli permanenta.

 • Allt i Tidöavtalet är förstås inte perfekt.
 • Ingen omläggning av kulturpolitiken i konservativ riktning står för dörren.
 • De statliga medierna kommer inte att reformeras för att bli smalare men vassare.
 • Minskningen av biståndet framstår mer som en symbolisk besparing än som en grundläggande uppgörelse med det biståndsindustriella komplexet.

Men man kan inte få allt. Tidöavtalet innehåller både sött och salt. Till överväldigande utsträckning är det ändå sött. Olov Abrahamsson på Norrländska Socialdemokraten beskriver avtalet som det mest högerinriktade regeringsprogrammet sedan Arvid Lindmans regering 1928-1930. Det har han antagligen rätt i.

Men det är också en ny höger. En höger som inte i första hand fokuserar på privatiseringar och avregleringar. En höger som i grunden inte är negativt inställd till staten som sådan. I stället är det en höger som i sociologen Hans L. Zetterbergs anda ser staten som något viktigt och värdefullt, som en legitim samhällssfär. Den nya högern vill få statens eftersatta funktioner att börja fungera. Staten ska bli bra igen.

Denna tidvattenvåg av sakpolitik riskerar dock att skymma något ännu större: att svensk politik nu har genomgått ett djupt strukturellt skifte.

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 utbröt en den svenska parlamentarismens motsvarighet till den Stora oredan. De traditionella blocken destabiliserades.

Decemberöverenskommelsen och Januariavtalet var försök att bringa ordning i kaoset genom att tvinga in den nya verkligheten i gamla mallar. Försöken var lönlösa: från början dömda till misslyckande eftersom de försökte hålla kvar i den gamla ordningen i stället för att anpassa sig till en ny.

Det dominerande intrycket från den nya blågula alliansens historiska presskonferens är fundamentalt annorlunda: det är en helt ny stämning. Det är fyra partier som trivs ihop.

De har inte tvingats samman av motvilja mot en tredje part. De har arbetat fram ett gemensamt positivt program som de vill genomföra tillsammans för att göra Sverige till ett bättre land.

Även om Sverigedemokraterna inte sitter i regeringen befinner sig partiet organisatoriskt så nära ett regeringsdeltagande som det ens är möjligt att göra utan att ha egna ministrar. Sverigedemokraterna är nu mer än bara ett stödparti: man är en i familjen. SD-blockaden är bruten.

Det är just detta fokusskifte – från att göra motstånd mot Sverigedemokraterna till att leva i verkligheten – som möjliggjort det historiska sakpolitiska reformprogram som ryms inom Tidöavtalet.

Därmed har vi också två nya block i Sverige. Den stora oredan 2010-2022 är över. En ny politisk era randas. Högern är tillbaka.

Av Arvid Hallén, Programansvarig Oikos

-Pettersson konstaterar att Aftonbladet (S) är väldigt bittra. Inte en dag utan kritik…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Oredan är över – äntligen får vi riktig högerpolitik med Tidöavtalet

 1. Det är bra att en Sosse någon gång visar sitt rätta jag, vid Riksdagspartiets senaste
  debatt, när Elsa Widding hållit sitt anförande så steg denne Besserwisser upp och
  förkunnade hur korkad hon var, och hur lite hon visste, sen i Elsas Replik stod han
  och såg ner på henne med armarna i kors för att riktigt förminska henne.till intet?
  När han rapade upp sin floskler stod Elsa med ett lätt leende på läpparna, det är
  inte så lätt att trycka ner dem som har kunskaperna på sin sida.

  Märkligt att man inte sett en enda reaktion från kvinnosakskvinnor hur han tydligt
  visade vem som stod för vetandet?

  Denna debatt borde visas i repris varje dag för att belysa denna sosses beteende!

  43
  • Marcus Selin(S)

   Slå tillbaka med deras eget mynt:

   Kalla honom ”misogyn” och fråga varför han ’mainsplainar’ klimatet..

   14
   1
   • grebom5, (M+SD) samt stöd av enskilda riksdagsmän/kvinnor som förstår Sveriges läge och som älskar Sverige. Om inte detta håller EXTRA VAL!

    (MP+L+KD+C) kommer att gå tillbaka i ett extra val. Det vet både Stenevi/Bolund, Persson och Lööf. (V) skulle inte heller öka då Dadgostar INTE är något som arbetarklassen röstar på.

  • Håller med, men vad har vi för val, när det ser ut som det gör! M och SD, har ju inte egen majoritet! Och M och KD, har ju pratat ihop sig, under låååång tid, och verkar trivas tillsammans! Dessutom är det ju tyvärr dessa partier, som ”TAR MED” SD, inte tvärtom! Fast ändå, KD är rätt bra ändå tycker jag! DET ÄR LIBERALERNA SOM ÄR VÄRST, OCH SOM KOMMER ATT FÖRSTÖRA DET HELA MEST!!!

 2. Ja visst kan vi fortsättningsvis kalla det förra styret för ”DEN STORA OREDAN”
  ett passande namn på hur det har blivit, det kommer att gnölas från företrädare
  från denna tid, nu räcker det inte bara att ha Partibok från Sossepartiet för att få
  toppjobb , och en hel del av dessa kommer säkert att ta ut pension så fort dom kan,
  för dom är inte efterfrågade på arbetsmarknaden.

  Men här är mer som behöver reformeras , Polis och rättsväsende, Mediakåren
  behöver också en rejäl översyn, så vi slipper sådana som Anders Lindberg,
  Jonna Sima, och en hel kader av journalister på SVT, vars politiska åsikter folket
  inte har med att göra, men som vi tvingats genomlida varje dag!

  35
  1
 3. Jonna Sima, Pascalido, Anders Lindberg, Lena Andersson, Karin Persson, …………. har bråda dagar!

  Hur kan ”de” se till att förfallet av Sverige kan fortsätta utan en (S) regering med (MP) som ledare?

  Den ”godhet o skenhelighet” som dessa (SD) hatare utstrålar och det odemokratiska gift de sänder ut måste bemötas.

  Men av VEM?

  Finns det några vettiga debattörer förutom Teodurescu och Dahlman som vill försvara det svenska arvet?.

  31
  3
 4. Fast kulturpolitiken är mycket dumt att SD gett upp!!! Då har man ju gett vänstern fria händer att fortsätta förstöra samhället i grunden!

  Först gav man upp den etniska svenskheten! Nu har man även gett upp den kulturnationella! INTE BRA!!! 😔

  Man har nu blivit ett annat parti, som mer ägnar sig åt akuta frågor, än ägnar sig åt samhällets själ. Man har nu istället helt lämnat den till kulturvänstern och muslimerna att förvalta!!! INTE BRA!!!

  20
  4
 5. Det finns gott om vänsterblivna så kallade ”journalister och författare” som skriker sig hesa av valresultatet, men en majoritet av folket är nöjda.

  52
  3
 6. Nu vill de flesta av oss att man går från ord till handling.
  Men det skall naturligtvis utredas innan beslut tas.

  22
  4
  • Oredan är över säger SD,s tankesmedja
   Hyrorna behöver höjas 25% säger sossarna i hyresgästföreningen.
   Det är bara ytterligare ett försök att sabotera för den nya Regeringen .
   Sån skit kommer vi att få leva med under den innevarande mandatperioden .
   Folkets välfärd betyder inget för de maktberusade politrukerna.
   Men lugn hatet inom S kommer att påskynda imploderingen av partiet .

   37
   2
 7. SD är inget högerparti, de är ”socialkonservativt” ett slags omoderna socialdemokrater.

  22
  13
  • Nej de är inga socialdemokrater. Möjligen sett ur någon slags banal ekonomisk synvinkel. L däremot är sossar och kommer snart bli nya C. Jag tror regeringen splittras relativt snart om nu inte SD lägger sig helt platt och låter lilla pluttliberalerna köra över dem.

   Så länge migrationen ser ut som den gör så är de partier som förstår att den måste minskas höger (eftersom de som tycker tvärtom är vänster) och dit hör naturligtvis SD, i viss mån M och möjligen KD men inte L. De kommer byta sida.

  • Snarare verklighetens socialdemokrater i så fall. De som kallar sig socialdemokrater idag är vänsterextrema globalister. Går i Belderberggruppens, Trilaterala kommissionens och WEF:s ledband. Karl Schwab och Georg Soros styrde/styr genom proxy (S,C, L, V och de Gröna Khmererna) och därmed i praktiken Sverige.

   17

Kommentera