Klarar oss utan rysk gas om vintern blir mild påstår EU

ENERGIPOLITIK. EU har redan tillräckligt mycket gas för att ta sig igenom vintern om den blir mild, säger energikommissionären Kadri Simson enligt Reuters.

Hon anser att unionens kan lära sig av Spaniens och Portugals energipristak, även om deras upplägg inte passar för hela EU.

En anledning är att den Iberiska halvön har många terminaler för flytande naturgas, något som saknas i många medlemsländer.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Klarar oss utan rysk gas om vintern blir mild påstår EU

 1. Eu:s gaslager används för att jämna ut efterfrågan under årstidsvariationerna.

  Kadri Simon säger att de just nu har fyllts så vi klarar en mild vinter (men alltså inte en sträng vinter). Lagren är dock bara fyllda till knappt 80%, men de kommer fortsatt att fyllas så vi har reserver även för en kallare vinter. Enligt lag ska de vara fyllda till 90% 1:a november.

  Lagren brukar vara ganska fulla till hösten. Ett gigantiskt lager i Tyskland, Rehden, som motsvarar en femtedel av Tysklands kapacitet brukar vara fyllt till 90% inför vintrarna, men det fylldes inte 2021. Det tömdes helt under vintern. Intressant är att lagret ägs och då sköttes av ryska Gazprom. (Nu har det satts under tysk förvaltning). Det visar på en medveten långsiktig strategi från Putins sida att slå ut Europa genom gasförsörjningen. Det visar också på hur viktigt det är att inte vara beroende av Ryssland eller ryska företag i framtiden. Som tur är slipper vi Nord Stream, en av ryssarnas taktiska installationer för att kunna styra Europa.

  13
  2
   • På kort sikt ja, men de flesta jobbar för att slippa beroendet, titta på Nederländerna.

    Dubbelt pris tror jag inte, osäker men tyckte jag läste om EU-sanktioner med pristak och att det skiljer 30% mellan Rysslands priser till Asien och Europa.

    Kina tycks dock tjäna grova pengar på att Trump tecknade avtal om leveranser från USA till Kina till låga priser under lång tid. Det kan kineserna antagligen tjäna grova pengar på. Jämför priserna för några år sedan med nuvarande priser. (Kanske får Trump ”payback” i 25 år, sådant används gärna i Kina.)

    Rysk olja och gas lär inte exporteras från Kina och Saudi eftersom en analys visar ursprunget, däremot köper de från Ryssland för att själva använda så de kan exportera sin egen produktion eller sådant de tidigare köpt från annat håll. (I princip samma sak men ändå inte.)

    6
    1
   • Thor:
    Betr. Nederländerna,tror jag det….
    Att Holland har billigare gas är ju av skälet,att dessa pumpar upp ur egna källor i Nordsjön !!
    Oavsett hur vintern gestaltar sig,måste vi väl vara överens om att EU´s sanktioner slår hårdare mot oss själva,än tänkta fienden !!
    Dagligen tvingas i snitt 30 medelstora företag stänga i Tyskland p.g.a. de höga energipriserna….
    T.o.m. Hotellen står halvtomma och väntar på sin undergång. Samtidigt sker allt större dagliga protester o framför allt i östra delarna av landet fylls gator o, torg….

    2
    1
   • Tyskarna skulle ha tänkt sig för. Tyskland stökar till det för hela Europa. Vi alla får lida för Tysklands misstag. Merkel behövde inte alliera sig med Putin. Tyskarna är det definitivt inte synd om. Vi borde stänga av elen så får de elda med torv!

   • Thor:
    Ja diktator Merkel är den som orsakat allt…. Nu håller hon sig gömd när resultatet visar sig !!
    Nu har de Gröna fortsatt att driva misären,men har tvingas bl.a. backa i Kärnkrafts-frågan. 😉
    De tre kvarvarande reaktorerna kommer att fortsätta leverera El. (även om den numera endast utgör c:a 6 % av deras behov !)

  • Det är lika illa att bnli beroende av gas från USA, som av Rysk gas, som säljs via Gulfstaterna resp Kina – men lite dyrare än direktleveranser.

   Ett av få länder inom EU som är självförsörjande på el (snart) är Frankrike, vars för några månader sedan driftstoppade kärnreaktorer åter är i drift (säkerhetsuppgradering – en reaktor per vecka) och de kör alltså kärnkraft.

   Märkligt är att i Frankrike har under nedstängningarna inga ”Tyskpriser” rått, trots el-underskott. Hur kan det komma sig att sådant bara drabbar Sverige? Inga Tyskpriser heller i Polen.

   Är det någon som anar KORRUPTION, fiffel och båg från MP?

   4
   5
   • Det är stor skillnad på att köpa av Ryssland eller andra leverantörer, även om råvaran i vissa fal skulle vara av ryskt ursprung. Skillnaden: vi kan inte bli utpressade av Putin!

    Putin är kanske nummer två bland världens mest opålitliga ledare, nummer ett är nog Kim Jong Un. Samtidigt är nog Putin nummer två bland världens mest (inhemskt) betrodda ledare. Nummer ett är sannolikt Kim Jong Un! 🙂

    Vad det säger om mänskligheten tål att funderas på.

    7
    1
   • Roland Salomonsson:
    Tja något luktar illa inom EU…
    T.ex. åker t y s k a bilister i en radie om upp till 7/8 mils omkrets till Polen/Tjeckien och tankar sina fordon ! Likväl går detta med vinst, när dunkarna i bagagerummet även är väl fyllda.

    2
    1
 2. ”ENERGIPOLITIK. EU har redan tillräckligt mycket gas för att ta sig igenom vintern om den blir mild, säger energikommissionären Kadri Simson enligt Reuters.”

  OK och om det blir en vargavinter????
  Isses vilken mupp

  21
  20

Kommentera