Ryssland kräver delaktighet i Nord Stream-utredning

TERRORISM. Ryssland har skickat ett brev till statsminister Magdalena Andersson (S) där de kräver delaktighet i utredningen av det misstänkta Nord Stream-sabotaget, rapporterar Expressen.

Rysslands premiärministern Mikhail Misjustin. Bild: Ryska Federationen

”Den 6 oktober inkom ett brev från den ryske premiärministern Mikhail Misjustin till statsminister Magdalena Andersson med begäran om att ryska myndigheter och företaget Gazprom skulle engageras i den svenska utredningen”, skriver UD till tidningen.

Enligt UD bereds brevet nu inom Regeringskansliet. Andersson har inte gett någon kommentar.

-Pettersson tycker Sverige ska tacka nej till rysk medverkan i utredningen. Ryssland har gång på gång visat att de inte är intresserade av samarbete och internationella avtal. Dessutom har Ryssland hotat Sverige och Finland med militära åtgärder om vi går med i Nato. Putin går inte att lita på.

”Sverige har med stöd av FN:s havsrättskonvention, som är införlivad i svensk lagstiftning, jurisdiktion över en anläggning som den som Nord Stream har anlagt, i den delsträcka som befinner sig inom svensk ekonomisk zon”, skriver kammaråklagare Mats Ljungqvist.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Ryssland kräver delaktighet i Nord Stream-utredning

 1. Flera förståsigpåare i kommentarerna, men tyvärr alla ”experter”, Thor är på rätt spår. Här en intervju med David Langlet, professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

  De ekonomiska zonerna är en fördelning utifrån FN:s havsrättskonvention och ger länderna runt Östersjön, däribland Sverige, exklusiv rätt till exploatering av naturresurser inom sina områden. Det kan handla om fiske, rätten att sätta upp vindkraftverk eller utvinna gas och olja.

  Zonerna infördes främst för att hindra konflikter över fiskerättigheterna. Utländska flygplan och fartyg har rätt att uppehålla sig i områdena – och stater har även rätt att anlägga undervattensledningar.

  – – –

  Rent juridiskt är Nord Stream ett aktiebolag med kontor i Schweiz, men med ryska Gazprom som majoritetsägare. En insats på botten skulle därmed kunna behöva koordineras med Schweiz, enligt Langlet.

  – – –

  En del av Nord Stream 1 går genom danskt vatten men ingen del av gasledningarna går genom svenskt vatten. Om skadorna hade uppstått på svenskt territorialvatten hade saken varit en helt annan.

  – Då hade det varit ett attentat i Sverige, visserligen i vattenområdet men ändå i svenskt sjöterritorium. Då hade det varit en omedelbar angelägenhet för svensk polis och i högre utsträckning för svensk militär att säkra det här, säger Langlet.

  Med detta sätter jag för min del punkt i denna spretiga diskussion.

  1
  3
 2. Johan, du har säkert rätt så som du ihärdigt beskriver det, exakt så fungerar det i fanatiska socialistiska skurkstater.
  Dom stiftar som bekant egna regelverk och gummilagar som dom kan använda precis hur som helst, när som helst och var som helst, vilket vi i Sverige är pinsamt medvetna om!
  Och den socialistiska skurkstaten Sverige har ju också en benägenhet att alltid lägga sig i det som inte angår dom, dom inbillar sig att dom alltid vet bäst, något som dom också försöker inbilla oss!
  Om dom verkligen är seriösa och vill utreda brott, då ska dom nog börja med sig själva.

  Deras löjeväckande ”utredning” om Nord Stream är till 100% ett falsarium och även ett desperat sätt att ändra sanning till lögn och tvärt om! Den har inget som helst värde och saknar helt och hållet legitimitet, här har dom bara utnyttjat sina egna påhitteregler!
  Och det enda som ”utredarna” kom fram till efter snart en veckas grävande, var att ”ett grovt sabotage har skett” -inget annat!
  -Någon som hela världen visste bara efter några få timmar efter attentatet.

  10
  1
  • Bss

   Jag vill påpeka att vare sig rättegångsbalken, förundersökningskungörelsen eller Brottsbalken, är några hittepå-texter eller falsarium, utan de är svenska lagar stiftade av Riksdagen.

   Jag kan också nämna att det alltid råder förundersökningssekreress och att det därför inte presenteras uppgifter som kan förstöra en pågående utredning.

   Att du vet så mycket om vad som har hänt på platsen, är enastående. Jag kan bara råda dig till att kontakta myndigheterna (11414) och berätta hur allt ligger till:)

 3. Åklagarmyndigheten: ”Sverige har med stöd av FN:s havsrättskonvention, som är införlivad i svensk lagstiftning, jurisdiktion över en anläggning som den som Nord Stream har anlagt, i den delsträcka som befinner sig inom svensk ekonomisk zon, säger Mats Ljungqvist.

  Svensk ekonomisk zon utgör juridiskt i detta avseende ett mellanting mellan svenskt territorialvatten och det internationella havet.

  Inom den ekonomiska zonen kan den så kallade kuststaten genom till exempel skyddszoner tillfälligt begränsa de rättigheter som finns på det internationella havet.”

  Sverige har alltså rätt att begränsa andras rätt inom svensk ekonomisk zon. Därtill bedriva förundersökning. Åklagaren är förundersökningsledare och som sådan helt suverän beslutsfattare inom ramen för undersökningen.

  Att släppa in någon som påstår sig vara målsägande (men som också kan misstänkas) i den tekniska undersökningen, är inte brukligt och ska givetvis inte ske nu heller.

  2
  13
 4. Sverige har naturligtvis inget som helst med utredninge att göra.
  Här lägger dom sig (återigen) i andras angelägenheter.
  T.o.m. spärrar dom av området trots att det ligger på inernationellt vatten, precis samma skumma agerande som med Estonia där dom också ville dölja något för oss medborgare!

  Nord Stream 2 tillhör som alla vet Gazprom till 100% och därför är det också dom som skall utföra brottsutredningen för att fastställa vem som är skyldiga till sabotaget mot deras egendom!
  -Även om det är glasklart för oss människor som tänker själva och inte följer socialisternas lögner och desperata och fanatiska hjärntvätt.

  32
  7
  • En målsägande kan inte kräva att få ta över en brottsutredning. Ett rånoffer kan t ex inte kräva att själv få göra brottsplatsundersökning där brottet begicks. Hur skulle det se ut… Det skulle direkt sabotera utredningen. Nej bäst att hålla sig till fastställda rutiner, så att inte utredningen blir kontaminerad av klantskallar vare sig avsiktligt eller oavsiktligt.

   3
   11
   • Johan
    Jag förmodar att du anser att det är Ryssland som är brottslingen i det här fallet!?
    Nu är ju verkligheten en helt annan, men låt oss ändå anta att det är Ryssland som avses! Vad skall dom i så fall anklagas för?
    Om dom nu förstör sin egen gasledning ute på internationellt vatten, i vad består i så fall brottet?

    13
    2
 5. Utgångspunkten i internationell rätt utgör de facto att det är tillåtet att dra rörledningar utanför andra staters territorium, genom dessa staters ekonomiska zon.
  * Sverige kan som kuststat inte förhindra utläggning av rörledningarna i svensk ekonomisk zon, ty den ekonomiska zonen är en del av det internationella havsområdet.
  *
  Avseende fFörsvarsintressen som aktualiserades vid begäran om att få använda svenska hamnar för lagring av rör under byggnadsfasen har däremot Sverige rätt att vidta och vidtog Säkerhets höjande åtgärder genom att Försvarsmakten och övriga berörda myndigheter samverkat i området Karlshamn med uppdrag att se över regelverken i syfte att skydda Sveriges Totalförsvarsverksamhet innefattande att försvarsmaktens närvaro på Gotland stärktes inkluderande ett nytt regemente.
  * Till skillnad från i Sverige planerades rörledningarna i Danmark territorialhav och rättsläget är således ett annat än i den ekonomiska zonen och Danmark utgångspunkt i Nationell Lag utgjorde därav rätt till särskild säkerhetspolitisk prövning enär dragningen passerar genom danskt territorialhav.
  *
  Regler om rätten att lägga rörledningar på en kuststats kontinentalsockel utanför territorialgränsen följer av FN Havsrättskonvention, som i svensk rätt speglas i lagen om kontinentalsockeln.
  * Den ekonomiska zonen är en del av det internationella havsområdet vilket betyder att den ekonomiska zonen inte är en del av Sveriges territorium, utan utgör ett internationellt vattenområde i vilket Sverige, som kuststat, endast har sådana rättigheter eller skyldigheter som folkrätten ger en kuststat.

  Enligt nationell och internationell rätt kan Sverige som kuststat inte förhindra utläggning av en rörledning på svensk kontinentalsockel och har inte enda bestämmande över nu rådande situation avseende Nordström problematiken, heller.
  Mvh.

  19
  1
  • Jo Sverige har faktiskt bestämmanderätt över svensk ekonomisk zon. En kuststat kan tillfälligt införa begränsningar i andra staters rätt att vistas i kuststatens ekonomiska zon. I det här fallet blev det Sverige och svensk ekonomisk zon. Sverige bestämmer där.

   3
   8
  • Bss

   Det spelar ingen roll vad de kan anklagas för eller inte anklagas för, eller vem jag tror är skyldig. Man ”bjuder inte in vem som helst” att bedriva brottsplatsundersökning! Man hörsammar inte heller som i det här fallet kreti och pleti krav på att få delta. De kan kräva vad de vill, men de har inte att göra ens i närheten av utredningen, annat än som förhörsobjekt. Som ev målsägande, ska de också tillfrågas om de är i behov av någon brottsofferstödjande verksamhet, samt att de måste precisera ev ersättningsanspråk och om de också önskar att åklagaren ska driva ett sådant i en eventuell rättegång. De kan också begära ett målsägandebiträde för den saken.

   Utredningen i övrigt ska de ge blanka tusan i. Sverige äger rätten till förundersökning i svensk ekonomisk zon. Svenska myndigheter bedriver svensk utredningen.

   Ryssarna eller vad det nu är, får berätta-i förhör- vad de vet och varför de vet något, om de är ledsna och behöver beottsofferstöd, ersättning etc. Sen ska de snällt sitta och vänta tills åtal väcks eller utredningen läggs ner. Då kommer de att meddelas det.

   2
   8
 6. Sverige skall bli räddningen för Ryssland.
  De säger nej till att vi ska delta i utredningen, skäl nog för oss
  att annektera Gotland sedan viker sig gymnasten från
  Strängnäs och Switjod är vårt.”

  14
  2
  • Ryssland har som tur är inte en chans att ”annektera” en centimeter av svenskt territorium. De är helt enkelt för sopiga, vilket har avslöjats i deras katastrofala angreppskrig mot Ukraina. Det skulle bli total SLAKT av de stackars svultna frusna ryska pojkar och bakfulla gubbar som spyendes av sjösjuka sitter i en Ivan Gren klass på väg över Östersjön, i tron att de ska till en övning någonstans… Tunga kustrobotar, ubåtar och Jas, skulle parkera det ryska tonnaget på Östersjöns botten innan de ens var halvvägs. Ryssland har malt ned sin yrkesarmé inklusive ”eliten” som stod mot oss, vdv/ spetsnaz/kontraktniki i den ukrainska myllan. Nu mals de mobiliserade ned i samma köttkvarn. Sorgligt. All denna död på båda sidor för en jävla idiot.

   Det enda positiva är att det nu står helt klart: ryssarna är fullständigt odugliga.

   3
   11
  • Grebom5, nu skrev du lite för mycket och avslöjade vem som är din uppdragsgivare…

   5
   3
  • Janne A:
   Du får ha tack för ditt tillmäle över oss andra bloggen…..
   Vi kan väl inte alla vara så väl informerade som du ?

   26
   1
 7. Nä tala om för Ryssland att Putin har varit elak och därför får ni inte vara med!!!
  Sen om det skulle vissa sig att den skyldige till detta faktiskt är någon annan så förbehåller sig Sverige att ge just Ryssland skulden!!
  Den här gången skall ryssarna inte komma undan utan att förumjukas och förlora ett krig i ukriana!!

  12
  18
 8. Ryssland har inte i svensk ekonomisk zon att göra.
  Gasledningarna är svenskt ansvar enligt svenska jurister.

  19
  38
  • Oskar
   Du glömde gasen, den är väl svensk också, eller hur…

   (du är nominerad till dagens roligaste kommentar Oskar)

   21
   2
 9. MEN vem/vilka äger ledningen? Vem/vilka har olika tillstånd? Skulle utredningarna rörande 9/11 skötas av andra länder än USA…. Estonia??? Ibland verkar det som i de flesta rapporter att man först formulerar slutsatsen och sedan formar resten efter detta…. Ryssland torde ha ett intresse i att få veta vad som hände…… menar den enda anledningen med att lägga ut dessa 4? rör från Ryssland till Tyskland var väl att Ryssland skulle använda dessa för att skicka gas……

  35
  4
  • Vid brottsutredningar hör det inte till vanligheterna att ägarna deltar i utredningen om utredarna inte begär det. Det är vad jag förstår praxis som följs.

   7
   22
   • Kanske mer komplicerat än så eftersom det är ett Schweiziskt bolag som drabbats i ett område som alla har rätt att använda. Vad jag förstår kan Sverige bara invända mot utläggning av rör om det kan ha miljömässiga konsekvenser. Sverige och Schweiz är ändå min gissning på vilka som bör vara bäst skickade att ta hand om detta. Knepigt.

    7
    20
  • Rören ägs av Schweiziska bolag!

   De Schweiziska bolagen ägs i sin tur av flera andra bolag till vilka Gazprom är största ägare.

   Att man valt den konstruktionen torde vara att en utomstående part garanterar rättssäkerheten. Då passar ett neutralt land som Schweiz bra för alla inblandade. Det innebär att varken Tyskland eller Ryssland är behöriga att pröva en eventuell tvist (om inte annat framgår av interna avtal).

   Detta är dock ingen avtalsrättslig tvist…

   8
   19
  • bjornwiklund:
   Så tänker nog en stor del av befolkningen,men som vanligt är det ju klokskapen ( i detta fall S) som har sista ordet….
   Detta sabotage skall liksom sprängningen av Estonia tystas ner,och helst glömmas så snart som möjligt.
   Märkligt på sitt sätt,eftersom Islamisternas angrepp i NY visas i stort varje vecka i TV !!
   Nåja olika världsdelar och olik prioritet.

   22
   4

Kommentera