Stureplansmördaren Tommy Zethraeus åtalas. 26 år i fängelse räckte inte

BROTTSLIGHET. En internationell narkotikaliga som smugglat hundratals kilo kokain och cannabis i privatplan har avslöjats av svensk polis. Planet misstänks Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, dömd för fyra mord, ha köpt in till en tidigare ökänd kokainpilot och hans pilotkollega.

Stureplansmördaren, som numera heter Eriksson, ska, enligt åklagaren, ha hjälpt en narkotikaliga. Han misstänks för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Zethraeus ska, enligt åtalet, ha främjat ligans ”gärning att transportera, förvara och överlåta narkotika”.

Detta ska han ha gjort genom att ombesörja betalning av ett flygplan som sedan använts av ligan för att transportera narkotika. Det handlar om 200 kilo cannabis som flugits från Danmark till Norge samt ”en synnerligen stor mängd” kokain från Belgien till Storbritannien.

Han ska utöver det ”varit behjälplig i finansieringen av flygplanet och mottagit provision för sin medverkan”

Enligt åklagaren ska han också ha haft ”vetskap om att införskaffandet av flygplanet skulle komma att användas till narkotikabrottslighet”.

***

TIDIGARE 2022-02-28 26 år räckte inte för Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, nu är han häktad igen

BROTT & STRAFF. Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, 52, sitter häktad som misstänkt i en internationell knarkhärva. Zethraeus avtjänade 26 års fängelse för massakern på Stureplan innan han släpptes fri i slutet av 2020. – Min klient förnekar brottsmisstankarna, säger Tommy Zethraeus advokat Simon Kjellstrand till Aftonbladet

Tommy Zethraeus när det begav sig för 28 år sedan. Numera Tommy Eriksson, tidigare även Tommy Belmonte. Foto: Privat-Polisen

Stureplansmördaren hann inte ens vara ute och i ett och ett halvt år, innan han nu på nytt misstänks för grov brottslighet. Tommy Zethraeus dömdes till livstids fängelse för Stureplansmorden den 4 december 1994 efter att ha hämtat en automatkarbin och öppnat eld i entrén till nattklubben Sturecompagniet i Stockholm.

En dörrvakt och tre gäster dog och över 20 skadades i det urskillningslösa kulregnet.

Zethraeus fick straffet tidsbestämt till 39 år 2018 och hann avtjäna 26 år i fängelse innan han släpptes i november 2020.

Misstankarna omfattar 200 kilo cannabis som ska ta transporterats med egna flygplan mellan Danmark och Norge och en ”synnerligen stor mängd” kokain som transporterats från Belgien till Storbritannien.

Den misstänkta brottsligheten har begåtts i februari enligt tingsrättens handlingar och en av de misstänkta i härvan är Zethraeus – som i fredags häktades som på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. – Jag menar att han har hjälpt till att införskaffa ett flygplan som man har transporterat narkotika med, säger åklagare Johanna Kolga vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Ytterligare tre män är häktade i frånvaro och sitter frihetsberövade på Irland.

Stureplansmorden

***

TIDIGARE 2020-12-16. Stureplansmördaren Tommy Zethraeus är fri och bor på Östermalm

BROTT & STRAFF. Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, 51, blev nyligen villkorligt frigiven från fängelset, rapporterar Dagens Juridik. Enligt folkbokföringen bor han tillsammans med en tidigare dömd man i en våning på Östermalm.

Sturecompagniet Foto: Holger Ellgard

Det var år 1994 som Tommy Zethraeus öppnade eld mot nattklubben Sturecompaniets entré. Zethraeus och hans vänner hade några timmar tidigare nekats att komma in på nattklubben, och ett bråk med vakterna uppstod. Sällskapet lämnade klubben – men de kom tillbaka.

Klockan var strax efter fem på morgonen när Tommy Zethraeus höjde sitt vapen, en automatkarbin och siktade mot entrén. Först sköt han några enstaka skott. Sedan höll han inne avtryckaren och tömde magasinet. Fyra personer dog, en dörrvakt och tre unga kvinnor, och ett 20-tal skadades.

Han dömdes till livstids fängelse men fick 2018 sitt straff tidsbestämt till 39 år. Han släpptes häromveckan efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff, 26 år. Tommy Zethraeus heter idag Tommy Eriksson och är 51 år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Stureplansmördaren Tommy Zethraeus åtalas. 26 år i fängelse räckte inte

 1. Och var kommer pengarna ifrån till denna flygplansfinansiering? Fortsatt brottslighet? För inte kan han väl ha sparat ihop någon större summa av flitpengen?

 2. Och en annan fining, en av Malexandermördarna – Andreas Axelsson – släpps nu efter att ha ”avtjänat” blott 23 år av sitt 35-åriga fängelsestraff:
  https://www.svd.se/a/MoLEgE/domd-for-malexandermord-slappt-fran-fangelset

  Tvådredjedelsrabbaten blir rätt absurd i de här fallen. Han slipper alltså hela 12 år av straffet. Undrar vad man måste göra för att faktiskt avtjäna det man dömts till? Typ mörda halva fängelset? Hur många procent avtjänar mer än 2/3 kan man undra.

  11
 3. Ännu ett bevis för att återinföra dödsstraffet. Såna vidriga svin ska inte sitta i fängelse – de ska avrättas så det blir plats i våra fängelser

  28
 4. Är ärkekräket ute? Vad är det för fel på rättsväsendet, när sådana svin inte hålls inlåsta och borta från skötsamma Svenskar?

  42
 5. Ytterligare ett bevis på att typer likt honom aldrig skall släppas ut, efter lagakraft dom lås in och släng bort nyckeln för gott.

  41
  1

Kommentera