Stärkt misstanke om grovt sabotage i Östersjön

TERRORISM. Den brottsplatsundersökning som Säkerhetspolisen genomfört vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 är nu avslutad. Undersökningen har stärkt misstankarna om grovt sabotage.

HMS Belos ubåtsräddningsfartyg arbetar vid Nord Stream. Foto: Försvarsmakten

Säkerhetspolisen har sedan i helgen genomfört brottsplatsundersökningen med stöd av Kustbevakningen, Försvarsmakten och Polismyndigheten. Det har varit ett mycket väl fungerande samarbete.

Efter genomförd brottsplatsundersökning kan Säkerhetspolisen konstatera att det har skett detonationer vid Nord Stream 1 och 2 i svensk ekonomisk zon, som har medfört omfattande skador på gasledningarna.

Vid brottsplatsundersökningen har det gjorts vissa beslag. Inom ramen för förundersökningen vidtar Säkerhetspolisen kontinuerligt olika utredningsåtgärder. Som en del i arbetet kommer beslagen nu att gås igenom och analyseras. Den fortsatta förundersökningen får visa om någon kan delges misstanke och senare åtalas.

Säkerhetspolisen bedriver förundersökningen kring händelsen vid Nord Stream under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Åklagaren har efter avslutad brottsplatsundersökning hävt avspärrningarna på platsen.

Åklagarmyndighetens pressmeddelande

-Pettersson noterar att det inte finns några planer på att låta Ryssland vara med och undersöka läckorna vid Nord Stream 1 och 2. Det kan låta märkligt att ägaren inte får vara med men det är normalt förfarande att inte låta misstänkta brottslingar delta i polisutredningar. USA är heller inte med. Undersökningen sköts av Danmark och Sverige, eventuellt Tyskland.

 • Nord Stream 1 och Nord Stream 2 är två skilda gasrör och också två skilda bolag
 • Nord Stream 1 är 1222 km lång,
 • Nord Stream 2 1230 km
 • Nord Stream 1 går från Viborg i Ryssland till Ludmin i nordöstra Tyskland.
 • Nord Stream 2 går från Ust-Luga i Ryssland till Ludmin.
 • Nord Stream 1 började byggas år 1997
 • Nordstream 2 började byggas år 2011
 • Nord Stream 1 ägs av Nord Stream AG med huvudkontor i Schweiz. Majoritetsägare är det ryska energibolaget Gazprom.
 • Nord Stream 2 ägs av Nord Stream 2 AG som också har huvudkontor i Schweiz.
 • Nord Stream 2 ägs av Gazprom tillsammans med några större tyska gasbolag, bland annat Uniper.

Mer på Svenska Yle

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

65 thoughts on “Stärkt misstanke om grovt sabotage i Östersjön

 1. Sammanfattning av ägarstrukturen gällande de två gasledningaran i Östersjön, ”Nord Stream 1 & 2”.

  Aktiebolaget Nord Stream AG med huvudkontor i Zug i Schweiz ägs och drivs av:
  ryska Gazprom international projects LLC – 51 %
  tyska Wintershall Dea AG – 15,5%
  schweiziska PEG Infrastruktur AG – 15,5%
  nederländska N.V. Nederlandse Gasunie and ENGIE – 9%
  franska ENGIE – 9%

  https://www.nord-stream.com/about-us/

  Uniper är (vad jag förstår) inte aktieinnehavare i Nord Stream AG, utan endast en finansiell partner som lånat ut pengar till ”Nordstream 2”.

  17
  7
 2. © Hej Håkan Dahlberg!

  * Har tidigare nämnt att i detta forum finns debattdestruerare som består av – samma personer – med olika alias, varav Thor och Anton är samma person!

  Mvh PG.

  21
  23
   • Yep, och det är dom som blir förbannade när man öser fakta över deras påhitt.

    18
    8
  • pgayp, du skrev tidigare en halvmeter där du kom fram till slutsatsen att det inte skett några sprängningar vid rören… kanske det kan kallas faktadestruktion?

   22
   7
 3. North Stream 2 är ett bolag med säte i Steinhusen ZG i Schweiz! (Aktierna ägs av Gazprom.) Detta kan alla kolla! INTE RYSKT HÅLL

  Ni troll som skickar massa falska uppgifter, varför? Vill ni göra Putin glada eller är ni bara duma?

  32
  28
   • Varför kollar du inte fakta innan du skriver. Steinhausen är en ort i Schweiz där bolaget har sitt säte, alltså där styrelsen finns. Gazprom äger självklart inte Steinhausen. För vissa är det tydligen väldigt svårt!

    12
    6
   • Thor skriver:
    6 OKTOBER, 2022 KL. 21:02
    6 OKTOBER, 2022 KL. 22:19

    Du har en rejäl poäng där Thor 😀

    Knäckfrågan är var den juridiska personen (inte den fysiska) har anses ha sin hemvist.

    Det är väl en typ av presumtionstolkning att orten eller landet där bolagets (den juridiska personens) huvudkontor har sin hemvist, som man utgår från är ägarnas hemvist i bolagsrättslig mening. Det hindrar såklart inte att ägarna rent fysiskt har sin hemvist i t ex Ryssland.

    Det är då givet de i inläggens redan angivna uppgifter inte så att det är Gazprom som är den juridiska personen vi är ute efter.

    Nord Stream 1: Nord Stream AG är rättmätig juridisk person, vilket då inte ger Ryssland någon äganderättslig anknytning till gasledningen.

    Nord Stream 2: När det gäller Nord Stream 2 blir läget lite knepigare att bena ut. Den gasledningen ger Nord Stream AG med säte i Schweiz äganderättslig anknytning till gasledningen, men där är enligt Pettersson även Gazprom ägare. Det får antas att Gazprom har sitt säte i knäna på Putin.

    Jaja, vad vi kommer fram till lär dock inte få stopp på Putin och hans folkrättsvidriga trollsvans här på bloggen.

    SD 2026

    18
    6
   • Klart jag har rätt. Jag vet vad jag pratar om till skillnad från putinsvansen. Annars skulle jag inte ta en strid med hela det gänget samtidigt. 😂

    12
    3
   • Jag vet, men måste beundra din uthållighet med Putintrollen. 😀 Var beredd på att de inte ger sig 🙁
    SD 2026

    9
    4
   • Tack! Jag tänker att alla måste ta ansvar för att stävja de tokigaste yttringarna på nätet. YGL och TF samt lättillgängligheten på nätet gör att vem som helst med ”noll koll” kan sprida vad som helst. Självklart är det intressant med åsikter, och alla tar vi väl ibland ut svängarna när vi tolkar fakta. Det läskiga är när någon/några börjar bestrida fakta ivrigt påhejade av en påse nötter och dessutom är beredda att springa rakt in i väggen för sin idé. Då föds falska ”sanningar” och konspirationsteorier som många med ett stort mått av… låt oss säga naivitet ☺️ kan ta till sig. Idéerna sprids inte bara som bakterier hos råttsvansarna, de kan leta sig hela vägen upp till, eller kanske skapas av, världsledare eller ”wannabes” som därigenom kan styra sitt följe med en flöjt som han i Hameln…

    9
    4
   • Så är det när ryktesspridningen tar fart, speciellt när källor saknas eller konspiratoriska källor anges. Det blir rena lekstugan. Bara det att bloggens Putinmarinerade troll är helt obotligt faktaresistenta.

    ”Alla sitter i en ring på golvet. Ledaren viskar en mening tyst i örat på den som sitter på högra sidan, den personen ska i sin tur viska meningen till personen på höger sida och så vidare, hela vägen runt tills budskapet når den som sitter till vänster om ledaren. Denna person ska högt säga vad som viskades. Man får bara meningen viskad till sig en gång, hörde man inte ordentligt får man upprepa det man tror viskades. Det brukar sällan vara den mening som leken började med! Ganska roligt sätt att visa hur ett rykte kan förvanskas på bara kort tid.”

    https://lekarkivet.se/lekar.php?id=297

    7
    4
 4. North stream 2 AG är ett bolag baserat i Schweiz. Den ena här är dummare än den andra. Ingen vettig ryss startar bolag i Ryssland. Denna tråd har nog rekord i lögner från rysstroll!

  45
  50
 5. Nord Stream 2 ägs till 100% av Gazprom!
  Och varför i hela friden skulle Ryssland förstöra sin egen egendom?
  Det är ju dom har levererar gas i sina egna ledningar och det är dom som enkelt och smärtfritt bara kan stänga kranarna om dom önskar!
  Om jag har ett gräl med min granne, ska jag då skära sönder däcken på min egen bil för att ”hämnas på honom”??
  Man häpnar över vissas dumhet!

  Men skicka räkningen på reparationen till skurken Biden, det är han som är skyldig till sabotaget och därför är det också han som skall betala, PERSONLIGEN!
  Han är en mycket labil, farlig och falsk människa!

  70
  56
 6. Åklagaren tror nu att det inträffat en så kallad ”explodering” av någon okänd anledning 🙂

  16
  3
  • Och antagligen polisens talesperson snart informar att ”ingen är gripen” och ”undersökning är nedlagd” men polisen pattrullerar på platen och gör ”trygghetsskapande åtgärder”.

   Det svenska polisiärä språket är med vissa ord mycket rikare än finska. Till exempel det finns inte motsvarande utryck för ”nedlagd”(=prioriteringar p.g.a personalprist hos polisen), ”dödsskutning”(=ickeeuropeer sor skjuter varandra ihjäl) eller ”gruperingar/konstillationer”(= våldsamma MENA människor som slåss mot varandra) Och polisen glr inga ”trygghetsskapande åtgärder” utan polisen pepparsprayar & brottar ner brottsslingar och kör dom till finkan.

   Och det finns inte ens polisens ”talespersoner” som skulle informera allmänheten om något. Vi har inga ”talespersoner” för myndigheter, politiska partier eller företag över huvudtaget för att sådant är fjolligt.

   Å andra sidan vårat speciella polisspåk har vissa speciella polisiärä utryckt till exempel ”seurue” vilket betyder en liten grup av zigerare som ligger bakom brottet. Mycket märkligt.

   10
   15
 7. Ett antal Svenska myndigheter, ett antal danska myndigheter och ett antal tyska myndigheter undersöker rören och konstaterar att de sprängts. Men Håkan Dahlberg vet säkert bättre…😂

  41
  24
  • Som alla vet så är rören inte rysk egendom! Se North Streams hemsidor, de ljuger inte som rysstrollen här i tråden.

   43
   33
   • ”Gazprom international projects LLC holds a 51 percent stake in the pipeline project.”

    Majoritetsägare.

    16
    4
   • Det är exakt vad jag försökt förklara för nötterna, ”Ryssland” äger inte 100%. Tack!

    20
    17
   • Vet inte helt va thor menar med rysstroll men jag vet va jag tycker om Ryssland och Ukraina konflikten, jag vet också va jag tycker om USAs nuvarande regering och utan tvivel så är Biden och hans extrema globalist/kommunist regering ett mycket större hot mot världen än va Ryssland är just nu.

    26
    15
   • Jag tycker inte Biden är bra, men jag vill inte leva i en värld styrd av diktatorer som Putin. Oavsett vad man tycker om USA så är varken Ryssland, Kina eller Nordkorea räddningen. Deras värld blir verklighet om vi ger efter för Putins kärnvapenskrammel. Putintroll är de som inte fördömer någon som hotar hela världen med kärnvapen.

    23
    19
 8. Jag tvivlar starkt på att Ryssland förstör sin egen egendom, men det är min personliga uppfattning.

  Vem som har gjort vad lär vi aldrig att få reda på.

  37
  43
 9. Märkligt att det tar en hel vecka innan vi får bekräftat att det var sabotage, även om alla redan fattat det. Det syns ju direkt om något sprängts! Kanske var gasbubblorna ivägen?

  23
  17
 10. Sabotage säger supersnabba SÄPO efter en vecka!!

  Den som utförde sprängningarna är fortfarande tyst. Det var NATO-allierad lufttrafik över området och det kan vara en ledtråd, men behöver inte vara svaret. Amerikanarna kommer säkert att tala om vad dom gjorde ovanför gasledningarna just innan det smällde. Det blir intressant att se vad ”utredningen” resulterar i.

  39
  28
  • Bevara Sverige Svenskt, du bevisar bara att du sprider falska uppgifter och inte går att lita på. Gazprom äger inte 100%. Det kan vilken normalbegåvad varelse som helst söka fram på några sekunder, tex på North Stream 1 resp 2:s egna hemsidor!

   30
   22
   • Stenbock tycks tro att alla i hela världen är ohederliga utom Putin. Man biter inte den som föder en!

    26
    27
   • Thor:
    Nej söker hålla en något så när neutral ställning. Vidare är jag inte hellre indoktrinerad kring/av USA,och deras ställning hos många,som en form av änglar och förebild på klotet.
    Har sett detta mångas ”drömland” från insidan i otaliga år,och gör min egen bedömning …
    Kanske fler borde ställa sig frågande till all propaganda,som bedrives i medierna !

    31
    30
  • G:
   Hade du väntat dig att Abzurdien som sketen stalldräng,skulle anklaga sina vänner i USA för attentatet ? Själv inser jag att det som ”svenska myndigheter” sysslar med,är enbart ett spel för galleriet !
   Vem tror du har förbjudit att delägar-landet Ryssland, (Gasprom) ej får medverka i utredningen ?
   Har hellre aldrig hört att ”vårt land” skulle vara delaktiga i finansieringen av rörledningarna….

   37
   35
   • Hej Stenbock och andra. Gazprom och ägandeförhållandet är inget jag kommenterat. Någon la in ett icke relaterat svar under mitt tidigare inägg. Det verkar förresten rätt ointressant vem som äger ledningarna, det är gasen som strömmar som är viktig. Nu kan ryssarna inte sälja någon gas alls. Vem tjänar på det?

    I övrigt tycker jag att ingen ska anklaga någon just nu. En helt transparent utredning krävs innan någon pekas ut. Hur mycket det än svider för sanktions-hetsarna måste alla parter vara med i utredningsarbetet. Ryska ubåtar eller amerikanska flygplan med undervattensvapen kan ha deltagit i attentatet. Teoretiskt kan andra varit med också.

    14
    1
   • Gasen var avstängd redan före sprängningarna och all gasimport från Ryssland skulle bojkottas så varken vi eller Ryssarna har något att förlora på detta.

    7
    4
 11. Flera olika europeiska företag var inblandade i byggandet av Nord Stream, men det är Gazprom som till 100% är ensamma ägare.

  Men fakta verkar vara av underordnad betydelse när det gäller att skydda Biden och hans kumpaner!

  38
  47
 12. Det skulle förvåna mig om det inte blev nedlagt, av gammal vana.
  De flest begrep vad det var innan polisen var där.

  28
 13. Fakta: Enligt internationella regler har Sverige jurisdiktion i och med att attentatet skett inom svensk ekonomisk zon!

  31
  26
  • Har hört lite olika tolkningar på det. Men gjort är gjort och ingen utmanade utredningen på plats.

   7
   12
  • Inte säkert att Sverige har exklusiv jurisdiktion, eftersom folkrätten är mer politiskt än juridiskt färgad. Ett exempel är ju att man åtalar Putin i internationella domstolen i Haag, men han kommer inte dit. Då är såklart folkrätten helt verkningslös. Det är helt enkelt som oftast att den starkes nävar gäller.

   Men en översikt av regelverket finns här;

   En kuststat kan ha tre typer av sjöfartsområden,
   1; Territorialvatten, max 12 sjömil från land
   2; Angränsande zon, max 24 sjömil från land
   3; Exklusiv ekonomisk zon, max 200 sjömil från land

   Sverige ha anspråk på i tur och ordning;
   1; Territorialvatten, se lag (2017:1272) om Sveriges sjöterritorium och maritima zoner
   2; Angränsande zon, se lag (2017:1273) om Sveriges angränsande zon (inga anspråk före lagens ikraftträdande den 1 mars 2018)
   3; Ekonomisk zon, se lag (1992:1140) om Sveriges ekonomiska zon

   FN:s havsrättskonvention finns att läsa i SÖ-samlingen (SÖ = Sveriges internationella överenskommelser); se SÖ 2000:1 på
   https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/sveriges-internationella-overenskommelser/2000/01/so-20001/

   I SÖ 2000:1 finns en hel del att läsa för den som vill gräva i vad som gäller.

   17
   2
   • Alltid knepig juridik i internationella frågor. Jag har dock svårt att se hur någon skulle ha bättre rätt än länderna i närheten. Möjligen kan Ryssland ha viss rätt om ryskägd del av Gazprom är majoritetsägare?(osäker på det, kan vara dotterbolag utomlands, hinner inte kolla nu…) Ryssarna har dock inte gjort fysiskt anspråk på att delta. Eller så var de där långt innan och rensade, vem vet?

    16
    16
   • Ägandet av gasledningen är enda kopplingen till Ryssland vad jag kan se. I övrigt är det som du skriver, det är snårig juridik vi talar om.

    14
    8
   • Men många äger, är det ryska Gazprom eller typ tyskt dotterbolag som äger 51%

    12
    15
   • Vill minnas att Rebecca Wallace skrev i sin bok ”International Law” att det räcker med minoritetsägande, för att hävda folkrättslig jurisdiktion. Men, men, Putingänget verkar inte särskilt intresserade av att följa internationella spelregler, så vem bryr sig om vad den dåren tycker?

    11
    13
   • Kommer inte ihåg, läste juridik tidigt 90-tal. Eu rätten var knappt uppfunnen och Bernitz skötte snacket. 😆 I så fall har ingen ensamrätt. Varför kom inte Ryssarna dit? Antagligen har de redan planterat västerländsk utrustning på platsen så de behöver inte göra mer än gapa och skrika som vanligt.

    13
    17
   • Ulf Bernitz 😀

    Tidigt 90-tal säger du, men du verkar ha hängt med rätt bra i svängarna, och vi drar åt samma håll i Ukrainakriget. 😀

   • I verkligheten drar i princip alla åt samma håll. De snurrigaste teorierna hittar man bara här på nätet där ingen behöver visa för släkt och ev vänner att man spårat ur.

 14. Det märkliga är Sveriges roll i utredningen?
  Attentatet skedde ju på iternationellt vatten och Nord Stream tillhör Ryssland! Då är det naturligtvis Ryssarna och inga andra som skall utreda! Vad har fjantlandet Sverige där att göra?
  Men jag misstänker starkt att Sveriges självpåtagna roll som ”utredare” har ett nära samband med attentatslandet!
  Svenska myndigheter är lätta att manipulera och kommer därför med all sannolikhet att utfärda ett ”intyg” som passar uppdragsgivaren -annars kanske den svenska NATO ansökan hamnar i papperskorgen!

  I en intervju i januari i år sade Biden så här:
  -Om Ryssland invaderar Ukraina så kommer vi att stänga Nord Stream.
  -Hur ska det ske, frågade journalisten?
  -Tro mig, vi kommer att göra det, svarade Biden!
  (visst är det märkligt att inga journalister åtminstone frågar Biden om hans uttalande, men det är anbefallt allmän tystnad)

  Och till dom som ändå inte har förstått vem förövaren är, så bifogar jag en länk som kommer att undanröja alla ev. tvivel.

  https://youtu.be/XPUwgaAScp8

  44
  42
 15. Om ryssarna har sprängt sitt eget rör på internationellt vatten, vad är dom då misstänkta för ?

  Vi får sätta in Estonia-teamet och hälla på betong så alla frågor blir klara

  44
  49
  • USA och Sverige spanade och följde något som flydde mot Kaliningrad. Ingen är så korkad att de gör fyra undervattenssprängningar ovanifrån.

   Kan man överhuvudtaget träffa ett litet rör på 80 meters djup med något som släpps ned? Jag gissar att det skulle plöja i sidled särskilt i vatten där strömmarna varierar dag för dag…

   35
   24
 16. Det är ju i första hand USA som är brottsmisstänkt.
  P8-planets väg från USA, lufttankning i 1 timme och 20 minuter över Tyskland, flygningen över Nord Stream 1 o 2 med en flyghöjdsförändring som tyder på att något tungt släpptes och hemfärden till USA.
  P8 är ett ubåtsjaktflygplan som i den senaste versionen är utrustat med en undervattensdrönare som kan släppas från luften.

  Det mest intressanta i videon finns mellan 10:00 och 20:00.

  youtu.be/XPUwgaAScp8

  45
  48
  • Du är medveten om att du svarade dig själv i inlägget.
   ”P8 är ett ubåtsjaktflygplan…”

   Hmmm… vad kan amerikanskt ubåtsjaktflyg, ubåtsjakthelikopter och åtminstone två svenska ubåtsjaktfartyg gjort i det området?
   Dessa frågor, om det ändå fanns ett uppenbart svar.

   28
   3
  • Ja detta var ju en av dom mer intressant ! Som sakt Sverige har radar övervakning av hela Östersjön . Och här är det då brukligt att man plottar? Och ännu bättre ma man nu bärgat något så är det då att krigsmatrialet är något man själv tillverkar. ! Om man nu verkligen drycker här och får upp något så borde man kunna hänleda det till tillverkaren..

   Den mest effektiva förklaringen kommer få att bli att ukriana har lejt in legosoldater för ett uppdrag i Östersjön!!
   Närmare än så kommer man inte att komma ?? Det är ju faktiskt krig mellan ukriana och Ryssland så det är legitimt för Ukraina att skjuta sönder ledningarna. Gissa vem som betalar!

   7
   5

Kommentera