Somalisk taxichaufför utan uppehållstillstånd överföll och våldtog flera kvinnor – döms till fängelse och utvisning

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Solna Tingsrätt, målnummer B 1094-22 dömde idag den 27-årige taxichauffören Abdirashid Adan Mohamud för att ha förgripit sig på kvinnliga kunder. Somaliern låste bildörrarna och körde sina offer till avskilda platser i Stockholmsområdet – och överföll dem i baksätet.

”Taxichaufför” Abdirashid Adan Mohamud

Sexualbrotten han åtalats för ska ha pågått sedan augusti 2021 fram till en helg i februari när polisens utredare började lägga pussel och såg ett samband. 27-åringen kunde efter en större utredning åtalas för tio olika sexualbrott.

Solna tingsrätt friade honom för tre av fallen och rubricerade om några av brotten. Han dömdes för två fall av våldtäkt, tre fall av försök till våldtäkt, två fall av sexuellt övergrepp, sju fall av olaga frihetsberövande, ett fall av misshandel, grov stöld och olovlig identitetsanvändning.

Straffet blev fyra år och nio månaders fängelse samt utvisning med förbud att återvända i tio år.

Jag själv har inte stött på sådan omfattande sexualbrottslighet, och jämför man med andra kända fall sticker det också ut i antalet. Det är anmärkningsvärt många målsägande som har drabbats, säger senior åklagare Rasmus Öman.

I oktober 2012 beviljade Migrationsverket Abdirashid permanent uppehållstillstånd på anknytning till sina föräldrar. Somaliern reste sedan in i Sverige i december 2012, men i september 2016 beslutade Migrationsverket att återkalla hans permanenta uppehållstillstånd eftersom han hade lämnat oriktiga uppgifter.

Beslutet om utvisning vann laga kraft i mars 2017. Efter att Migrationsverket avslagit Abdirashids anmälan om verkställighetshinder lämnades ärendet om utvisning över till Polismyndigheten i december 2017. Detta efter att Abdirashid avvikit. Abdirashids utvisningsbeslut har ”preskriberats” men han saknar fortfarande uppehållstillstånd – vilket gör honom till en illegal invandrare.

-Pettersson tycker att fängelsestraffet är för kort och utvisning ska alltid vara på livstid.

Taxichauffören var inte i tjänst när övergreppen begicks.

***

TIDIGARE 2022-03-24 Taxichaufför ur bortalaget misstänks för en rad våldtäkter

BROTTSLIGHET. En taxichaufför i Stockholm greps i februari misstänkt för att ha våldtagit sina taxikunder. Nu växer utredningen – efter flera dna-träffar i tidigare olösta sexfall. – Vi fortsätter titta på om det finns fler brott som han kan kopplas till, säger åklagare Rasmus Öman. Under en och samma helg i februari inträffade en våldtäkt och ett våldtäktsförsök i nordvästra Stockholm.

Det fick polisen att misstänka att det var samma gärningsman som härjade. Tillvägagångssättet i båda fallen var liknande – en taxichaufför som utsatte kunden i bilen. Polisen kontaktade det utpekade taxiföretaget och lyckades spåra fordonet som tros ha använts vid brotten.

Misstankarna riktades inledningsvis mot tre bröder. Två av dem greps och den ena sitter sedan dess häktad. Den andra delgavs misstanke för ett försök till grov våldtäkt i höstas men släpptes på fri fot, och misstankarna mot honom har numera försvagats. Den tredje brodern har kunnat avföras från utredningen.

När den första brodern häktades var han formellt misstänkt för de två sexbrotten som skedde den aktuella februarihelgen. Men källor uppgav att polisutredarna befarade att ärendet kunde växa efter att man kollat på tidigare anmälningar om våldtäkt i taxi. Bland annat på grund av liknande tillvägagångssätt eller signalement.

Kopplingar till ett stort antal fall i Stockholmsområdet med uppemot tio offer utreddes och nu utökas misstankarna mot den häktade mannen som fick lämna dna i samband med gripandet – något som gett fyra direkta utslag i polisens register över olösta brott. Mannen har därför häktats på sannolika skäl misstänkt för ytterligare våldtäkter och våldtäktsförsök.

Brotten har skett nattetid eller tidig morgon på flera olika platser över hela Stockholm. Händelserna sträcker sig från förra sommaren fram till i februari i år. Dessutom har rubriceringen olaga frihetsberövande lagts till i samtliga fall. Det om att gärningsmannen misstänks ha låst dörrarna i taxibilen i samband med övergreppen. – Nu är det fem olika brottstillfällen med fem olika målsägande som han sitter häktad för, säger kammaråklagare Rasmus Öman.

Mannen har även häktats för olaga identitetsanvändning i samband med att han greps i början på februari. – Det handlar om att han utgivit sig för att vara en annan person.

Solna Tingsrätt B 1094-22

-Pettersson säger att den misstänkte heter Abdirashid Mohamud, är född 1994 och hör hemma i Somalia. Minns ni när man uppmanades ta en taxi hem så inget skulle hända. Det var i ett annat land…

Herr Mohamud är tilldelad en advokat som fakturerar staten 1781 kronor i timmen, de hittills femoffren har också var sitt målsägarbiträde som fakturerar staten 1781 kronor i timmen inklusive moms.

Eftersom gärningarna är många och verkar ha varit planerade skulle jag önska att vi vid fällande dom kallade in Anders Gustaf Dalman…

Anders Gustaf Dalman, skarprättare

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Somalisk taxichaufför utan uppehållstillstånd överföll och våldtog flera kvinnor – döms till fängelse och utvisning

 1. Media kommer nog att starta ett tycka synd om drev, han visste inte att det var
  förbjudit att förnedra kvinnor, för det hade flyktingsmugglarna inbillat honom att
  det var tillåtet? Kanske stod det i dom Svenska instrutionerna som den tidigare
  regimen tillhandahöll i alla Mena länder vilka förmåner man kan få i Sverige??

  24
  1
  • Utvisning direkt !
   Ska inte sitta på Svenskt fängelse och kosta massa pengar.
   Som vi skattebetalare har arbetat in .

   17
 2. Han gjorde som hans kultur påbjuder!

  Det ska vara mycket fint och kallas för mångkultur!

  37
  2
 3. Ja men vilket taxibolag är det ? Är det en då kallad fri bil?
  Dom flesta flesta har ju någon koll vad det är för bil man sätter sig i ? Står det jihad på bilen?

  31
  2
 4. Vi får väl se vad Anders Lindberg tycker om det här.
  Det är sådana här passare han och hans parti har importerat och vill ha kvar här i landet . Allt annat är rasistiskt

  45
  1
 5. ÄNTLIGEN EN UTVISNING!!!

  Rättssystemet måste börja fungera igen och de ”goda o skenheliga” åklagarna och domarna bytas ut om de INTE fattar att utländska kriminella skall sparkas ut!!

  42

Kommentera